用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95(西貢)選校
樓主: BSCYL
go

95(西貢)選校   [複製鏈接]

有朋友15分抽到聖安

Elenalan 發表於 19-9-13 14:45
本區津小啲英文都好淺,所以唔使太擔心。
想請教, 如果我用剩餘學位去睇抽中機會, 改我而家排位又岩唔岩呢,,,( 本身1) 係排宣基)
1) 將天2) 基德( 最低接受學校)

星期六就要墳表, 由無肋助到有目標到而家又再無助...請問可唔可以比D 意見我, 因為佢爸爸真係零意見,

TRUBIMA 發表於 20-1-14 13:56
想請教, 如果我用剩餘學位去睇抽中機會, 改我而家排位又岩唔岩呢,,,( 本身1) 係排宣基)
1) 將天2) 基德(  ...

乙1將天都係睇彩數,乙2基德亦唔係百分百穩陣,乙3要保守

Elenalan 發表於 20-1-14 14:12
乙1將天都係睇彩數,乙2基德亦唔係百分百穩陣,乙3要保守
原來乙2基德都已經唔穩陣, 請問乙3 有冇咩意見呀? 再弱弱一問, 我填埋4,5
之後6,7,8.....果D 可以填番其實熱門嗎? 但我知一FULL 就跳到最後, 但總要填後面

TRUBIMA 發表於 20-1-14 14:17
原來乙2基德都已經唔穩陣, 請問乙3 有冇咩意見呀? 再弱弱一問, 我填埋4,5
之後6,7,8.....果D 可以填 ...

基德喺自行階段已幾乎收齊半數學額,仲受歡迎過將官小,以剩餘學額推斷,乙2未必100%穩入。乙3冇咩意見,都係揀你自己接受到嘅穩守選擇 (e.g.景天、志蓮、黃藻森、梁省德), 咁就一定不會跌出頭3,就算要叩門只需叩乙1乙2。乙3之後填滿就可以了。

其實家長們都係面對同樣問題: 如何乙2保本又要接受到?
如果你只接受到一間2線/次熱門嘅學校做「底線」,同時又要100%穩陣,唯一做法係將「底線」放乙1。
否則就係裝備好小朋友實力叩門。

其實唔好講底唔底線,TKO其他次熱小學嘅教學水平都不一定比一線校差,一樣有top students。大抽獎不如意亦可小二考插班,級頭5名喺小二轉校都幾常見。

Elenalan 發表於 20-1-14 15:00
其實家長們都係面對同樣問題: 如何乙2保本又要接受到?
如果你只接受到一間2線/次熱門嘅學校做「底線」,同 ...
多謝你呀JM, 我亦有諗過將" 底線" 放1, 我沒有揸定宗旨,

你好,我係馮晴家長,純路過,見到你好勤力,唔使太擔心㗎,6年前我都一樣,其實都係講運氣,平常心報你最想入嗰間111便可,唔好期望太大。但你可以諗:就算抽得唔好,小朋友讀得好,始終都會在升中跑出,係冇任何衰運氣可以拖到佢。冷靜d,加油!

lhyxxx 發表於 20-1-15 19:35
你好,我係馮晴家長,純路過,見到你好勤力,唔使太擔心㗎,6年前我都一樣,其實都係講運氣,平常心報你最 ...
多謝你呀,,,雙眼都紅了,,,,, 多謝你每一個字

TRUBIMA 發表於 20-1-16 15:09
多謝你呀,,,雙眼都紅了,,,,, 多謝你每一個字

其實所謂派得麻麻/唔好只係嗰間學校較少band 1畢業生,唔代表佢教得差或師資唔好。乙一盡力試下就可,試唔到都開開心心同小朋友預備上新學校,以後讀書考試嘅日子更重要呢。毋須太緊張中第幾志願,你自信識教細路,有耐性,肯放棄私人時間,乙一就報間勁D,否則報間普通D壓力少D。我個人經驗。堅強D啊!祝你順利。

lhyxxx 發表於 20-1-16 19:20
其實所謂派得麻麻/唔好只係嗰間學校較少band 1畢業生,唔代表佢教得差或師資唔好。乙一盡力試下就可,試唔 ...

好認同   

等我黎報下喜先,我小朋友111中了聖安德肋,好開心呀,終於可以放下心頭大石,係度多謝前輩們既提點同資訊,好有用呀

wongtw    發表於 20-6-5 21:08
miriam  updated  發表於 20-6-4 16:33

ar-yi 發表於 20-6-4 15:38
等我黎報下喜先,我小朋友111中了聖安德肋,好開心呀,終於可以放下心頭大石,係度多謝前輩們既提點同資訊 ...

恭喜心願違成! 歡迎各位家長報喜或者失落,向其他家長提問。

簽名被屏蔽

最後派到邊間?

lhyxxx 發表於 20-1-16 19:20
其實所謂派得麻麻/唔好只係嗰間學校較少band 1畢業生,唔代表佢教得差或師資唔好。乙一盡力試下就可,試唔 ...

是啊,業績好的學校唔會輕鬆,有少少不達標就會照肺,嚴重叫你退學,唔會俾你影響個招牌

babytt2 發表於 20-6-5 20:45
是啊,業績好的學校唔會輕鬆,有少少不達標就會照肺,嚴重叫你退學,唔會俾你影響個招牌
...

聽聞全港性神校會用留班、退學等招數,我同小朋友未讀過唔敢講。不過馮晴就唔會啦。補底、見家長係會有,但我覺得係合理,唔通見小朋友學習有問題校方唔理?坦白講,好多小朋友讀書出問題係源自家庭而唔係學校或智商,只係少家長肯承認和面對。

我親自教左兩個小朋友9年,都見過好多失敗例子。

大家好!聽日將會去宣基叩門,有用家/過來人可以分享下嗎?

Lamtam 發表於 20-6-10 11:40
大家好!聽日將會去宣基叩門,有用家/過來人可以分享下嗎?

你是111吧,宣基比較重視誠意,你上校網做功課,查看教學理念,宗教信仰等
我不是用家

謝謝你!所以家長的表現也很重要,對嗎?現在很緊張。不知道考小朋友的題目會唔會好深
‹ 上一主題|下一主題