用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 真道
go

KTS vs 真道 [複製鏈接]

仔仔係細B,在家活潑多嘢講,在校乖巧聽話,係做嘢寫字慢D,學術能力不錯。
請教大家意見?
KTS對細B來說會否吃力?
KTS大班教學,會照顧能力較弱的小朋友嗎?
真道是11年教學,細B本身年紀已比別人細,還只讀11年,會唔會跟唔到?
謝謝各位前輩!
   2    0    0    0

huicheukbb 發表於 19-6-12 20:58
仔仔係細B,在家活潑多嘢講,在校乖巧聽話,係做嘢寫字慢D,學術能力不錯。
請教大家意見?
KTS對細B來說會 ...

真道跳船唔容易

我會揀KTS

大約上到小二(男仔), 其實已經無再分咩大細b, 讀到書細b可以好叻, 讀唔到, 超大b都係一樣。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

請教大家意見?

其實大細B上左小學後真的冇乜分別。 如果在KTS成績較落後的,會有補課班上。
寫字慢也不太須要擔心,KTS功課少,都是著重思考,冇乜抄寫功課。

回覆 huicheukbb 的帖子

vote for KTS

回覆 huicheukbb 的帖子

我聽個老師分析左KTS,希望幫到你選擇,KTS 學術好,打好基礎,課程深D亦教快過出面D資助小學,但價錢比較貴,而6年後要出來拼爭band1 中學,所以不容懶散,要keep住上,考入band1中學。

而我親戚和朋友都讀緊真道
活動教學,思考學習,多課外活動,老師細心,而每天返學時間比其他小學多一小時,4點幾放學,所以讀11年。呢間直上中學,他們有DSE 和IB課程比你揀。

其實你要睇下你仔仔喜歡那種學校,重有兩個月,你可以慢慢唸下。

請教大家意見?

應該唔使擔心跟唔到,兩間都有補底。
呢兩間學校氛圍都幾好,老師有愛心,唔同就係KTS學術谷d,始終要升中。真道就好多活動,小學無咁大壓力,當然有得有失,學術成績就無咁出色。睇你自己鍾意乜風格啦。

小學已經唔需要再諗細 B 大 B,除左身高體能同自理能力,基本上大家都一樣。

KTS 到時候升中可以按自己能力去揀學校,升中網亦有唔少 Band 123,而且以 KTS 教學同競爭力,只要考頭 50%,就 Band 1 十拿九穩。到時候你想入返真道,相信都唔太難。KTS 課程應該比真道深啲啲,但我覺得 KTS 教得好啲,初小功課測考量都唔多。課後活動有 3 班校車。

真道勝在唔洗煩中學,多課外活動,但遲放學,住得遠就辛苦啲,校隊訓練留到 5、6 點冇校車。你想中學去其他學校應該難啲。係有 DSE 同 IB 選擇,但要爭入 IB 未必容易,而且睇返學校 DSE 整體表現,3322 率低過播道、基崇,仲要每況越下。覺得學校投放係 DSE 嘅資源冇 IB 咁好,但如果小朋友入唔到 IB,咁如果想入大學就好大機會要外國留學。

我舊年選了KTS.最主要原因係住所與學校距離。雙職父母仲要有個大,搞唔掂接送,又肉赤小一就遲回家。
Struggled係咪堅啱讀,最後揀返自己最熟嘅

jason1978 發表於 19-6-22 18:08
我舊年選了KTS.最主要原因係住所與學校距離。雙職父母仲要有個大,搞唔掂接送,又肉赤小一就遲回家。
Strug ...
可以分享下過去一年對 kts的感覺,謝謝!

回覆樓主:

謝謝大家的意見!
如果細B能力是跟得到的話。
其實真道好近屋企,行路便可以返學,不需要搭車,而小朋友可以瞓多1小時15分鐘,7:15才起床。
KTS我都好喜歡,但要搭校車同6:00要起床。
相信小朋友傳統與活動也適合,所以好掙扎。

請教大家意見?
KTS 可攻可守.

huicheukbb 發表於 19-6-22 23:42
謝謝大家的意見!
如果細B能力是跟得到的話。
其實真道好近屋企,行路便可以返學,不需要搭車,而小朋友可 ...

kts教深過真道,無理由擔心真道跟唔到而唔擔心kts,讀kts學術壓力一定更大。多瞓一個鐘好吸引,如果係我會揀真道。

tiger1106 發表於 19-6-22 19:20
可以分享下過去一年對 kts的感覺,謝謝!
一直都好滿意九小。雖然細仔無咁魚如得水,但呢一年我見到佢進步,而且係超出我意料之外。
‹ 上一主題|下一主題