用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 45網選校
go

45網選校

除大熱錦泰、新嘉,仲有咩學校係好?慈天、可立、聖博德、鳳聖好嗎?大家對呢幾間學校有咩comments?女女今年9月要揀學校,想早d做下research…thank you

karybobo 發表於 19-6-12 13:52
除大熱錦泰、新嘉,仲有咩學校係好?慈天、可立、聖博德、鳳聖好嗎?大家對呢幾間學校有咩comments?女女今 ...

我都係呢個校網,我都想知,我之前睇過呢區小學排名,可立都頭幾位,唔知好唔好呢,第一就錦泰

Loklok0023 發表於 19-6-12 21:26
我都係呢個校網,我都想知,我之前睇過呢區小學排名,可立都頭幾位,唔知好唔好呢,第一就錦泰
...

我都想聽下用家意見……

睇你淨係考慮一線定淨係想入到學校村入面嗰幾間囉....其實45唔難揀, 一線2間, 另外4-5間都算2線, 唔博錦泰同新嘉, 想學校村的咪放乙一聖博德/慈天, 應該好穩陣。幾乎個個都放錦泰/新嘉在乙一。
小心填, 唔好跌EC呀

回覆樓主:

如爸爸是可立舊生,自行應入到!但比較少人討論可立……所以糾結自行揀可立定其他

karybobo 發表於 19-6-14 11:44
如爸爸是可立舊生,自行應入到!但比較少人討論可立……所以糾結自行揀可立定其他
...
到時你有直私backup博乜都可以,填間第日想叩嘅攞誠意分都可以。冇backup,想袋住先囉,只係冇左大抽機會。

回覆 karybobo 的帖子

我小朋友今年黎緊小一,分享小小。呢區排第一如果唔怕谷就錦泰同嘉諾撒。因為最熱門兩間。只可以是旦一間。我係自行20分填左錦泰中左。不過我小朋友仲意英文,想讀英文班,所以我都叩左鳳德邨聖文德收左佢英文班讀。其實叩門聖文德都唔難,大約三十幾人收9至10個。如果仲意錦泰同嘉諾撒可以放甲一同乙一是旦一間。乙二可以放聖搏德or 聖文德。不過聖搏德係二線頭。都谷~好多測驗好密。。可立同慈天都好多功課。慈天係谷得都好勁。唔好以為一線先谷~好多二線都好谷想上一線

Loveucpy 發表於 19-6-15 18:56

我小朋友今年黎緊小一,分享小小。呢區排第一如果唔怕谷就錦泰同嘉諾撒。因為最熱門 ...

thank you……可立、慈天、鳳聖、聖博德均屬二線學校嗎?我都有聽聞過d街坊講過慈天好谷,英文好深!!亦聽過可立其實派位都吾錯!!

你會選擇鳳聖,放棄錦泰?

我仔得15分,完全唔知點算好,錦泰咁勁我唔諗.
有同事話嘉諾撒唔多功課,唔知係咪真

karybobo 發表於 19-6-15 19:16

thank you……可立、慈天、鳳聖、聖博德均屬二線學校嗎? ...

兩間都有offer.. 要再考慮清楚

Loklok0023 發表於 19-6-16 07:57
我仔得15分,完全唔知點算好,錦泰咁勁我唔諗.
有同事話嘉諾撒唔多功課,唔知係咪真
...

15分選二線保險d

Loveucpy 發表於 19-6-17 18:49
15分選二線保險d

有邊啲保險啲?

Loveucpy 發表於 19-6-17 18:49
兩間都有offer.. 要再考慮清楚

邊兩間?

可立官網有派位成績如入到尖子班多數入英中

最後點揀?? 我都係可立舊生~

CoralShum 發表於 19-6-25 20:43

最後點揀?? 我都係可立舊生~

做未決定,聽可立各方面都幾好,可能都會自行揀可立,今年9月先交自行!!仲有時間諗

Loklok0023 發表於 19-6-12 21:26
...

可立網頁有升中派位資料
2019年近4成升B1/B2A-1C中學

B1* 37 (29.84%)
B2A-1C* 11 (8.87%)
B2* 1 (0.81%)
無公布 75^ (60.48%)
總數: 124人^ (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 小六124人(男59 女66)

歷屆派位資料室
https://www.holap-p.edu.hk/expo/allocation.php

2018-2019年度中學學位分配
https://www.holap-p.edu.hk/expo/allocation/2018-2019/

入讀中學(部分) 人數
可立 10 (B2A-1C)
何蔭棠 10 (B1)
德愛 8 (B1)
保一 4 (B1)
協和 3 (B1)
觀塘官立 2 (B1)
九龍華仁 1 (B1)
瑪利諾修院 1 (B1)
喇沙 1 (B1)
趙聿修 1 (B1)
藍田聖保祿 1 (B1)
聖保祿 1 (B1)
伊利沙伯 1 (B1)
何明華銀禧 1 (B1)
黃笏南 1 (B1)
沙田官立 1 (B1)
郭得勝 1 (B2A-1C))
恩主教 1 (B2)

2018-2019年度學校報告
https://www.holap-p.edu.hk/overview/schoolReport/2018-2019.pdf

christy2011 發表於 19-6-18 13:29

可立官網有派位成績如入到尖子班多數入英中

尖子班2019年第一志願100%滿意率
自行已經達陣?