用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 18個月去唔去協康自費做評估好?
go

18個月去唔去協康自費做評估好?

小朋友18個月大, 昨天去健康院醫生評估非語言Delay 3個月,語言Delay 6個月, 已比CAC轉介信.
小朋友情況, 男仔18個月大,
1)唔習慣/鍾意望人(屋企人叫佢10次應4次, 外人的話如果同佢玩,佢鍾意就望,大部份唔望),
2)鍾意玩車輪(一見到就玩5-10分鐘,一日玩5-6次)
3)唔識指野
4)對一部份聲音反應大,會大喊(次數不多所以仲未留意到邊類,但喜歡音樂, 吸塵器聲)
5)只講BB話(多野講). 常常亨音樂, 但未叫過爸爸媽媽
6)只懂小部份指令
7)見到小朋友好開心

Book左下星期去CAC, 姑娘見家長不用帶小朋友(應該只係開新証), 今朝問左協康, 可自費做評估. 之後可自費上Training.

我問題係18個月去做評估會唔會有D野未定, 唔準? 定等佢2歲先做(我見網上一般叫人2歲先做)

回覆樓主:

18個月大做自閉症譜系評估都會準的
如真的有需要,
可盡快排服務
會對小朋友好的

回覆樓主:

協康會很有經驗,早點去做評估。
因為排密集課程都要等有位先有得上的。

我小朋友兩歳協康做評估,之後係CAC再做一次。建議妳宜家去排協康,我小朋友排咗兩個月才輪到佢做評估,評估咗有報告才可以排政府服務。

yvonneokok 發表於 19-6-12 13:13
小朋友18個月大, 昨天去健康院醫生評估非語言Delay 3個月,語言Delay 6個月, 已比CAC轉介信.
小朋友情況, 男 ...

我小朋友18個月去左STEPS到評估
而家大有進步 唔洗再排特殊 仲追得番! 加油
一定要做 排服務!

建議去做, 如果小朋友已在協康個條件的年齡內, 即係可以做~
我仔就兩歲協康做... 嗰時話佢唔係自閉.... 但因為各樣遲緩, 所以照可以refer 訓練服務, 排早成大半年....

到之後政府做評估時3歲, 就評佢係屬於譜系內, 因為之前一直已排緊服務, 即使係大半年後先知佢係自閉症譜系障礙, 我已即時排得到training了~

小朋友黃金期, 每一個月都唔同, 越早排期越早有訓練越好~ 加油!!

當然要做,我小朋友細個情況又係好差,真係差不多樣樣都中,經幼稚園校長介紹歲半已經去協康會做評估,跟住即刻上幼兒訓練,後來上埋言語治療,到差不多三歳入政府特殊幼兒中心時,已經上了年半訓練,情況已經好好多,識聽指令仲肯開口講多少少音,入到幼兒中心進步就更明顯。雖然自費真係幾吃力,但為左小朋友呢d錢真係唔慳得。