用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 由呈一開始 (有無人一齊傾呀)
樓主: 紫翹
go

由呈一開始 (有無人一齊傾呀)  

回覆 mypineapple 的帖子

從未聽過可以查卷

mypineapple 發表於 19-6-13 21:04
可以查卷嗎?

要家長提出上訴

全部派晒,科科都有進步,各位加油!

回覆樓主:

呈一真的很緊張!
回想當年哥哥(現 F.1) 呈分前十分擔心他考時有傷風感冒,考時又怕他大意,到派卷就更加刺激!
不過如果出來成績不是預期都不要灰心,要睇埋級名次!
當年哥哥也不是4條A,最尾也有直資收了他!(可能級名次唔錯再加 interview 時表現)
現在到妹妹了,剛派了三科算理想,但都不敢鬆懈……
唉……呈分真是……白頭髮都突然出了很多!

JAL 發表於 19-6-14 08:36
呈一真的很緊張!
回想當年哥哥(現 F.1) 呈分前十分擔心他考時有傷風感冒,考時又怕他大意,到派卷就更加刺 ...

真係好緊張。亞仔成績比較飄忽,所以令我壓力都比較大。派卷果日我直頭個心都跳佐出黎,呈一次分老10年。

回覆樓主:

係呀係呀!!!
等放學果時超緊張呀!!!
我行緊過去接佢時見到呀妹個樣怪怪……嚇到個心離一離……
原來佢係肚餓……

JAL 發表於 19-6-14 08:36
呈一真的很緊張!
回想當年哥哥(現 F.1) 呈分前十分擔心他考時有傷風感冒,考時又怕他大意,到派卷就更加刺 ...
考試前我耳仔塞左, 考完派卷之後耳仔自然好返, 可能我都係緊張

紫翹 發表於 19-6-14 09:06
考試前我耳仔塞左, 考完派卷之後耳仔自然好返, 可能我都係緊張

係!緊張好正常!
所以我會約下人食早餐分散下。

回覆樓主:

我仲惨,搞完哥哥都未回氣就到個妹
不過正面D睇就係都算係有少少經驗!

JAL 發表於 19-6-14 09:21
我仲惨,搞完哥哥都未回氣就到個妹  
不過正面D睇就係都算係有少少經驗!
...
証明你好有經驗, 我要返工, 無約人食早餐呀!! 不過減肥同其待八月石垣遊.
Share with you

So much of our happiness depends on how we choose to look at the world

回覆樓主:

無錯!我老公一見我緊張,佢會提我,升中不是人生所有,只是其中一步!

呢段期間我一打二,開始癲癲地,我先生好醒目,自動先覺同阿細溫General studies ,不過主科都係信佢唔過

回覆 mypineapple 的帖子

間間學校唔同, 我地學校可以申請閱卷.  有老師陪同, 唔可以帶手機入去睇.

阿女都完左呈一, 但因為老師唔比問同學分數, 同學又唔會講, 所以好可能自己以為高分, 但其實有好多人都高分過自己.....

JAL 發表於 19-6-14 08:46
係呀係呀!!!
等放學果時超緊張呀!!!
我行緊過去接佢時見到呀妹個樣怪怪……嚇到個心離一離……
你講得好好笑

回覆 JAL 的帖子

玩呈分,真係命都短幾年,如果知道要玩升小一同呈分,我可能一個都唔生

Miffy-miffy 發表於 19-6-14 13:34
阿女都完左呈一, 但因為老師唔比問同學分數, 同學又唔會講, 所以好可能自己以為高分, 但其實有好多人都高分 ...
其實係, 所以都要等出成績先知. 我仔响班應該唔算低分, 但佢果組就只係一般

PTL_L 發表於 19-6-14 12:07
呢段期間我一打二,開始癲癲地,我先生好醒目,自動先覺同阿細溫General studies ,不過主科都係信佢唔過:h ...

我地都係一打二,由於兩個都無補習,所以我地親力同佢地溫,但主力當然在妹妹身上!
我主打妹妹的中、數,
爸爸就妹妹的英、常 和哥哥的全科
雖然中一仔可以放手,但始終唔想考得太差!幸好兄妹算合作!

回覆 JAL 的帖子

爸爸好勁,中學都可以搞掂。我信唔過我家爸爸,佢有啲求其

我覺得放鬆好緊要, 自己緊張時小朋友也會緊張..影響表現

經過兩年前大女升中經驗, 今次到呀妹, 我好平常心, 盡好本份, 早早帶佢參觀中學準備課程, 同佢BUILD下DREAM, 了解佢既目標, 全力以赴, 派卷前仲同佢開玩笑, 輕輕鬆鬆 (當然我內心都略緊張, 但盡量不比呀女知)。最後早2天派卷, 4科居然獲得歷史佳績...只要下年呈2都有這個水平, 離目標又近一步!