用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 又一村禮賢小學, 高主教小學 vs 玫瑰岡小學 ? ...
樓主: wccfgoldcard
go

又一村禮賢小學, 高主教小學 vs 玫瑰岡小學 ? [複製鏈接]

回覆 wccfgoldcard 的帖子

其實呢類學校要比較已經唔止係band 1率,我相信分別唔會係30%及60%咁大。反而,要考慮若是band 1學生會升到邊類型既band 1中學?如果band 2又點呢?唔好諗住冇band 3學生,大有人在,始終k3學生都唔能夠真正起升小時睇到實力,如果不幸係band 3生,升去又點呢?會以屋企距離作考慮點?宗教?等等

wccfgoldcard 發表於 19-6-12 10:39
有以上 offers, 請問 純 以 升中派位表現 同 教學質素, 選 那間讀 比較 好 ?

本人小孩 男仔, 冇學特別興趣 ...
萬一6年後做唔到B1學生,SSP區內無B2A中學,灣仔區有間B2A男校基本上可收區內B2男生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PTL_L 發表於 19-6-13 12:31
回覆 wccfgoldcard 的帖子

真Band 1成績,只要乙一揀,必收。band 2成績就要抽,唔係必收。即假設高記收76 ...
不是70人抽46個位嗎?

bbccbbcc 發表於 19-6-16 16:58
高中是津校,跟大抽獎一齊放榜
明年(2020)可能有變,自行可能三月放榜.....

回覆 vincenthocs 的帖子

呢70個位係band 1生優先,剩餘學位先到band 2學生抽

PTL_L 發表於 19-6-18 14:25

呢70個位係band 1生優先,剩餘學位先到band 2學生抽
70個是Band 2生

唔明我所有數字都係假設

PTL_L 發表於 19-6-18 16:47

唔明我所有數字都係假設
"真Band 1成績,只要乙一揀,必收。band 2成績就要抽,唔係必收。即假設高記收76個高小生,當中有50個band 1生,有30個放乙一(20個向外求)
Band 2生會有(76-30=46個位)但band 2生假設有70人都揀高記(放乙一)咁就要抽呢70-46=24個位喇。"

--------我只是根據以上例子上的數字計算的.因此,我才問"是否應該70人抽46個位?".

對呀,你岩
‹ 上一主題|下一主題