用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分試⋯唉
樓主: yama_moto
go

第一次呈分試⋯唉  

daddadmum 發表於 19-6-14 16:33
想問所有學校今次會講級排名?如果知道全部分數請問怎樣計算自己呈分的平均分?謝謝
...

學校唔講,你係唔會知的,因為個標準分係要知道全級分數至有得計。呈分名次同級名次可以差好遠。當然,無弱科既小朋友另計啦。

仔仔錫錫你 發表於 19-6-14 14:01
回覆 jessbaby_hello 的帖子

3件事我聽完每件都令我有d O咀,不過心諗得一個月時間,要搵另一個又無時間, ...

請問係小三邊課?

Bigpig_2007 發表於 19-6-14 19:57
如果暑假全科補習,係咪請私人補習會好過出去嗰啲補習社?

但個心又想佢做多啲卷....  有冇好介紹?:sick ...

我覺得咋,如果想補底就私人一對一,拔尖嘅可以出去搵啲呈分操卷班。

CharlieSK 發表於 19-6-14 15:04
呈一派左卷,真係好失望,成績仲差過上學期。阿仔應是band1尾band2頭成績,諗住追返band1成績,所以臨尾兩 ...

唔好灰心,我囝都一至四年班啲成績好似過山車咁,好的可以去到1x差起上嚟衰到4x,佢無補習只在家做練習,但小五之後我俾佢考試前兩星期去操卷,操完我會去睇返佢錯咩之後在家溫返繼續做補充,加上佢都知緊要,考試時小心咗,所以三次呈分都維持1x。
唔好諗谷唔谷得起,宜家係要盡谷,已我經驗呈二啲同學更加會發力,所以同小朋友一齊努力吧!

回覆 pinkyyip 的帖子

多謝你和昨天解答的幾位家長,呻完心情好了些。唯有收拾心情,再想想辦法!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

little_yolky 發表於 19-6-14 20:16
學校唔講,你係唔會知的,因為個標準分係要知道全級分數至有得計。呈分名次同級名次可以差好遠。當然,無 ...

想請教:如果級名次係依照呈分比重999632計算出來,假如每一年升中人數無大變化,咁呢個級名次同呈分名次都可能會有好大差別嗎?(我校到咗五、六年級就會依呈分比重去計級名次,一至四年級則不是。)

rulerL 發表於 19-6-15 18:02
想請教:如果級名次係依照呈分比重999632計算出來,假如每一年升中人數無大變化,咁呢個級名次同呈分名次 ...

去到極端既例子,係會的。例如某科卷深某科卷淺,因為學校只係將原分數乘大,沒有先將分數標準化,咁樣,卷深卷淺就無反映出嚟。例如卷深時平均分低,你攞90,另一科卷淺,平均分高,你同樣攞90,個意義係唔一樣。結果亦都會唔一樣。

little_yolky 發表於 19-6-15 18:33
去到極端既例子,係會的。例如某科卷深某科卷淺,因為學校只係將原分數乘大,沒有先將分數標準化,咁樣, ...

我原本以為計算校內級名次,只需以各科分數按呈分比重相乘後再相加得出總分,之後順序排列名次就可。

原本概念:成績分數之所以要標準化,係因為擬用作比較嘅兩邊人數有別,才要將分數標準化,即係當屆擬呈分人數,與用作比對之兩次該校考pre-s1人數不相稱,才有需要作標準化,原來不然。

rulerL 發表於 19-6-15 20:50
我原本以為計算校內級名次,只需以各科分數按呈分比重相乘後再相加得出總分,之後順序排列名次就可。

原 ...

其實標準分我哋唔知,係可控制範圍外事情,只要好似阿女咁,開盡turbo,盡量每科都攞盡,咁就得了。

我仔補完習仲差左....係咪唔應該補?
中文上次補完由6x升到8x,今次返返去6x,補習miss話佢作文唔好,成日俾作文佢做,以前作文考試都有7x分,偏偏今次作文都唔合格
數學科...學校老師教得唔好,所以俾佢補習,點知又係唔合格

rulerL 發表於 19-6-15 20:50

原 ...

學校(我不清楚→部份OR全部)係有一套 模擬教署system嘅電腦去計到呈分最後名次,所以你要先知道自己學校俾你嘅「呈分名次」係人手計999623 或是 由模擬電腦出來。

ho_yan2406 發表於 19-6-15 23:05
中文上次補完由6x升到8x,今次返返去6x,補習miss話佢作文唔好 ...

如果學校可以查卷,應該去查下d分係邊度扣左?中作係錯字多定是作文離題?數學係唔識計定唔小心加減乘除計錯?你要了解點錯先可以有對策。

pccw2017 發表於 19-6-16 10:33
如果學校可以查卷,應該去查下d分係邊度扣左?中作係錯字多定是作文離題?數學係唔識計定唔小心加減乘除計 ...
會呀。。但唔知睇唔睇得。。。上次問副校又話唔睇得只可問老師咩地方錯得多,但有家長問老師又話睇得今次數勁多人唔合格。。副校都話今次份卷深左,都唔知點解呈分先黎深

ho_yan2406 發表於 19-6-15 23:05
中文上次補完由6x升到8x,今次返返去6x,補習miss話佢作文唔好 ...

始終每次考試d野都唔一樣, 好似數學咁, 上學期d野好了解, 如下學期教的可以講極都唔明! 我地做家長只能幫得幾多得幾多, d分唔好到時就只能在佢d分係幾多搵間最適合佢的! 只要小朋友有努力過其實已過到人過到自己了, 唔好比較就非常好了!

回覆 In2c68 的帖子

數學仲要考埋已有知識,有時新概念都未搞掂,又要考埋舊概念,對數感差既小朋友同家長都幾大挑戰......

回覆 little_yolky 的帖子

開turbo 都要小朋友肯配合,小五叫左剛踏入青春期,情緒起伏真係好大。我囡起呈分溫書期間,一日可以喊5/6次,為左點解阿細可以睇電視?咁阿細考完試,得閒到不得了,咪睇半小時囉,都覺得唔公平

PTL_L 發表於 19-6-17 07:22
回覆 little_yolky 的帖子

開turbo 都要小朋友肯配合,小五叫左剛踏入青春期,情緒起伏真係好大。我囡起呈 ...

係⋯佢自己開turbo⋯⋯阿妹好合作既,唔會搞住家姐溫書,佢最多自己整手工、睇漫畫。家姐都有爆喊,唔係因為唔公平,只係覺得壓力大,所以呈分階段,我只需要集中做好心理輔導,係簡單D

PTL_L 發表於 19-6-17 07:19
回覆 In2c68 的帖子

數學仲要考埋已有知識,有時新概念都未搞掂,又要考埋舊概念,對數感差既小朋友同家長 ...

係呀,數學要考已有知識,下學期考埋上學期的,即係要溫曬全年的。  

yovin 發表於 19-6-16 07:30
學校(我不清楚→部份OR全部)係有一套 模擬教署system嘅電腦去計到呈分最後名次,所以你要先知道自己學校俾 ...

其實如果只計999632可以有好大出入,除非學校科科深淺程度接近,中位數相近。但咁係無可能,尤其對有弱科既小朋友影響更大。