用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分試⋯唉
樓主: yama_moto
go

第一次呈分試⋯唉  

tomato100hk 發表於 19-6-11 23:08
想問下呈二追到,自行會唔會都有機?

自行有冇機都要睇競爭對手,但有能力就盡追,我仔有同學呈二級名次升10名,有人跌12名,呈一後小朋友識驚,暑假努力最緊要

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

仔仔錫錫你 發表於 19-6-12 14:18
回覆 pypy405 的帖子

不是補習班,是私人補習。是在ek搵的,問左約十位家長,發現其中3位都介紹同一私補就 ...

補5堂就上咗94?咁咪勁過補習天王?

kirstyau 發表於 19-6-12 10:12

自行,申請者隨時全港幾百間嘅小學, 有啲小學考得深難攞A ...

其實我真係唔係好明師兄師姐啲成績關我哋咩事 有咩好處和壞處

bbhappy68 發表於 19-6-12 23:41

咁你要搵hkpapa's post,佢解釋非常詳盡。

kirstyau 發表於 19-6-12 23:45
咁你要搵hkpapa's post,佢解釋非常詳盡。

ok thx

bbhappy68 發表於 19-6-12 23:41

其實由當年考同一份卷的年代, 卷太深又唔得卷太易神校又太多同分, 到現在各校自己出卷考自己, 咁每間學校總要分級, 同一年唔通叫果年又考pre S1咩, 考到都分唔切級啦! 咁用師兄師姐都公道, 其實讀開乜學校成績唔㑹差好遠的

回覆樓主:

見個個家長好緊張, 我小朋友今年小六, 你地經歷的我上年都過過, 我果個成績一向唔高, 但呈分佢好努力我係感覺到的, 名次唔會有乜大改變, 因你努力時人又努力! 所以不要給太大壓力自己和小朋友, 當留意左學校成年, 只能講乜band 都有好的學校, 所以大家平常心吧, 呢一年會好多變數!

一向有私補,其實小朋友都盡左力,奈何你努力進步時,其他同學都係,所以都好難追

wendyaupooh 發表於 19-6-12 17:29
回覆 仔仔錫錫你 的帖子

可唔可以PM老師資料比我呀?我地呈一數學係谷底....我好灰呀...

我個女常識最差,D題目一調轉問佢就唔識答。
其實小朋友自己都緊張有壓力,我個女派完卷見到吾理想都喊

芒果布din 發表於 19-6-12 11:16
阿女都係BAND 1尾, BAND 2頭...
但呈一數學失手, 只得70分...距離BAND 1尾目標又遠咗了.

阿仔都係BAND 1尾BAND 2頭, 呈一常識失手。
目標係一些一線尾二線直資、培基都吾敢唸。

chanti 發表於 19-6-13 07:56
阿仔都係BAND 1尾BAND 2頭, 呈一常識失手。
目標係一些一線尾二線直資、培基都吾敢唸。
...

你地派完卷就知道banding? 我仔派完只知分數,仲要繼續緊張到家長日派成績表先知名次。因為唔知其他人拎咩分數,所以派咗卷都好難估。

回覆 Missingyou0623 的帖子

阿仔小學最尾一次考試係冇家長日, 只係派個成績表就算,
成績名次就一律不公開

Missingyou0623 發表於 19-6-13 10:51
你地派完卷就知道banding? 我仔派完只知分數,仲要繼續緊張到家長日派成績表先知名次。因為唔知其他人拎咩 ...

只係知其他人拎咩分數,及知有d 卷係全班頭幾名咁。沒有同學突然跑出、所以係以之前排名保守估計的。

回覆 tomato100hk 的帖子

我個女今年小六。
五上時由中游升上級7,好開心啦﹗但好景不常,呈一垂直插水至級18。
暑假沒有特別溫習,一如恆常每週補三日。
六上抱住升上前10就好好,事實永遠帶來驚喜,呈二再次坐升降機,不過今次是向上,去到級3。
自行階段未有直私offer,但能獲一所shortlist 報名者的B1女中面試機會。

阿女總結這場升中游戲,呈一考得唔好,自己才知道需要比平時上課溫習更用心;外加點醒阿媽,冇需要太多囉嗦,提得多反而緊張失常。

CCynnie 發表於 19-6-13 12:53
回覆 tomato100hk 的帖子

我個女今年小六。

**普通小學**級八至十五自行熱門b1a 好似陪跑。。大部分真正自行入b1a 都個個級一二三,自行b1b 又唔甘心,最後同b1abc 一齊大抽獎。。

Cliokohonda 發表於 19-6-13 13:02
**普通小學**級八至十五自行熱門b1a 好似陪跑。。大部分真正自行入b1a 都個個級一二三,自行b1b 又唔甘心 ...

我目標只要系英中就可以,無想過一定band1a, 又或者band1b 會唔甘心,只希望佢自行入到唔洗抽,唔洗叩門,中學唔好讀得太辛苦,我就夠啦.

Cliokohonda 發表於 19-6-13 13:02
**普通小學**級八至十五自行熱門b1a 好似陪跑。。大部分真正自行入b1a 都個個級一二三,自行b1b 又唔甘心 ...

但好多級頭已經坐低直資, 假如佢哋冇去自行面見( 可惜好多都會去) ,咁機會就大咗。

LeeCC 發表於 19-6-13 13:50
我目標只要系英中就可以,無想過一定band1a, 又或者band1b 會唔甘心,只希望佢自行入到唔洗抽,唔洗叩門 ...
me too ! give me five

LeeCC    發表於 19-6-13 14:10