用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分試⋯唉
樓主: yama_moto
go

第一次呈分試⋯唉  

回覆樓主:

呈分既卷係咪會特別深?

大華仔 發表於 19-6-12 09:04
請問咩叫次第?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473&extra=page%3D3
參考hkpapa

yama_moto 發表於 19-6-11 22:49
阿女成績一向屬中下,比左好多心機同佢溫習,希望可以有進步,佢本身亦係一個好交帶會緊張學業嘅小朋友,奈 ...
我小朋友都係呈一, 已經盡左力, 提早一個月溫. 我覺得好似同平時差唔多咁.  之前兩次係差左.  今次只係正常返水準.  暫時得D LISTENING同常識9字.  其他都係8字.  最無奈係中文差1.5先可以A

kwan_kwan3 發表於 19-6-12 09:13
回覆 大華仔 的帖子

即係級名次,{呈分一全級名次+ 呈分二的全級名次}除二, 才是你在自己小學的真正級名次 ...
咁全港次第呢??

大華仔 發表於 19-6-12 09:04
請問咩叫次第?

一間中學,自行申請者from全港幾百間嘅小學, 有啲小學考得深難攞A,有啲小學考得淺好易攞A。 咁中學點樣先知學生真正實力。
EDB咪整個PreS1,全港小6生考同一份卷。
假設今年升中(19/20),會用2次最近雙年份PreS1成績(18/19, 16/17)*升中*
自己師兄師姐考既PreS1成績就係用係你小朋友全港次第。

首先呈一,呈二成績經運算999623(每科成績比重),學校出左學生名次比EDB。而中學收到自行申請考生名單亦會比EDB排全港次第先後。

假如你係小學呈分成績排第一,而師兄師姐嘅PreS1(2年平均)成績排第一位既係全港考生排第100,甘小朋友全港次第就會配對排第100,
但記住其實我哋係排申請者嘅次序先後,所以如果前面1-99冇人申請你自行間中學 ,你就會係間中學排第一位。

好似好複雜, 中間有好多運算,我都係明大概,希望你明。

kirstyau 發表於 19-6-12 10:12

比重是 999632 (+2)?

明曬~

fefemom 發表於 19-6-12 10:17
比重是 999632 (+2)?

Sorry打錯 999623 中英數常 音樂 視藝 比重 ,間間小學可能有唔同,要問返小學。

yama_moto 發表於 19-6-11 22:49
阿女成績一向屬中下,比左好多心機同佢溫習,希望可以有進步,佢本身亦係一個好交帶會緊張學業嘅小朋友,奈 ...

派曬卷了、保持到水平。除band 1 尾外、我band 2-3 學校既open day 都打算去埋。

kirstyau 發表於 19-6-12 10:23
Sorry打錯 999623 中英數常 音樂 視藝 比重 ,間間小學可能有唔同,要問返小學。
...

對,有些宗教x2,普通話x1;有些Science x2……, 多數學校小五開學應該有講

fefemom 發表於 19-6-12 10:25
對,有些宗教x2,普通話x1;有些Science x2……, 多數學校小五開學應該有講

...
呈分次第只計 中英數常 音樂視藝(999632),如果學校計埋咩宗教體育都只會影響校內排名,對呈分次第沒有影響

自行,申請者隨時全港幾百間嘅小學, 有啲小學考得深難攞A ...

多謝解釋

阿女都係BAND 1尾, BAND 2頭...
但呈一數學失手, 只得70分...距離BAND 1尾目標又遠咗了.

如果呈一考得唔滿意, 唔開心一陣好啦!
大人小朋友都要快快收拾心情, 為下兩次呈分作準備.
小朋友現階段需要我地的支持和鼓勵.
大家加油呀!

自行,申請者隨時全港幾百間嘅小學, 有啲小學考得深難攞A ...

請問例如師兄師姐排名第一,但佢pre s1考得好差,反而排名第十既pre s1考得超水準。咁今年相應學校排名第一既咪唔着數?我有冇理解錯誤!

hohoho36 發表於 19-6-12 11:16
請問例如師兄師姐排名第一,但佢pre s1考得好差,反而排名第十既pre s1考得超水準。咁今年相應學校排名第 ...

唔會。 只要您呈分名次係排第一, 就係用返PreS1師兄師姐,排全港最前嗰個名次

仔仔錫錫你 發表於 19-6-12 08:21
我女成績中上,雖然科數經常A但有時都B亦未試過9字。為左呈分,考前1個月搵左個私補睇下幫唔幫到手, 催谷 ...

請問你女在那裡補習

kirstyau 發表於 19-6-12 11:20
唔會。 只要您呈分名次係排第一, 就係用返PreS1師兄師姐,排全港最前嗰個名次
...

明白了!謝謝!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

仔仔錫錫你 發表於 19-6-12 11:01
呈分次第只計 中英數常 音樂視藝(999632),如果學校計埋咩宗教體育都只會影響校內排名,對呈分次第沒有影 ...

我見學校可以有x2呈分自主

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473

fefemom 發表於 19-6-12 14:46
我見學校可以有x2呈分自主

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473

你啱。