用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分試⋯唉
樓主: yama_moto
go

第一次呈分試⋯唉  

yama_moto 發表於 19-6-11 22:49
阿女成績一向屬中下,比左好多心機同佢溫習,希望可以有進步,佢本身亦係一個好交帶會緊張學業嘅小朋友,奈 ...

我聽到都好難過,因為我有兩個女,一個成績好好,另一個成績都係中下,明白到讀書真係好講天份

回覆 chanti 的帖子

這要視乎你考那間直資,但所有學校都必睇P5成績表,而你所說P5呈一前成績普通,未致於差,咁都應該無咁大負面影響,但當然keep住一向都好就更好啦。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 tomato100hk 的帖子

跟據剛過去一年, 自行申請表在1月17日截止交表, 這時很多學校都未考呈二, 而大多數中學都在2月尾後才開始自行面試, 等埋EDB出的全港次第, 所以呈一考得不太好的, 如果在呈二能及早修正有收復失地, 對自行是有很大幫助的, 加油!

回覆 仔仔錫錫你 的帖子

絕對認同, 一個好和幫到手的補習老師唔易搵, 真係要講彩數, 我小朋友自小二起由一位補習老師跟開, 因為由他補習後成績由小一70-80名上升到小二20名內, 後來小三至小六都穩入級頭十, 最後我小朋友考入了中區某直資. 講起我之前用過的其他補習老師就真是把幾火! 雖然是大學生, 但補習時常看手機和覆whatsapp,  又遲到早退, 補完就走人, 有咩野都下次補習先再講, 完全無責任心.....

回覆 仔仔錫錫你 的帖子

你幫下人啦, 人地個個都急如鍋上螞蟻, 你仲講D唔講D, 叫人心思思, 估計你所指的P3某個topic是加減乘除加小括號, 如果這些基本功都攪唔掂, 就真係邊度都唔洗去.

仔仔錫錫你 發表於 19-6-14 14:01
回覆 jessbaby_hello 的帖子

3件事我聽完每件都令我有d O咀,不過心諗得一個月時間,要搵另一個又無時間, ...

好想知道係P3邊個chapter? thx so much!

little_yolky 發表於 19-6-17 10:50
因為呈分卷深就能更容易區分學生的成績。如果卷淺,太多人100分,就排不到名次。而且卷深有效區分真正理解 ...

Hi 記得你post過條link暑假訂scmp newspaper for students, 可否分享多一次,thx so much

yama_moto 發表於 19-6-11 22:49
阿女成績一向屬中下,比左好多心機同佢溫習,希望可以有進步,佢本身亦係一個好交帶會緊張學業嘅小朋友,奈 ...
呈一後學校會否話比家長知學生banding?
仔可以自動自覺溫書就好了。

sillydad 發表於 19-6-24 08:50
呈一後學校會否話比家長知學生banding?

我校係呈二後、報自行前會講bandig,而呈一後就無講。最好就自己了解下呈一的呈分名次先,再比對返往年有幾多個入到band 1,從而估算約略banding。

回覆 sillydad 的帖子

呈一後不會正式公佈banding, 但可参考學校公佈各科的中位數和自己分數對比下,如果有名次就更容易,問下班主任上屆情況,亦可自己查看學校上屆派位情況大約可估到。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

cowboybaby 發表於 19-6-23 18:36
Hi 記得你post過條link暑假訂scmp newspaper for students, 可否分享多一次,thx so much
...

https://app.eventxtra.link/registrations/e206df99-621e-43cf-84dc-9a28028f7858?utm_source=website

1010mum 發表於 19-6-26 17:34
https://app.eventxtra.link/registrations/e206df99-621e-43cf-84dc-9a28028f7858?utm_source=website

唔該曬,諗梗訂young post or junior standard

回覆 cowboybaby 的帖子

原著保持神秘唔肯講,我之前估過,雖不中亦不遠矣!

小乖豬 發表於 19-6-30 15:54
回覆 cowboybaby 的帖子

原著保持神秘唔肯講,我之前估過,雖不中亦不遠矣! ...

仔仔錫錫你 發表於 19-6-14 14:01
回覆 jessbaby_hello 的帖子

3件事我聽完每件都令我有d O咀,不過心諗得一個月時間,要搵另一個又無時間, ...
"3件事我聽完每件都令我有d O咀,不過心諗得一個月時間,要搵另一個又無時間,死就死喇。我講一件算喇,就係唔好過問佢點教。我見佢教P3數?!?我女小5呈分喎!又教中一數?吓,點解教中一數架? 後來佢解釋P3某chapter會直接影響後面的學習,一定要清晰。另外佢比左d 中一數,話計得掂,小5果d就变得好簡單。
跟據女兒的8掛消息,全班一人100分,上次全班第3(全級第5)得82分"

我終於都忍不住問了我個補習老師, 他說應該是中一的Algebraic formula, 這課題不少小學在P6下學期會教的.

請教下…如果小朋友呈一中文B(1.5分到A),視藝B,其他都有A,咁有無機會去到band 1b

夢遊仙境 發表於 19-7-4 09:50
請教下…如果小朋友呈一中文B(差1.5分到A),視藝B,其他都有A,咁有無機會去到band 1b?
...
好難講。應該先留意小朋友在全級呈分試的名次先。。因為A的標準間間都不同

夢遊仙境 發表於 19-7-4 09:50
請教下…如果小朋友呈一中文B(差1.5分到A),視藝B,其他都有A,咁有無機會去到band 1b?
...

乜唔係睇名次咩?單睇自己成績 睇唔出咩花樣