用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分試⋯唉
go

第一次呈分試⋯唉  

阿女成績一向屬中下,比左好多心機同佢溫習,希望可以有進步,佢本身亦係一個好交帶會緊張學業嘅小朋友,奈何讀書都真係要講下天份今日終於派曬卷,全部不理想,雖然事前已同自己講小朋友盡左力,吾好太在意,但而家見到結果真係幾難過

yama_moto 發表於 19-6-11 22:49
阿女成績一向屬中下,比左好多心機同佢溫習,希望可以有進步,佢本身亦係一個好交帶會緊張學業嘅小朋友,奈 ...

我小朋友派了一科跌左。我心情都好差。唉,呈一就好似世界末日咁。

阿女成績一向屬中下,比左好多心機同佢溫習,希望可以有進步,佢本身亦係一個好交帶會緊張學業嘅小朋友,奈 ...

我女一向全級中間,自己班最叻,今次吾知做咩失曬水準,一個八字都冇,而家我不知幾擔心
[/url]

我大仔上年升中,所以我知道呈一真係好緊要,今次到阿女,呈一成績差,好難追

yama_moto 發表於 19-6-11 22:56
我大仔上年升中,所以我知道呈一真係好緊要,今次到阿女,呈一成績差,好難追
...

想問下呈二追到,自行會唔會都有機?

tomato100hk 發表於 19-6-11 23:08

如果呈二追到,都仲要睇埋二次呈分後的名次同平均分

yama_moto 發表於 19-6-11 23:10
如果呈二追到,都仲要睇埋二次呈分後的名次同平均分

好大壓力。

呈2 3 追上 大抽獎

tomato100hk 發表於 19-6-11 23:08

自行睇全港次第( 呈一+呈二)應該比重一樣。所以追到幾多得幾多。
如果呈二到時人哋跌,你個升,距離咪拉近咗。
不過其他人控制唔到, 最緊要做好自己! 趁暑假預習定小六課程。 呈一邊樣唔得就快D補底。

回覆 yama_moto 的帖子

不要氣餒, 向前看, 有學生可以由呈一排一百幾十名最後呈三衝到二三十, 問題是資質或基礎唔好, 學習方法有問題, 定係懶, 找出原因, 作出改善

我仔都係,數學差2分先合格...呈分先黎肥...冇眼睇

其實自己成績保持到,甚至一科有少許進步,但太多同學進步更大,個個彈上來,今次名次恐怕由級10跌到級20以外了

回覆 tomato100hk 的帖子

我咩都未派,學校慣性超慢,應下星期尾先派,我都驚,反而考時太忙吾得閒驚。

我女成績中上,雖然科數經常A但有時都B亦未試過9字。為左呈分,考前1個月搵左個私補睇下幫唔幫到手, 催谷下終於突破,94分

chrischeung 發表於 19-6-12 07:56
回覆 tomato100hk 的帖子

我咩都未派,學校慣性超慢,應下星期尾先派,我都驚,反而考時太忙吾得閒驚。 ...
SAME HERE.....隔離班有幾個同學出水痘, 要等全部補考完先派得WOW

仔仔錫錫你 發表於 19-6-12 08:21
我女成績中上,雖然科數經常A但有時都B亦未試過9字。為左呈分,考前1個月搵左個私補睇下幫唔幫到手, 催谷 ...
你對仔女一向好叻

回覆樓主:

你地卷深嗎?

kirstyau 發表於 19-6-12 00:10
自行睇全港次第( 呈一+呈二)應該比重一樣。所以追到幾多得幾多。
如果呈二到時人哋跌,你個升,距離咪 ...

請問咩叫次第?

回覆 大華仔 的帖子

即係級名次,{呈分一全級名次+ 呈分二的全級名次}除二, 才是你在自己小學的真正級名次來計算