用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分試⋯唉
樓主: yama_moto
go

第一次呈分試⋯唉   [複製鏈接]

回覆 jessbaby_hello 的帖子

3件事我聽完每件都令我有d O咀,不過心諗得一個月時間,要搵另一個又無時間,死就死喇。我講一件算喇,就係唔好過問佢點教。我見佢教P3數?!?我女小5呈分喎!又教中一數?吓,點解教中一數架? 後來佢解釋P3某chapter會直接影響後面的學習,一定要清晰。另外佢比左d 中一數,話計得掂,小5果d就变得好簡單。
跟據女兒的8掛消息,全班一人100分,上次全班第3(全級第5)得82分

回覆 boboT 的帖子

睇pass paper 了解學校出卷模式深淺,再睇下我女程度喎

仔仔錫錫你 發表於 19-6-14 14:01

3件事我聽完每件都令我有d O咀,不過心諗得一個月時間,要搵另一個又無時間, ...

級1至級5分數好大範圍!

仔仔錫錫你 發表於 19-6-14 14:01

3件事我聽完每件都令我有d O咀,不過心諗得一個月時間,要搵另一個又無時間, ...

(emoji)(emoji)

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

仔仔錫錫你 發表於 19-6-12 14:18
回覆 pypy405 的帖子

不是補習班,是私人補習。是在ek搵的,問左約十位家長,發現其中3位都介紹同一私補就 ...
請問可以提供私補老師嗎?謝謝~

呈一派左卷,真係好失望,成績仲差過上學期。阿仔應是band1尾band2頭成績,諗住追返band1成績,所以臨尾兩個月上埋功課班去操吓練習,點知仲差左,真係好灰!吾知點追?佢每星期有上2小時的英文Reading and writing 班,1小時中文專科班,但中英數都只是8字頭,只有常識90,係咪真是谷吾起!

CharlieSK 發表於 19-6-14 15:04
呈一派左卷,真係好失望,成績仲差過上學期。阿仔應是band1尾band2頭成績,諗住追返band1成績,所以臨尾兩 ...

唔好失望住,要睇埋級排名,可能份卷出得深呢!

JAL 發表於 19-6-14 15:49
唔好失望住,要睇埋級排名,可能份卷出得深呢!

想問所有學校今次會講級排名?如果知道全部分數請問怎樣計算自己呈分的平均分?謝謝

聽講仍有啲同學拿很高分,自問已付出了很多心機幫阿仔溫書,加埋專科補習,應該穩陣啦,學校老師都話佢個底吾差,讀到書嘅,但結果仍是很失望。想問吓你哋,你哋一般一星期補多少小時?去補習社定私補?

回覆樓主:

我們學校不會講實呈分的級名次,但會出平時(即所有不呈分的科,如 oral, listening...)名次,和呈分的名次比,相差不會太大!

回覆 CharlieSK 的帖子

功課班點可以操到數,要操都要專科數班啦

回覆 PTL_L 的帖子

因為阿仔學校少功課,所以他在功課班做完功課後,個Miss會俾啲練習佢做吓,阿仔平時又吾會主動做,唯有靠外人推吓佢,不過個Miss都好忙,有很多學生要take care, 請問有那些好的數學專科補習社?謝謝🙏

CharlieSK 發表於 19-6-14 16:38
聽講仍有啲同學拿很高分,自問已付出了很多心機幫阿仔溫書,加埋專科補習,應該穩陣啦,學校老師都話佢個底 ...

讀上去係會越來越深 越來越多,但無論課程幾深 份卷幾深 範圍幾多都會有人 98、99、100…

JAL 發表於 19-6-14 16:39
我們學校不會講實呈分的級名次,但會出平時(即所有不呈分的科,如 oral, listening...)名次,和呈分的名次 ...

謝謝

回覆樓主:

我都係,我小朋友英文衰左,比平時差好多,我都暈暈地啦

回覆樓主:

我仔仔呈一都應該跌咗,衰平時最好嘅數學…

kirstyau 發表於 19-6-12 00:10
自行睇全港次第( 呈一+呈二)應該比重一樣。所以追到幾多得幾多。
如果呈二到時人哋跌,你個升,距離咪 ...

如果暑假全科補習,係咪請私人補習會好過出去嗰啲補習社?

但個心又想佢做多啲卷....  有冇好介紹?
‹ 上一主題|下一主題