用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小雜問……
go

升小雜問……

升小了
剛回校買書,買校服,訂餐……

想問吓啲濕碎嘢,多謝大家解答。
鉛筆邊隻好用,不易跌斷芯?
課本要包嗎? 有無包書膠係薄啲呢?
筆袋放6支鉛筆,夠嗎?
鉛筆用短了,加了一個筆筒延長,放在筆插,因為矮過筆筒,都唔會拎來用……有無長啲嘅筆筒㗎?

書包有無好介紹? 唔要有轆的。

lifeishappy 發表於 19-6-11 16:52
升小了
剛回校買書,買校服,訂餐……

課本我從來唔包, 只用一個學期, 每學期分上下册, 加埋長假期, 即每本書用大約一個月, 一來唔環保, 二來包左膠加增每本書重量。
##如詩集用6年可考慮包書。

鉛筆可用施德樓, 每日放4-5支夠用。 用筆筒就因人而異, 有人覺得"銀"住手指唔舒服。

書包可用lego/seven, 貴買平用, 好襟。 有轆反而加重書包重量, 上落樓梯必定要自己小朋友"咩"返, 仲有機整烏糟件校服。

gracelam 發表於 19-6-11 17:36
課本我從來唔包, 只用一個學期, 每學期分上下册, 加埋長假期, 即每本書用大約一個月, 一來唔環保, 二來包 ...

謝謝您意見

gracelam 發表於 19-6-11 17:36

課本我從來唔包, 只用一個學期, 每學期分上下册, 加埋長假 ...
lego 我覺得雖然靚,不過好容易爛。

最好所有物件都貼上名字, 書本, 作業我會貼在封面的當眼處, 要教小朋友作業, 功課要看清楚自己的名字才放入書包, 我會去淘X, 淘功課袋比小朋友袋功課.

利申: 小朋友升小四了, 仲係有甩漏

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 lifeishappy 的帖子

[size=1.25em]鉛筆邊隻好用,不易跌斷芯?
買一盒盒嗰d,多數OK,有需要的話,繼續用3角筆都可以,手仔舒服d

[size=1.25em]課本要包嗎? 有無包書膠係薄啲呢?
我只包角,包書膠唔環保,又重!

[size=1.25em]筆袋放6支鉛筆,夠嗎?
3-4枝都得,買定個靚筆刨 (我老公買電動嘅)

[size=1.25em]鉛筆用短了,加了一個筆筒延長,放在筆插,因為矮過筆筒,都唔會拎來用……有無長啲嘅筆筒㗎?
我兩個仔都唔鍾意用筆筒...

[size=1.25em]書包有無好介紹? 唔要有轆的。
我大仔用seven,細仔用ergobag,兩個都耐用,ergobag 無咁長,所以較適合初小,貴買平用!
恐龍家

回覆樓主:

可以買呢種筆筒延長,唔浪費又唔會寫壞手,如果隻短過呢個筆筒,仲可以連筆筒蓋都慳返。
買定個小刨鉛筆機俾佢帶返學校,小朋友成日跌筆,間尺都可以跌斷跌崩,更何況鉛筆。屋企就買個電動刨筆同電動掃擦字膠機,乾淨。
擦字膠唔好買有單面有膠圖案嗰隻,好難擦。寧願買冇圖案,四四方方嗰啲。

小曳人 發表於 19-6-12 11:26
回覆 lifeishappy 的帖子

男仔我建議包書,年年本書都一樣size,個書套可以重用,環保又省時。
鉛筆擦膠用staedtler,安全啲。

haihaimom 發表於 19-6-12 12:01

男仔我建議包書,年年本書都一樣size,個書套可以重用,環 ...

男仔真係2個月內幫d 書解體

b3410 發表於 19-6-11 23:35
lego 我覺得雖然靚,不過好容易爛。

好耐用呀,我個二年級用到五年級啦

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 19-6-12 12:18
我個都係,不過阿仔大隻咗,再揹住個lego書包好怪,出年應該要換啦

Lego書包好耐用,用咗3年都冇爛,仲可以捐出去。

回覆樓主:

買吸擦子膠碎的吸塵機仔。
有一張固定書枱, 護眼檯燈。

assado 發表於 19-6-12 14:04
買吸擦子膠碎的吸塵機仔。
有一張固定書枱, 護眼檯燈。

護眼枱燈有冇咩介紹?謝謝

keep-calm 發表於 19-6-12 14:19

3M護目博視燈

我果個一年就爛,可能小朋友太粗魯

回覆樓主:

我女個lego,用咗5年,無爛,望落狀態仲算唔錯。

但果袋本身都唔輕,有時拿好少嘢都覺得幾重。

keep-calm 發表於 19-6-12 14:19

Philips 價錢會合理些。

Jane1983 發表於 19-6-12 16:01
我女個lego,用咗5年,無爛,望落狀態仲算唔錯。

但果袋本身都唔輕,有時拿好少嘢都覺得幾重。

logo 會重些, 可以考慮Tiger, 較輕些。

1998Ruby1998 發表於 19-6-12 11:57
可以買呢種筆筒延長,唔浪費又唔會寫壞手,如果隻短過呢個筆筒,仲可以連筆筒蓋都慳返。
買定個小刨鉛筆機 ...

在家, 可以用 0.7 筆芯筆, 筆芯不易斷。