用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小雜問……
樓主: lifeishappy
go

升小雜問……

鉛筆我會買2B筆, HB硬D又淺色D, 我女手力不夠, 寫到發脾氣, 換左2B筆好好多, 又易擦, 而家手力好左好多, D 2B筆就用來教佢畫素描
我係淘寶度淘左MARCO 三角筆, 一次過買左5盒, 跌極唔斷, 好堅!

擦膠我係淘寶買一隻韓國考試擦膠, 幾好用, 唔會太軟, 細細粒, 一粒幾毫紙, 我一次過買左幾十粒, 小朋友最易就係唔見筆同擦膠, 幾亳子粒唔見就由佢啦!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

我都想知書包邊隻好

回覆 nomoreexam 的帖子

同問!! 邊款小朋友用緊又推介? 我想輕身D因為未放書都重好辛苦...同埋邊度買抵D? 謝謝!!!

仲有小朋友書檯, 有無推介? 感激!!

回覆樓主:

同問書枱,可以較斜的書枱有實際作用嗎?定係正常平面實際d呢?

拿拿利 發表於 19-6-15 10:42
唔建議小一用鉛心筆, 因為手仔未識用力, 仲有我知有些小學, 校規是有規定幾多年級才可以用鉛心筆. ...

我學校四年級以上才准用鉛芯筆,低年級最多只可以用粗心筆

回覆 小寶貝兒 的帖子

韓國考試擦膠 請問有LINK嗎?

醒目開學勳章

Ckan 發表於 19-6-19 08:52
同問書枱,可以較斜的書枱有實際作用嗎?定係正常平面實際d呢?
我覺得無用,因為枱面通常擺晒嘢,無乜幾可會搞斜張枱

LeeCC 發表於 19-6-19 09:12
我學校四年級以上才准用鉛芯筆,低年級最多只可以用粗心筆
係, 所以小一 至小三我都沒有比鉛芯筆阿仔用, 因為佢會就住就住寫字

bobbob 發表於 19-6-19 10:29
我覺得無用,因為枱面通常擺晒嘢,無乜幾可會搞斜張枱

有枱面的設計, 書寫部分可斜, 放文具的地方平。

拿拿利 發表於 19-6-19 11:26
係, 所以小一 至小三我都沒有比鉛芯筆阿仔用, 因為佢會就住就住寫字

在家, 用0.7. 不用刨鉛筆, 功課字體靚啲, 在校用返鉛筆。

mosmosma 發表於 19-6-19 00:05
仲有小朋友書檯, 有無推介? 感激!!

如果屋企地方許可, 買枱面大少少好用些。

醒目開學勳章

assado 發表於 19-6-19 12:37
有枱面的設計, 書寫部分可斜, 放文具的地方平。
我屋企嗰張咪喺囉,但枱面擺晒嘢,咁多年都無教較斜過

bobbob 發表於 19-6-19 12:56
我屋企嗰張咪喺囉,但枱面擺晒嘢,咁多年都無教較斜過

長期將枱面較斜, 檯面會好整潔。

evavan 發表於 19-6-19 10:17
回覆 小寶貝兒 的帖子

韓國考試擦膠 請問有LINK嗎?
我買左以下呢款, 50B黑色https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.0.0.a9012e8dsMyefV&id=44570333755&_u=j36eani4cfa

仲有以下呢款, 晨光好似係台灣牌子, SIZE大約係比韓國果隻大一倍
https://detail.tmall.com/item.htm?id=571868811632&spm=a1z09.2.0.0.a9012e8dsMyefV&_u=j36eanif559

chkwu    發表於 19-6-26 02:12
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

醒目開學勳章

assado 發表於 19-6-19 13:01
長期將枱面較斜, 檯面會好整潔。
整潔有乜好?
講真,而家做嘅功課已經唔係坐響枱度寫嘢咁簡單,搜集嘅資料擺到成枱都係,有時仲要整埋個prototype,唔會整斜張枱

回覆樓主

3M 䕶眼燈幾好,size 放在書桌上也不會太大,我用 ikea 書桌

Seven and K 也不算護脊書包,因為冇腰帶及護脊背板,只有個 cushion back

mosmosma 發表於 19-6-19 00:04
回覆 nomoreexam 的帖子

同問!! 邊款小朋友用緊又推介? 我想輕身D因為未放書都重好辛苦...同埋邊度買抵D?  ...

剛剛買咗個 MILLTON Basketball 款護脊書包,只有 790g 有護脊背架的,阿囝好 like ,因為佢好 like 打 Basketball (emoji)

lifeishappy 發表於 19-6-14 22:35
我諗住上學期第一冊包書,睇睇咩情況。
練習唔包,膠紙包角。
簡單淨色筆袋
有鐵盒裝一套果種,比較方便

簽名被屏蔽