用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請教IQ TEST
樓主: joygigi
go

請教IQ TEST

王家爸爸 發表於 19-6-19 08:24
個人認為家長識教既話,兩樣都重要;不過如果唔識教既話就GAI重要啲,原因係現實生活,深入思考比反應快重 ...

明白,其實對於呢類小朋友,我可以做些什麼去幫佢?好怕浪費左佢某些天賦,謝謝

joygigi 發表於 19-6-19 21:43
明白,其實對於呢類小朋友,我可以做些什麼去幫佢?好怕浪費左佢某些天賦,謝謝
...
教呢類小朋友,家長有三類心態:
第一,唔駛幫佢,佢有天賦,將來自然掂。
第二,強化佢有天賦既項目,希望將來會有發展。
第三,加強喺啲無天賦既野,希望呢啲野將來唔會妨礙佢既發展。

王家爸爸 發表於 19-6-24 10:02
第二,強化佢有天賦既項目,希望 ...

同意!可惜冇model answer,唯有同枱食飯,各自修行。

akys 發表於 19-6-24 10:40
同意!可惜冇model answer,唯有同枱食飯,各自修行。
老實講,個個小朋友情況唔同,一個人既良藥可能係另一個人既毒藥。

謝謝!其實我係想唔特別幫那種,但身邊個個話,咁浪費呀?唔讀xxxx?唔幫佢xxxx?
我都唔知點好。

joygigi 發表於 19-6-24 12:36
謝謝!其實我係想唔特別幫那種,但身邊個個話,咁浪費呀?唔讀xxxx?唔幫佢xxxx?
我都唔知點好。
...
我既建議係唔好理其他人點講,最重要係令小朋友既天賦,可以喺無壓力下,自然發展。如果想幫下佢,可以考慮加強語言能力既訓練。原因好簡單,就算小朋友既天賦有幾勁,如果表達唔出嚟,將來發展未必大。

joygigi 發表於 19-6-24 12:36
我都唔知點好。
...

選擇水平高的學校亦有其好處,教學進度適中偏快,唔會覺得悶。而且同類人比較多,物以類聚,容易溝通一啲。

注意成績和分數的關連並不是絕對,呢類學校睇成績唔睇分數的。

akys 發表於 19-6-24 15:27
選擇水平高的學校亦有其好處,教學進度適中偏快,唔會覺得悶。而且同類人比較多,物以類聚,容易溝通一啲 ...

揾間深得來,又唔好太嚴的學校。另外攪好情緒問題,啱啱又聽到一個朋友的資優阜,上到中學開始要食抑鬱藥,完全是自己比壓力自己。另外一D就太hea, 慣左不勞而獲,輪到呀媽抑鬱

我支持第二,我睇過好多書都話應該用第二種態度。用了二後(即放棄了佢唔叻嘅VA), 叻嘅嘢即刻更叻。當然一樣米養百樣人,做父母要靈活變通,唔可以一成不變,冇formula 的。

tiffany168168 發表於 19-6-24 18:06
我支持第二,我睇過好多書都話應該用第二種態度。用了二後(即放棄了佢唔叻嘅VA), 叻嘅嘢即刻更叻。當然一 ...

新手請教

請問你意思是把用在va的時間,用在其他強項嗎?

bonbonha 發表於 19-6-24 18:27
新手請教

請問你意思是把用在va的時間,用在其他強項嗎?
如果小朋友好有科學頭腦,估計將來會係物理、化學等領域有啲成就,呢個係可行既方法。
不過VA既訓練,其實係有啲用,如果小朋友係腦裡面理解到多圍影像,但係唔識將佢轉化為二圍既圖,將來好難將自己既概念講俾研究團隊既其他人知道,某程度上限制咗小朋友既成就。

tiffany168168 發表於 19-6-24 18:06
我支持第二,我睇過好多書都話應該用第二種態度。用了二後(即放棄了佢唔叻嘅VA), 叻嘅嘢即刻更叻。當然一 ...
好少用增值音樂,VA等來對應強項。反而人際溝通,領導能力,解難能力,創意和語言能力等軟實力是否需要加強才是重點。對這些孩子來說,培育這些能力佔用的時間超多,肯定比音樂VA要多得多。

以上幾點直接影響未來職場機會,除非從小立意做科學家或研究類等極專的工作,否則要諗清楚太偏重一面的情況。

akys 發表於 19-6-25 12:51
好少用增值音樂,VA等來對應強項。反而人際溝通,領導能力,解難能力,創意和語言能力等軟實力是否需要加強 ...

當然同意你講果幾點重要,我仔人際溝通冇乜問題,領導才能都ok, 成日做班長,口才亦很好,常被選做司儀及有校際朗誦冠軍。所以我先話之前試過培養佢弱項如視藝同音樂呢d 靈性嘅方面,因為可以令心境平靜,抒發感情。但是佢既然唔鍾意,我就改為同佢行山親近大自然,冇再刻意咁佢學畫畫咁解啫。

tiffany168168 發表於 19-6-25 13:09
當然同意你講果幾點重要,我仔人際溝通冇乜問題,領導才能都ok, 成日做班長,口才亦很好,常被選做司儀及 ...

補充,我仔真係VA 同音樂較弱,其他都冇問題,所以先話支持觀點二不用刻意補弱。當然如果大家小朋友弱在人際溝通領導解難創意咁梗係要搞搞呢D 啦。

tiffany168168 發表於 19-6-25 13:12
補充,我仔真係VA 同音樂較弱,其他都冇問題,所以先話支持觀點二不用刻意補弱。當然如果大家小朋友弱在人 ...

呢兩科唔鍾意就咪鬼理佢,監硬要學好慘架。冇情緒問題,操行好,口才好,聰明---無敵!

akys 發表於 19-6-25 13:22
呢兩科唔鍾意就咪鬼理佢,監硬要學好慘架。冇情緒問題,操行好,口才好,聰明---無敵!
...

情緒問題梗係有啦,不過在外會啟動扮乖模式,返到屋企先顛。唉,咁都接受佢啦,所以想培養佢靈性方面去抒發吓d 情緒啫。

王家爸爸 發表於 19-6-25 10:59
如果小朋友好有科學頭腦,估計將來會係物理、化學等領域有啲成就,呢個係可行既方法。
不過VA既訓練,其實 ...

多謝指教

tiffany168168 發表於 19-6-25 13:32
情緒問題梗係有啦,不過在外會啟動扮乖模式,返到屋企先顛。唉,咁都接受佢啦,所以想培養佢靈性方面去抒 ...
識得啟動扮乖模式

王家爸爸 發表於 19-6-26 08:50
識得啟動扮乖模式

返到屋企仲識同你講:扮乖模式已關閉

回覆 tiffany168168 的帖子

係唔係真係識?我個個都係咁,但可能仲細,佢就表達「我係出面會好乖,你俾我係屋企曳得唔得」