用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請教IQ TEST
go

請教IQ TEST

請教一下,我幫小朋友做完TEST後,真係好努力咁睇好多資料,但確實難以理解,心理學家亦只是讀數字,無太多深入解釋,所以我真係好唔明白。
我當時問左,佢話我小朋友IQ是152。但有講佢WORKING MEMORY INDEX[size=14.6667px] 特別高159,所以先咁高。但同時又講話另外幾項都好高(實數我忘記左)。咁即係點解?即152唔係準確數字?

跟住我再問他,他就講話可以睇
General Ability Index (一般能力指數)能更準確反映
的小朋友的學習能力。話小朋友GAI145(confidence interval = 137 – 149)。個CI即代表什麼?

希望有人可以解答我,真的搞到我頭都大,真心唔明。呢兩日睇左好多有關資料,但都唔知代表乜野,感謝

所有test都有誤差,個range叫confidence interval, 即係test個真實結果在137-149之內。

joygigi 發表於 19-6-11 12:41
請教一下,我幫小朋友做完TEST後,真係好努力咁睇好多資料,但確實難以理解,心理學家亦只是讀數字,無太多深入 ...

總之好高,你小朋友平日有甚麼表現,好好記性?有沒有情緒問題

Activehealth 發表於 19-6-11 13:21
所有test都有誤差,個range叫confidence interval, 即係test個真實結果在137-149之內。
...

謝謝!但佢只講GAI個CI,咁IQ係咪都有另一個CI?謝謝

annie133 發表於 19-6-11 14:44
總之好高,你小朋友平日有甚麼表現,好好記性?有沒有情緒問題

佢好細好細已覺得佢情緒有問題,佢2歲已帶佢去協康同政府做評估,驚佢係阿氏保加,但出到黎,公私營都話佢唔係
由細已覺得佢勁難教,軟硬都唔受,見過心理學家,用埋方法,上網研究教法,睇書了解,都仍然難教。
佢學術好好,記性非常好,數學都係好好的。

咁即係IQ152係可信定唔可信?我真心睇唔明,謝謝!我只記得話WMI 係159,其他無記錯全部白130以上。

joygigi 發表於 19-6-11 15:08

佢好細好細已覺得佢情緒有問題,佢2歲已帶佢去協康同政府做 ...

可信,是資優,易有情緒問題

請教一下,我幫小朋友做完TEST後,真係好努力咁睇好多資料,但確實難以理解,心理學家亦只是讀數字,無太多深入 ...
係指有兩個sigma(大約係95%)既機會係喺137同149之間,有5%既機會高過或者低過。

個CP有無講152既CI係幾多?

王家爸爸 發表於 19-6-14 10:35
個CP有無講152既CI係幾多?

我再電郵去問佢,佢無講。
請教係咪IQ 同 GAI係2樣唔同野?
我問佢IQ的CI,佢就答我GAI。
其實我測完根本無聽過咩叫CI,係呢版度睇到,先問返個心理學家

佢好細好細已覺得佢情緒有問題,佢2歲已帶佢去協康同政府做 ...

簡單地講,GAI代表學習能力,WMI代表記憶力和速度(記錯咗,應該係CPI)。IQ152統計學上大概1萬人裏有3個人的IQ高過佢。

幾多歲做?好處唔使點講,你應該見識到,不外乎學嘢好快,記憶力非常好。

唔好處可以好多。注意幾點:
1)思維方法與我們不同,唔明白佢哋嘅諗法
2)同理心和情緒問題,越大越麻煩,早些處理。
3)朋友交際
4)放多點時間在語文和閱讀上,小學初中作文可能會比較差
5)管教

145,152,160都係數字,冇乜分別,唔見得160就一定比140更有成就。反而好多高IQ最後變成High intelligence, Low achiever或者怪人一名,父母需要付出的心力更多。

joygigi 發表於 19-6-17 19:21
General Ability Index 睇小朋友深思熟慮既才能,一般既 IQ 測試係睇小朋友既快速思考能力。

joygigi 發表於 19-6-17 19:21
CI,係 Confidence interval (可信區間) 既縮寫,意思係 95% 機會既範圍。

akys 發表於 19-6-18 02:23
145,152,160都係數字,冇乜分別,唔見得160就一定比140更有成就。反而好多高IQ最後變成High intelligence ...
高IQ,數學、物理既成績一般都好,但是其他科目正如你所講關係真係唔大。

王家爸爸 發表於 19-6-18 09:42
General Ability Index 睇小朋友深思熟慮既才能,一般既 IQ 測試係睇小朋友既快速思考能力。 ...

FSIQ由四個範疇 (VCI,PRI,WMI和PSI) 組成,先歸納為GAI和CPI。解釋如下:
GAI which shows the estimation of a child's general cognitive ability and the CPI which represents the estimation of a child's cognitive efficiency ability can be derived from the subtests.

一個係ability, 一個係efficiency.

akys 發表於 19-6-18 02:12
簡單地講,GAI代表學習能力,WMI代表記憶力和速度(記錯咗,應該係CPI)。IQ152統計學上大概1萬人裏有3個 ...

唔該曬你!你的解釋正是我希望心理學家多解釋的範圍,但佢完全無講。感謝你,你講的煮中好多樣。

佢6歲4個月做test的。

記憶力好好,學術好,尤其數學

我由細到大都覺得佢無同理心,教極都係咁,對家人也一樣,我整親,佢唔會好似其他小朋友咁呵返媽媽,或關心媽媽,反而有時會笑,覺得我跌到。

情緒又係由小到大,都好重點教佢幫佢,用好多方法,但都係情緒差,好難教。

細少少時,勁擔心佢社交問題,宜家大左好少少咁

但奇怪是作文,佢明明語文不錯,但作文唔係幾囡子,無創造力(點解呢?你提到話佢要留竭作文,點解呢?請指教)謝謝

王家爸爸 發表於 19-6-18 09:42
General Ability Index 睇小朋友深思熟慮既才能,一般既 IQ 測試係睇小朋友既快速思考能力。 ...

明白晒,謝謝你。咁其實IQ定GAI的數字較能反映佢日常的運作?謝謝

joygigi 發表於 19-6-18 22:28
唔該曬你!你的解釋正是我希望心理學家多解釋的範圍,但佢完全無講。感謝你,你講的煮中好多樣。

佢6歲4 ...

個腦太快不利口才和作文,尤其需要整色整水(成語,修辭,結構等等)嘅中文。一個簡單例子:要寫由地球射太空船去火星,手寫梗倒數時,個腦已經去到火星,點作文呀!人大啲識得調整個腦速度可能會有改善。可能英文比較直接,英作影響冇咁大。

注意一點,大部份這類孩子思維方法與一般人不同,比較自我中心,他們不會明白點解唔可以咁做,社會為何要如此運作等等,需要耐性慢慢教導。 這裡的前輩家長都會苦口婆心地建議先搞好情緒控制,同理心和態度等等,反而唔會放在成績上。

如果就讀比較嚴的小學,你會經常收到電話,見到來電個心都會跳一跳。其實孩子內心都好痛苦,多點溝通,互相傾訴吧!切記:要包容但不要縱容,一放難收。

"我由細到大都覺得佢無同理心,教極都係咁,對家人也一樣,我整親,佢唔會好似其他小朋友咁呵返媽媽,或關心媽媽,反而有時會笑,覺得我跌到。" 有時佢哋唔識表達,但會內心苦惱,或者終極啲唔睇唔理會當冇事發生過去逃避。

見你好緊張個分數,一般只會用IQ,而GAI,CPI代表他不同方面的特長而已。

joygigi 發表於 19-6-18 22:29
明白晒,謝謝你。咁其實IQ定GAI的數字較能反映佢日常的運作?謝謝
個人認為家長識教既話,兩樣都重要;不過如果唔識教既話就GAI重要啲,原因係現實生活,深入思考比反應快重要。

akys 發表於 19-6-19 01:01
個腦太快不利口才和作文,尤其需要整色整水(成語,修辭,結構等等)嘅中文。一個簡單例子:要寫由地球射 ...

謝謝你,你好熟呀,講好多都完全準確。我個小朋友係非常自我中心,唔明點解要咁做,覺得點解要諗人地,佢想做就唔想理人,自我到爆。我教極都係咁,其實係咪佢天生性格係咁?無得改嗎?請指教

其實我唔係話好著重分數,只是好希望這些數字可以更了解他,希望幫到佢,且我希望唔好浪費左某些天賦,但上次做完test又無解釋俾我聽,我又唔識,所以上網尋求大家意見,感謝你。

如果之後出左書面報告,可以再請教你嗎?謝謝