用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二數學careless問題
go

小二數學careless問題

呀女小二,一直數學成績ok, 但係超多careless,仲愈來愈嚴重,已經提左佢好多次小心睇,唔好再抄錯,但仍然冇改善。今次份考卷只係唔識兩題,其他全部都係睇錯抄錯寫漏。。。。
一年級都冇咁多的,有冇過來人可指點?

同我細女一樣平時粗心大意的,小二,考完試話識曬了(次次考試都甘話),一定能有100分,昨天派卷才80幾分(她自己話大多都系漏寫或粗心所致的,不是不會~

回覆 0030 的帖子

有時性格造成無得改,我小朋友都唔睇題目,叫佢閱讀理解唔好睇一次就憑記憶答,要返轉頭睇揾答案,佢唔聽,考試又係咁錯。
呢D都操左好多次,但後來發覺操係無用,用D時間做第D野好過。佢D careless mistake完全無法預測,已放棄,佢唔好跌落下游就算,希望佢大個好D。

qpalzm 發表於 19-6-12 09:31
回覆 0030 的帖子

有時性格造成無得改,我小朋友都唔睇題目,叫佢閱讀理解唔好睇一次就憑記憶答,要返轉頭 ...

同感呀
其實我都有放多d時間操佢
但去到考試時佢都係跳制
問返點解中間咁大個題目都可以漏做
咁都可以睇錯d數字
佢都話唔知點解
佢都好無奈

真的冇辦法
唯有寄望大d會有改善

baby7 發表於 19-6-12 11:10
同感呀
其實我都有放多d時間操佢
但去到考試時佢都係跳制
我個個咪又係咁,成份數學卷第一題送分都可以漏做,跟住明明例式計算正確但答案又抄錯。咁就無啦啦無左4分,勁無奈。

我個女又係, 講到口乾都係意見接受, 態度照舊.
撞幾次板, 都唔改, 真係無言.

回覆 0030 的帖子

有時性格造成無得改,我小朋友都唔睇題目,叫佢閱讀理解唔好睇一次就憑記憶答,要返轉頭 ...

唉……講緊我女

老師話就算六年級,都有好多大頭蝦,我仔二年級考試最愛漏標點符號,英文考一次可以漏十幾個,扣了不少分,話過兩次之後再無理,到升上三級後再無出現。

baby7 發表於 19-6-11 09:55
呀女小二,一直數學成績ok, 但係超多careless,仲愈來愈嚴重,已經提左佢好多次小心睇,唔好再抄錯,但仍然 ...

我女也差不多,無法改善,抄錯符號,貪快,她概念無錯,就是漏眼,性格缺陷,好像不能靜心認真看一條題目。

我女今次考試,有條關於型狀,又係唔小心,將字母重覆寫多在一次,咁就無在2分

Cheeselover 發表於 19-6-15 22:41
我女也差不多,無法改善,抄錯符號,貪快,她概念無錯,就是漏眼,性格缺陷,好像不能靜心認真看一條題目 ...

性格係咁唔等於係缺陷。佢只係係呢個考試形式失分啫,更何况人生除左考試仲有好多野。
每個性格都有佢特點,最重要係點利用佢優點去發揮得好。

qpalzm 發表於 19-6-16 00:06
性格係咁唔等於係缺陷。佢只係係呢個考試形式失分啫,更何况人生除左考試仲有好多野。
每個性格都有佢特點 ...

哈哈,對不起令你誤會,"缺陷"或許言重,我接受她的性格,也不會改變她,唯一後天培養她處事謹慎。
我不太著重分數,重要是學習態度,她面對太深會有點氣餒,不過我知已到了她心智發展境界,小二學習除數,實在過份!想當年,我三年級才唸乘數表,六年級才學代數,我真的不解為何現在那麼快,難道初中會教微積分?
有些小朋友可能較成熟,數學發展較好,我女是細B,有時心智未到,好難了解十二進制是什麼(學校又沒有教生活上不止十進制),怎教時間加減?又今天日常生活錢幣最小單位是角,為何寫"分",時常5角,寫成"0.05",她理解沒有錯,最後要我找張月結單來解釋,還有很多...
我多從生活上做功夫,用時間提醒她做每件事;帶她去街市買菜,去街市會應用很多數學,錢幣,加減乘除,度量衡單位,好過躲在家(emoji)操數學。

Cheeselover 發表於 19-6-16 07:31
哈哈,對不起令你誤會,"缺陷"或許言重,我接受她的性格,也不會改變她,唯一後天培養她處事謹慎。
我不 ...

你女學校數學教快半年?

cl919 發表於 19-6-16 08:30
你女學校數學教快半年?

我沒有硏究是否教快半年,只覺得她心智上要花點氣力才追到教學進度,我當然不滿教得太快。

Cheeselover 發表於 19-6-17 18:07
我沒有硏究是否教快半年,只覺得她心智上要花點氣力才追到教學進度,我當然不滿教得太快。
...

我女學校教快半年,啱完咗嘅大考就考埋3上A書,我覺得學校為咗趕課程,都教得幾快,唯有自己喺屋企再教下小朋友。

cl919 發表於 19-6-17 18:11
我女學校教快半年,啱完咗嘅大考就考埋3上A書,我覺得學校為咗趕課程,都教得幾快,唯有自己喺屋企再教下 ...

我也不知道P3教什麼,不過,我打算在暑假時走回頭,溫習一些基本慨念,例如六進位制,度量衡標準,幾何圖形,邏輯思考,生活上的乘除。我覺得一味教得快,未必對小朋友有好處,我想她明白,不是無意義死計。

baby7 發表於 19-6-11 09:55
呀女小二,一直數學成績ok, 但係超多careless,仲愈來愈嚴重,已經提左佢好多次小心睇,唔好再抄錯,但仍然 ...

所以話,其實初小考試係鬥小心。不過我女都係快而唔準,又唔肯check, 朋友個女相反,好仔細好小心D字寫到靚一靚,但成日做唔晒

回覆 0030 的帖子

叫佢閱讀理解唔好睇一次就憑記憶答,要返轉頭睇揾答案,佢唔聽,考試又係咁錯。 => 你呢句好中, 講緊我女, 佢就是做閱讀理解睇一次就算, 憑記憶就答題, 好少見佢再睇返篇文, 又不是唔夠時間, 唔知要怎教.

回覆樓主

好似大家都係講緊「阿女亅

crysta2l 發表於 19-6-18 10:48
叫佢閱讀理解唔好睇一次就憑記憶答,要返轉頭睇揾答案,佢唔聽,考試又係咁錯。 => 你呢句好中, 講緊我女,  ...

我個女以前都係咁, 嬲到我爆炸。 後來我要求佢每一條問題,如果可以的話 (因為有啲係靠分析, 未必有明顯答案) 都要在文章入面圈出 相關的問題和答案, 情況終於有改善。

你一定要佢圈出問題連答案, 起初我只要求佢圈出答案,但後來發現有啲mc佢見到 文章中有類似嘅文字就當係答案圈出嚟, 結果都係錯。 後來我要求佢圈埋問題位置,情況就改善。