用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二數學careless問題
樓主: baby7
go

小二數學careless問題 [複製鏈接]

baby7 發表於 19-6-11 09:55
呀女小二,一直數學成績ok, 但係超多careless,仲愈來愈嚴重,已經提左佢好多次小心睇,唔好再抄錯,但仍然 ...

我建議你每日俾20題數學題給孩子做,先要把2題2題咁組成1大題,即係20題問題就可以組成10題大題,只要要求孩子响10題大題中全對5題大題,即連對2小題且對了5大題嘅話就當成功可取3張貼子。如果,每大題中只做對1小題,但加總後仍有5小題做對嘅亦可取1張貼子。目的是訓練孩子的連對能力和小心性,這種鼓勵幾有效,而當中的規則可以自行因應孩子的個性作適當的調節,記住目的只有一個"為提升孩子的警覺性和小心性",當有進步就可以加深到3小題3小題為1大題咁學習,或是8題大題為2小題組會,2題大題為3小題組合。孩子最喜歡得意古零精柽好玩嘅建議,這也是提起孩子們慢慢喜歡數學的好方法。其實,每個孩子天生都有這份警覺性,只是他們是否願意使用出來,如果有些少獎勵之下的目標會容易訓練出他們這方面的能力。

my_bride 發表於 19-6-21 02:07
我個女以前都係咁, 嬲到我爆炸。 後來我要求佢每一條問題,如果可以的話 (因為有啲係靠分析, 未必有明顯答 ...
多謝你的建議.  我一直都沒有要求佢圈.但我想問"圈問題"的具體做法如何?  我不是太明白.
文章內應該不會有"問題"的啊!

my_bride 發表於 19-6-21 02:07
我個女以前都係咁, 嬲到我爆炸。 後來我要求佢每一條問題,如果可以的話 (因為有啲係靠分析, 未必有明顯答 ...
呢D方法我都有用,但去到考試佢係唔做我都無乎。
反而呢兩個星期考完試,只比小量(每日5題)佢做有時又幾有心機,但都要睇佢心情。

crysta2l 發表於 19-6-21 14:01
多謝你的建議.  我一直都沒有要求佢圈.但我想問"圈問題"的具體做法如何?  我不是太明白.
文章內應該不會有" ...
係文章度圈出問題中的關鍵字。

crysta2l    發表於 19-6-24 12:20

crysta2l 發表於 19-6-21 14:01
文章內應該不會有" ...

將問題入面某啲關鍵字都要響文章圈出嚟。 因為有時multiple-choice入面 有四個答案可以選, 其實可能四個答案入面嘅字喺文章都有出現, 小朋友一唔小心見到文章有嘅字就以為嗰個係答案, 所以除咗圈答案之外,都要搵埋題目入面嘅重點字, 咁就可以雙重確定小朋友嘅答案係正確。

qpalzm 發表於 19-6-21 14:10
呢D方法我都有用,但去到考試佢係唔做我都無乎。
反而呢兩個星期考完試,只比小量(每日5題)佢做有時又幾有 ...

我首先會要求佢平日做功課都要有一定嘅步驟, 慢慢培養番個習慣。 之後我同佢講考試嘅試卷入面,我一定要見到呢啲步驟, 如果有步驟但係答案錯,我冇問題, 因為呢個真係小朋友能力嘅問題。 但係如果冇步驟但係答案正確,我都會懲罰,慢慢小朋友有改善

my_bride 發表於 19-6-21 22:33
將問題入面某啲關鍵字都要響文章圈出嚟。 因為有時multiple-choice入面 有四個答案可以選, 其實可能四個 ...
明白, 謝謝你

YmOra 發表於 19-6-21 10:41
我建議你每日俾20題數學題給孩子做,先要把2題2題咁組成1大題,即係20題問題就可以組成10題大題 ...

多謝你咁用心寫咁長的建議呀
萬分感謝
會同呀女試試

baby7 發表於 19-7-11 15:33
多謝你咁用心寫咁長的建議呀
萬分感謝
會同呀女試試

其實,這種方法係來自Game嘅原則,小孩子天性就係喜歡玩Game,男女皆喜歡,尤其男孩子,會越玩越想玩。希望方法對你女兒有效啦!祝成功!
‹ 上一主題|下一主題