用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有國際學校會響應星期三12/6為反對逃犯條例嘅罷課嗎? ...
go

有國際學校會響應星期三12/6為反對逃犯條例嘅罷課嗎?

如題

回覆樓主:

暫時唔覺有。

LittleOsMummy 發表於 19-6-11 09:37
如題

章太郎 發表於 19-6-11 14:20
我諗罷課係個人的選擇,無論任何學校,都唔會主導停課吧…

教協已有聯署呼籲罷課!

LittleOsMummy 發表於 19-6-11 14:25
教協已有聯署呼籲罷課!

回覆樓主:

家長亦可以自行停課。

Jane1983 發表於 19-6-11 15:57
家長亦可以自行停課。

移民的想法愈來愈大...

1992英语baby 發表於 19-6-13 11:41

考慮大人的工作、仔女的前途,其實走和不走都唔係容易的决定。

有冇人打算自己留港但送仔女出國讀書?你哋會幾多歲送佢走,會選那些國家?謝謝

我從前有考慮過,我已是移民爆分,只係我一家人想唔想走,眼見親朋戚友係澳洲加拿大新西蘭住大屋(只是四分一價錢連埋塊地)但係佢哋小朋友一樣要面對競爭,除非你唔唸佢哋將來入咩大學,以低成本讀公立學校就可以。
如果唔係,俾錢讀有名嘅私校都要爭。澳洲一間普通嘅IB校,一年大約廿二萬港紙,未計其他生活洗費。
仲有,移民後唔再唸返來發展,否則中文能力應該差少少(由其是小學生開始)
到小朋友出去搵嘢做,華人係有少少蝕底,高級啲嘅位無你份。
返來香港發展?十幾年後,唔可以再因為英語能力再有著數,因為連鬼佬都識講普通話。

除非香港變成失控局面,暫時都唔會唸走,就算走,走得去邊?邊度係100%安全?

jone219    發表於 19-6-17 13:57
barbara.wong    發表於 19-6-13 16:59

Jane1983 發表於 19-6-13 11:58
考慮大人的工作、仔女的前途,其實走和不走都唔係容易的决定。

最近幾年身邊好多家長帶著仔女返去加拿大美國英國都有...
大家無這樣的情況?

1992英语baby 發表於 19-6-13 14:00
最近幾年身邊好多家長帶著仔女返去加拿大美國英國都有...
大家無這樣的情況?
...

我認識的香港人家長,都係講想走的多,行動的少。真係走的家庭,多數的根都唔係香港,佢地係返祖家。

mandy_ng207 發表於 19-6-13 13:08
有冇人打算自己留港但送仔女出國讀書?你哋會幾多歲送佢走,會選那些國家?謝謝 ...
我有咁打算, 而家我小朋友IS K1, 諗緊讀埋個小學就走, 我諗住去加拿大陪讀 .....

回覆 applebot 的帖子

好中肯嘅分析,我都有移左民嘅朋友叫我三思,甚至只係送個仔去讀書都唔太贊成。

回覆 Jane1983 的帖子

識得兩個人係美國讀大學,留咗10年左右回流,唔夠五年就返去,美國係冇屋企人。所以我諗,如果比個仔出國讀書,就算佢將來回流工作,想再移民的話都容易啲呢?惰性冇在香港讀書嘅人咁大?

mandy_ng207 發表於 19-6-13 16:03

識得兩個人係美國讀大學,留咗10年左右回流,唔夠五年就返去,美國係冇屋企人。所以 ...

都有考慮呢點,稔緊揾D比較重外國人文化的國際,早點接觸多D不同國籍的人,如果到時要去外國,文化衝擊冇咁大。

識得兩個人係美國讀大學,留咗10年左右回流,唔夠五年就返去,美國係冇屋企人。所以 ...

如果子女是叻人,將來去邊都會有好發展,因全世界都搶這些人。但如果只是平平的,看不到前景...

無語言障碍、少d文化隔膜,梗會好d。

你們的孩子都較細個,好難諗太遠。我認識的情況是,往外國升讀大學的,都不回來啦。留在港的,都只因為了讀醫。

Radiomama 發表於 19-6-13 18:59
你們的孩子都較細個,好難諗太遠。我認識的情況是,往外國升讀大學的,都不回來啦。留在港的,都只因為了讀 ...

讀醫就麻煩D,好難走的