用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有國際學校會響應星期三12/6為反對逃犯條例嘅罷課嗎? ...
樓主: LittleOsMummy
go

有國際學校會響應星期三12/6為反對逃犯條例嘅罷課嗎? [複製鏈接]

mandy_ng207 發表於 19-7-21 12:17
我有諗過改讀直資學校,慳返d錢,之後year 9去boarding再用10 year route 或大學畢業後申請T1 startup / T ...
10 year route 要注意不能離開英國共540天,T1 visa 現在改了做 innovator visa, 只要 invest £50000, 但要 submit proposals ,可以搵移民公司搞

回覆樓主:

https://www.goodbyehkhellouk.com/blog/%E5%85%A8%E6%96%B0%E8%8B%B1%E5%9C%8Bt1-startup%E5%90%8Cinnovator%E5%B1%85%E7%95%99%E7%B0%BD%E8%AD%89

T1 Statup visa UK

今晚太傷心. 所以查查T1 visa (我對移民0知識). 未來由上天帶領吧

https://www.gov.uk/tier-1-exceptional-talent

Tier 1 - Expectational Talent

我估同Startup 一樣錢可以少d

木子兔媽媽 發表於 19-7-22 04:24
https://www.gov.uk/tier-1-exceptional-talent

Tier 1 - Expectational Talent
點解擇UK?UK唔係仲亂?就來硬脫歐,倫敦又多兇殺案。點解唔唸加拿大,澳洲或新西蘭?感覺嗰邊安全啲自由啲。
美國和英國真係無唸過,因為治安真係唔係好好。

applebot 發表於 19-7-22 09:45
點解擇UK?UK唔係仲亂?就來硬脫歐,倫敦又多兇殺案。點解唔唸加拿大,澳洲或新西蘭?感覺嗰邊安全啲自由啲 ...

其實每個國家都有自己嘅問題,我揀英國係因為佢嘅學校世界排名比較高,校風也比較好,而且和香港一樣都是九月開學。澳洲新西蘭是一月開學,要轉校比較麻煩。

mandy_ng207 發表於 19-7-22 10:12
其實每個國家都有自己嘅問題,我揀英國係因為佢嘅學校世界排名比較高,校風也比較好,而且和香港一樣都是 ...
英國 2011 年都試過好似香港咁。
England riots

相比下仲嚴重過香港,我好難想像脫歐後嘅UK之後會唔會有一場更嚴重嘅riots...
所以移民英國真係要小心, 今日英國已經唔係公投前嘅英國。

mandy_ng207 發表於 19-7-22 10:12
其實每個國家都有自己嘅問題,我揀英國係因為佢嘅學校世界排名比較高,校風也比較好,而且和香港一樣都是 ...

英國係去讀書啫,移民麻麻,英國D人自己都回流想走

applebot 發表於 19-7-22 11:54
英國 2011 年都試過好似香港咁。
England riots
The difference is, the riots that happened in Yuen Long last night were sponsored or at least condoned by the HK government, complete with suspicious inaction of the HK Police, this does not happen in the UK.

睇不明白,逃犯條例同移民或外出讀書有咩關係?逃犯條例就表示XX?我以前係對條例有保留的,但睇目前香港亂像,群魔亂舞,反而覺得修訂此條例是一件正確的事情。與其說對香港沒信心倒不如說是對當前被攪屎棍攪亂的香港沒信心。

c3hong 發表於 19-7-22 13:34
對香港沒信心倒不如說是對當前被攪屎棍攪亂的香港沒信心。 ...
Makes absolutely no difference whatsoever, a lack of confidence is a lack of confidence, regardless of whoever the shit-stirrer is. Personally I think it is due to an arrogant but incompetent government completely misjudging and mishandling the situation, and believe it or not there will be bigger disasters to come.

回覆 FattyDaddy 的帖子

我覺得當前民眾都跌入一個陷阱裡面:只要與內地或中央扯上關係的,就會抗拒,再加上那些民主派人士妖魔化和一些媒體無下限地炒大,就會形成所謂的羊群效應:你走唔走,唔走就踩死你,唔走就標籤你。睇下現在外面那幫人的做法就是這樣。政府會犯錯,哪怕你說他無能也可以,但就一定要這種方式來表達?尼班人我估計到了國外個屁都唔敢放,现在在香港就把政府的寬容當作無能和膽脅。睇尼班人見就煩。
唔講了,到時又俾被話討論政治立場了。。。

c3hong 發表於 19-7-22 15:15
回覆 FattyDaddy 的帖子

只要與內地或中央扯上關係的,就會抗拒 ...
Resisting China is now a worldwide phenomenon.

FattyDaddy 發表於 19-7-22 13:22
The difference is, the riots that happened in Yuen Long last night were sponsored or at least condon ...

果然頭腦清醒(emoji)

每個人的選擇都有各自的原因,沒有好或不好,只有是否適合,希望世界和平
‹ 上一主題|下一主題