用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有國際學校會響應星期三12/6為反對逃犯條例嘅罷課嗎? ...
樓主: LittleOsMummy
go

有國際學校會響應星期三12/6為反對逃犯條例嘅罷課嗎? [複製鏈接]

我小朋友個間就暫時未見到有,不過如果學校主動提出既話都會支持

回覆樓主:

加拿大的私立學校好好
但公立學校就…
我思想不夠開明吧

回覆 JanetCMC 的帖子

any recommendation for Toronto?

lovecasey 發表於 19-6-13 21:44
回覆 JanetCMC 的帖子

any recommendation for Toronto?

我淨係熟 University of Toronto Schools
不過好難入

applebot 發表於 19-6-13 13:40
我從前有考慮過,我已是移民爆分,只係我一家人想唔想走,眼見親朋戚友係澳洲加拿大新西蘭住大屋(只是四分 ...
好多謝你既分析同睇法, 對我黎講好有用.因為自己心態上都係想走, 但走又何其容易, 太多野要諗要顧, 錢少啲啲都攪唔掂.
我先生同你既諗法都好似, 不過由局外人講出黎感覺上有說服力啲

而且講得最岩既係, 走既人都係返老家, 我地呢啲本土人仕, 走既話考慮多好多野
所以啲人都係得個講字

回覆樓主:

除非係大紅底 或甘心接受不公平待遇 否則走得甩嘅一定走 留喺呢個冇希望嘅城市就算你幾叻都好  相信好機會同埋大多數比較好嘅崗位都係留畀紅二代嘅, 因為我哋嘅國情係識人好過識字, 不如豁出去放眼世界 利用自己中國/中西背景嘅身份喺外資公司佔一席位可能更有優勢或發展。

sharons 發表於 19-7-20 19:55
除非係大紅底 或甘心接受不公平待遇 否則走得甩嘅一定走 留喺呢個冇希望嘅城市就算你幾叻都好  相信好機會 ...

Well said.將來下一代,沒有公平,沒有了司法制度,仲認為在香港發展點點都好過外國既,可能太無知。去左移民個D,因為甩左香港呢二十年樓價上升的浪,冇搵到大$。但將來的香港,仲會有過去廿年的升浪和發展?
去外國慘,香港不見得好。但外國起碼有自由。

lui 發表於 19-7-21 00:26
Well said.將來下一代,沒有公平,沒有了司法制度,仲認為在香港發展點點都好過外國既,可能太無知。去左 ...

不能同意更多。要於一個地方成功, 並不一定要長居該處, 要是精英, 走到那裡也沒問題的, 關鍵只在於平等機會及法治。語言只是工具並非成功的所有, Albert Einstein、Stephen William Hawking、Steve Jobs、Bill Gates 都不懂中文, 主業亦非房地產, 相信無人會反對他們的成功, 但當然多把刀旁身一定更好。

Radiomama 發表於 19-6-13 18:59
你們的孩子都較細個,好難諗太遠。我認識的情況是,往外國升讀大學的,都不回來啦。留在港的,都只因為了讀 ...
我女兒是讀醫的,去年亦考慮了很久,最後都選擇了英國讀醫,都係博一博, 冇諗過選校要顧慮咁多

annie133 發表於 19-6-13 19:11
讀醫就麻煩D,好難走的
走唔難,番先難, 其實都唔敢諗將來,由佢地自己決定

sharons 發表於 19-7-21 01:55
不能同意更多。要於一個地方成功, 並不一定要長居該處, 要是精英, 走到那裡也沒問題的, 關鍵只在於平等機 ...
非常同意,所以我叫女兒現在能做的就是好好裝備自己

lovenature 發表於 19-7-21 07:52
我女兒是讀醫的,去年亦考慮了很久,最後都選擇了英國讀醫,都係博一博, 冇諗過選校要顧慮咁多 ...

去英國讀醫,如不是公民,連實習的機會也沒有,你們是打算怎麼樣?可以去什麼地方實習?然後執業?

LittleOsMummy 發表於 19-6-11 14:25
教協已有聯署呼籲罷課!

等我直接回一回你啦!
Local school 小學生已經知唔少, 喊林鄭同反修訂極快,
我自己的小朋友知少一點, 只係遊行同香港人要加油,
有IS小朋友去遊行
我的IS小朋友去連儂牆寫和畫,
移民? 讀IS無曬錢, 點去...

lui 發表於 19-7-21 08:04
去英國讀醫,如不是公民,連實習的機會也沒有,你們是打算怎麼樣?可以去什麼地方實習?然後執業?
...
可以的,Rules written in NHS handbook :UK / EEA National or final year students in UK medical school or have right to work as doctor in training
GMC 第一年會用T4 Visa sponsor overseas students 第二年便會轉用T2 Work Visa 執業,這次幾位朋友子女的情況

實習完後女兒已住滿英國十年已經可以入籍又或者繼續用 work visa 做五年入籍

女兒已作最壞打算,如果不能留英便會考番香港,又或者直接到新加坡或澳洲執業,雖然條路難行,但仍有希望,這是女兒的選擇,她説會努力裝備自己,不會有國家不要有實力有貢獻的醫生

木子兔媽媽 發表於 19-7-21 09:03
等我直接回一回你啦!
Local school 小學生已經知唔少, 喊林鄭同反修訂極快,
我自己的小朋友知少一點, 只 ...
上天自有最好的安排,香港人加油!

lovenature 發表於 19-7-21 09:26
可以的,Rules written in NHS handbook :UK / EEA National or final year students in UK medical schoo ...

加油

lovenature 發表於 19-7-21 09:26
可以的,Rules written in NHS handbook :UK / EEA National or final year students in UK medical schoo ...

放心,讀完醫學院立即考香港執業試是不難的,考的東西和醫學院畢業試差不多。最緊要完成實習有註冊醫生牌,就甚麼地方都可以去。

木子兔媽媽 發表於 19-7-21 09:03
等我直接回一回你啦!
我自己的小朋友知少一點, 只 ...

我有諗過改讀直資學校,慳返d錢,之後year 9去boarding再用10 year route 或大學畢業後申請T1 startup / T1 entrepreneur 入籍。大家有無經驗分享?謝謝~

lui 發表於 19-7-21 10:20
加油
多謝支持

mandy_ng207 發表於 19-7-21 12:13

放心,讀完醫學院立即考香港執業試是不難的,考的東西 ...
六年後睇下女兒有乜諗法,我一定支持,希望佢能造福人類,享受生命
‹ 上一主題|下一主題