用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小書包
go

初小書包

看過seven,太大好像不太適合初小。還有其他護脊牌子嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我鍾意ergobag,貴少少,但可以因應身高調較背墊,亦夠大放野,有水樽位,細仔由P1開始用,3年,無穿無爛,我target 係用6年架 (因為哥哥個seven都用足6年)

stephyc    發表於 19-6-12 09:11
恐龍家

小曳人 發表於 19-6-11 09:51
我鍾意ergobag,貴少少,但可以因應身高調較背墊,亦夠大放野,有水樽位,細仔由P1開始用,3年,無穿無爛, ...

請問邊到可以買到呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

lucyplus 發表於 19-6-11 14:21
請問邊到可以買到呢?
你search 就見到~我仔嗰個係响始創中心買嘅,佢地應該唔止一間門市,之前見過放响商務賣,但呢兩年又唔覺...

恐龍家

小曳人 發表於 19-6-11 14:24
你search 就見到~我仔嗰個係响始創中心買嘅,佢地應該唔止一間門市,之前見過放响商務賣,但呢兩年又唔覺.. ...

謝謝,我去睇下

Ergobag, 好用, 我仔小一用到小三, 因為 over 了 150cm, 要轉 Satch 了, 但不要期望好多款式, 你可以上佢地香港網頁看看先 https://shop.freemax.com.hk/chi/product-sub_093.html
不過好多家長都覺得佢貴, 但用到 3 年是回本啦.

水樽位在書包前格內的

醒目開學勳章 貢獻勳章

拿拿利 發表於 19-6-11 14:47
Ergobag, 好用, 我仔小一用到小三, 因為 over 了 150cm, 要轉 Satch 了, 但不要期望好多款式, 你可以上佢地 ...
小三已過150cm~ 好高大呀!

恐龍家

我用Dr Kong都ok  , 最緊耍有護脊同帶埋細路去試, 好似我個女咁, 比較矮, 但我個書包買得大左d.

小曳人 發表於 19-6-11 09:51
我鍾意ergobag,貴少少,但可以因應身高調較背墊,亦夠大放野,有水樽位,細仔由P1開始用,3年,無穿無爛, ...
我都係近幾年轉咗ergobag. 好好用

lucyplus 發表於 19-6-11 14:21
請問邊到可以買到呢?
通常書展有discount, 或者暑假左右,留意佢哋網頁/Facebook,都會有優惠。

b3410 發表於 19-6-12 15:52
通常書展有discount, 或者暑假左右,留意佢哋網頁/Facebook,都會有優惠。

好的,謝謝

回覆樓主:

Tiger, 書包輕。

回覆樓主

請問smiggle好用嗎?女仔鍾意個樣

我在 amazon 買, 不貴, 和在香港買到的差不多, 但起碼不容易和其他同學仔撞款.

阿仔用Dr Kong(輕)三年仍未爛,自己無意中試過載重物時,原來是要將背囊胸前和腰部的帶全扣上,這樣背囊便不會在背上左右移動,個人要花費背和腰力去平衝個背囊,感覺上是舒服了很多,力氣也用少了。

deco99 發表於 19-6-13 18:13
請問smiggle好用嗎?女仔鍾意個樣

唔係護脊書包。