用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 赤柱聖士提反(SSCPS) VS 聖保祿天主教小學 (SPPCS) ...
樓主: peter2000325
go

赤柱聖士提反(SSCPS) VS 聖保祿天主教小學 (SPPCS)   [複製鏈接]

Mangobma 發表於 19-6-10 22:06
探究 VS 傳統
EMI vs CMI
校舍大 VS 新校舍
聖士提反書院 VS 聖保祿中學

peter2000325 發表於 19-6-11 12:20
因為免費,同埋有聯系中學

一間天主教 一間基督教
會唔會影響你?

momocccmomo 發表於 19-6-11 12:38
一間天主教 一間基督教
會唔會影響你?
沒有影響

peter2000325 發表於 19-6-11 12:41
沒有影響

我自己會比較prefer sppcs, 始終免費,下年又有新教學大樓

Mangobma 發表於 19-6-10 22:06
探究 VS 傳統
EMI vs CMI
校舍大 VS 新校舍

探究 VS 傳統  我選擇探究
EMI vs CMI  我選擇EMI
校舍大 VS 新校舍 無所謂
男女校 vs 女校  無所謂
有寄宿 vs 無寄宿  無所謂
基督教 vs 天主教  無所謂
貴學費 VS 免費  我選擇免費

peter2000325 發表於 19-6-11 13:47

咁即係你要諗下,比左學費買唔買到你想要的「探究式學習」同埋「英文小學」。

個人覺得SPCPS係有點貴,但買到的學習氛圍(不論英文同埋探究)又同樣可貴。所以,如果錢唔係問題,都可以比錢解決,始終小朋友的思維和發展會隨環境而改變,視乎你比咩環境佢,英文仲有可能透過外補解決,但探究式學習就難D啦!

回覆 Mangobma 的帖子

可唔可以講多啲探究式的學習即係點樣學習?

peter2000325 發表於 19-6-11 13:47
津校小學,少不了的是追測驗考試成績,呢方面你有冇所謂?因為津小也要面對呈分,如有龍直升,在小學階段可以更多空間建立興趣、嗜好,和參與多些課外活動

回覆 rinarina 的帖子

但另一方面又要清楚了解呢間龍校有冇得呈分,如冇,咁到時真係想試其他更好津校或不滿意學校政策的話,可以轉到的機會又有幾大?

rinarina 發表於 19-6-11 16:15
津校小學,少不了的是追測驗考試成績,呢方面你有冇所謂?因為津小也要面對呈分,如有龍直升,在小學階段可 ...
我有同事女女讀另一間天主教小學,四年級開始,每晚做功課做到十一點,如果SPPCS都係咁,我寧願吃力些都比佢讀SSCPS

回覆 peter2000325 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3755420&extra=page%3D1&page=1你入去睇一睇,我寫左一啲實際情況及個人意見,可作參考。

好似近依幾年bk家長講依間學校功課糧減少了好多

佢囡囡可能需要搵人幫忙。

回覆樓主:

語境 和 探究 , 一定係sscps優勝,每年亦有兩個IB project, 每一個小朋友都在project 向家長presentation and show their work! 每個月每個小朋友亦要圍著主題演說,小朋友亦充份掌握機會自信地演繹!學校有很多net teacher, 英文,英國文學和science 一定係net teacher 教!
一分價錢一分貨!

事實上,免費真係好吸引,我亦有兩間女校既offer, 但我想仔細想下,想小朋友在小學階段學什麼?太多既測考令小朋友對讀書失興趣,我想語境、培養學習興趣、態度和技巧勝於一切!
這只是我個人看法,給你參考!

回覆 cyyd 的帖子

我真係好奇怪探究課程係咩?可唔可以講一講呀?

PTL_L 發表於 19-6-11 18:32

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3755420&extra=pag ...
好詳盡

希望可以幫到你。其實sppcs除左個名係傳統留落黎外,校內課程及課外活動係傳統作為基礎再加入新元素。感恩有幸入讀,校內閱讀風氣非常好,學校亦大力推廣,有興趣可直接上學校網頁睇一睇我地每年活動的相片,(學校it哥哥upload得好快)

回覆 PTL_L 的帖子

另外,如果留港考DSE,一定要處理好中文。如果小朋友學業成績唔理想,我覺得起香港搵好既英文補習老師容易過搵中文補習老師。所以我寧可起校內處理好中文,有需要先搵英文老師加強英文口語或閱讀或寫作能力。

PTL_L 發表於 19-6-11 22:21
回覆 PTL_L 的帖子

另外,如果留港考DSE,一定要處理好中文。如果小朋友學業成績唔理想,我覺得起香港搵好 ...

想問小朋友而家幾年班?功課量怎樣?

回覆 momocccmomo 的帖子

功課非常少所以我地家長日時,應會向老師反映。大囡每日用一個半鐘左右自行在家完成或在校已完成,從來不需要參加任何補習社的功課班。
‹ 上一主題|下一主題