用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 赤柱聖士提反(SSCPS) VS 聖保祿天主教小學 (SPPCS) ...
樓主: peter2000325
go

赤柱聖士提反(SSCPS) VS 聖保祿天主教小學 (SPPCS)  

PTL_L 發表於 19-6-12 11:53
回覆 Lindytiger 的帖子

原來你講呢啲,我地起校內都有做。從小三起,每年都要做project,大多係小組功課 ...

我都知學校有project, 但我想講既係功課量、同測考既要求,真係唔可以稱呼為輕鬆。至少打算入讀既家長要有心理準備,以免錯配。

其實學校有好多其他活動,校內辯論、常識班際、catwalks show......、IA project 等,我真係唔記得咁多,你直接上我地網頁睇睇啦。另外,提一提,由下年度學始,4年級以下的小朋友會用iPad 協助上課,進行堂上活動。

我地其實有每日功課量的指引,老師要跟指引俾功課量。咁呢個世界上係唔會有不勞而獲既,又要成績好,又要讀得好好好輕鬆,冇幾多功課,我都想有學校做得到,等小朋友唔好咁大壓力。

至於測考同一般學校一樣,兩測兩考。

PTL_L 發表於 19-6-12 12:05

我地其實有每日功課量的指引,老師要跟指引俾功課量。咁呢個世界上係唔會有不勞而 ...

點會無呢?SSCPS 已經係其中一間,仲要得2考。

我唔熟,所以想多啲認識,最緊要配對成功,冇緊要既,個個睇法,取向唔同,正如你親人小朋友讀得好吃力,我小朋友同身邊既同學仔都唔係讀得好吃力。又咁講,次數多,但範圍唔算多呀,今次呈分,英文考2課,常識考6課,數學係考小五範圍及已有知識,但中文係深既,因為多校本。

PTL_L 發表於 19-6-12 13:32

我唔熟,所以想多啲認識,最緊要配對成功,冇緊要既,個個睇法,取向唔同,正如你 ...

因為我屋企人大多數係港島人,有讀直私,亦有讀傳統津校,有個別甚至係一個讀SSCPS 一個讀津校,所以都算了解,唔係專登針對St. PAUL. 你咁啱提起數學考試包括已有知識,對於能力冇咁強既小朋友係幾痛苦。我家人個囡囡就係數感弱,例如時間、貨幣嗰幾課攪好耐都未掌握得好好,考試變左就要再花時間重温。如果唔係要應付考試,其實可以係暑假先再慢慢執返好,至少冇咁吃力。當然我知呢種考試範圍係好多傳統學校都係咁

放心,我都係,阿細讀另一間港島私小,所以都有得比較下。所以認同你講,要做好既配對。

不過數學範圍就唔關傳唔傳統學校事喇,間間都考已有知識。對數感差既小朋友真係好辛苦,我囡數感差,文科人,兩者距離愈差愈遠,我都好擔心。但深淺同需要溫習的範圍確實比阿細私小淺同少。

回覆 雲牛 的帖子

所以我先提到,掌握好中文難過掌控好英文。我地學校英文課程深淺一般,我都擔心小朋友升英中既銜接,所以英文會有人幫佢地加強。

中文學校課程非常好,有深度,但唔客易,外出搵好既中文補習老師好難,所以由細起學校薰陶下,中文程度個個都有返咁上下,唔需要搵人幫。

回覆樓主:

sppcs 今年小五,平均4樣功課,一啲都唔多。重有逢週一至四,下午都有一堂功課堂比大家做功課。

NatalieBaby 發表於 19-6-12 16:29
sppcs 今年小五,平均4樣功課,一啲都唔多。重有逢週一至四,下午都有一堂功課堂比大家做功課。
...

這幾年間,sppcs 課程設計活動咗,多咗  group discussion, 誇課目 project 等。

回覆樓主:

為擴闊同學視野,多咗 不同的交流活動,有本地學校交流,又派隊海外交流 (派隊去瑞士 Stem exhibition booth,又有的去澳洲,日本).

回覆樓主:

sppcs以傳統學校計,已非常積極求進。  如想了解更多,學校  website 有很多活動的照片參考。

回覆樓主:

On the other hand, St Stephen , 有 IB 普教中 etc.  而 spss 提供不到。

好彩唔只係我個人感覺

小朋友昨天表現麻麻,應該無機會了

NatalieBaby 發表於 19-6-12 16:34
為擴闊同學視野,多咗 不同的交流活動,有本地學校交流,又派隊海外交流 (派隊去瑞士 Stem exhibition boot ...
只是叻的同學才有機會去? OR 均等機會?

peter2000325 發表於 19-6-13 11:30
小朋友昨天表現麻麻,應該無機會了

點解ah?

momocccmomo 發表於 19-6-13 12:22
點解ah?

可能我喺度,小朋友好緊張,諗好耐先答到一條問題,而且答得好細聲,不過二位老師都好有耐性,比時間佢慢慢回答。