用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男仔升中惡攪好多
go

男仔升中惡攪好多

當試過有仔及女升中, 佢地的態度真係兩極, 女仔真係生性好多, 叫佢做, 正常份量都好肯做。

到阿仔呈一, 考試都唔緊張, 迫一迫, 讀一陣, 做多兩編練習就叫救命, 一星期只補習2小時好似叫佢去受難咁款, 死死氣去, 死死氣返, 成日話我都拎A重補乜, 但佢唔知自己底差, 只係試過1次A咁大把。

呀, 我當年做仔都唔會咁, 真係叫救命!!!

(純發洩POST, 應該唔少有仔的家長都係咁.....)

chesswin 發表於 19-6-10 14:35
當試過有仔及女升中, 佢地的態度真係兩極, 女仔真係生性好多, 叫佢做, 正常份量都好肯做。

到阿仔呈一, 考 ...

你當年做仔唔知仔都大致係咁?

當年普遍家庭無咁富足,細佬們自食其力能力比而家呢代從小BABY 慣既差得遠。

可能你仔在呢代細路已唔差,難與你當年果代比較,除非你從小用當年手法培養!

男仔好多都係咁,我嗰個讀5分钟,要抖半粒钟㗎

乖啦!“你當年做仔” 唔好意思,覺得你好可愛XDDD

又嚟料嗱?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-10 15:46
又嚟料嗱?
升中真係家長惡夢, 唔係小朋友。
小朋友升一次, 家長要攪幾個..........

女仔情緒都惡攪架

我仔暫時還好,近排考試仲好努力咁溫習。不過平日無補習。無做補充練習。

有些女仔都係一樣咁!(emoji)多諒解、多溝通!

回覆樓主:

一額汗,呈一數學精英班mean 94.3 ... 我個仔之前係below mean , 好彩今次上到頂,全級八個100 ..嚇死。

我兩個囝,大囝一向好自律,有晒溫習plan, 仲催我幫佢溫。 細囝就一向hea爆,如果我唔睇住佢,佢一攞起書就會瞓著。 幸好到呈分時,佢話開"認真mode"  終於溫得晒考試範圍,成績仲好過阿哥。

annie133 發表於 19-6-10 16:17
女仔情緒都惡攪架
見過最乖同最差既都係女仔,所以可能男仔容易啲管。

la5711 發表於 19-6-10 17:20
我兩個囝,大囝一向好自律,有晒溫習plan, 仲催我幫佢溫。 細囝就一向hea爆,如果我唔睇住佢,佢一攞起書就 ...
可以用目標為本既教仔方法,只要成績達到預定水平,由得佢HEA。

老周 發表於 19-6-10 14:55
男仔好多都係咁,我嗰個讀5分钟,要抖半粒钟㗎

我以為細女做15分鐘,休息15分鐘已經好過份。

回覆樓主:

You are not alone ...我嗰件都係hea 到暈,好彩三次呈分肯合作,一到畢業試就衰哂,一個唔好彩要叩門都唔知點算

王家爸爸 發表於 19-6-10 17:29
可以用目標為本既教仔方法,只要成績達到預定水平,由得佢HEA。
係㗎,細囝平時雖hea,但平均分90左右。 所以我就由得佢。 呈分時佢肯仔細溫習和操數,平均分就過93,到band1頭。

回覆樓主:

仔p5, 死症在中文,視藝,我都打定輸數,唔退當贏,叫佢呈分俾心機都當我唱歌。。。不過琴日講到明年pre s1, 佢又突然若有所思咁話。。。pre s1會影響師弟妹,唔可以hea了。。。咁我話不如呈分都認真d先啦講咁遠,佢又變番當我唱歌mode....

我諗唔好幻想女易搞。一仔一女,各有難頂的地方。個女公主脾氣,一哭二鬧,三上釣。仔脾氣直來直去,講野唔會腰心腰肺,但會拍枱。

仔都係無鬥心的人,但叫他溫習算是願意合作的。女就無個仔咁合作,有自己溫習下,只因為唔想受人操控,一樣難搞。

王家爸爸    發表於 19-6-11 10:09

Olympian 發表於 19-6-11 09:56
我諗唔好幻想女易搞。一仔一女,各有難頂的地方。個女公主脾氣,一哭二鬧,三上釣。仔脾氣直來直去,講野 ...
同意,好多時只係睇到表面,所以會覺得:人家老婆(公)好,自己細路曳。