用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙叩門收到interview call報料區
樓主: 大肉兒
go

喇沙叩門收到interview call報料區  

醒目開學勳章 貢獻勳章

fadgare 發表於 19-6-10 16:14
請問p2插班也是十個位左右嗎?謝謝
睇質素,質素差,收嘅人就少,
我大仔嗰年,全校夾埋先得9個插班生,但近呢兩年,試過小2定小3,一級都9個!仲要睇多唔多人走...
總之,P1-2約31/班
P3-4 約32人一班,P5先會全部滿33人
位係有,問題係收唔收

恐龍家

小曳人 發表於 19-6-10 15:30
其實,點解一定要話無可能?入到嘅就一定係有關係?!

OK 想我出賣朋友

thanks for sharing encouraging experience.

小曳人 發表於 19-6-10 16:21
我大仔嗰年,全校夾埋先得9個插班生,但近呢兩年,試過小2定小3,一級都9個 ...

thanks! 請問知唔知今年25分收唔收得曬? 如果收唔曬, 叩門係咪收咗嗰啲先?

醒目開學勳章 貢獻勳章

fadgare 發表於 19-6-10 16:32
thanks! 請問知唔知今年25分收唔收得曬? 如果收唔曬, 叩門係咪收咗嗰啲先?
...

舊年消息,但唔知真唔真,所有自行25分落選嘅,應該一早已寄資料去學校
全部有得見,但最終有一個無收到,原因不明
其他,有20分嘅都收到面試通知,但無offer

so far, 25分絕對係優先嘅

恐龍家

小曳人 發表於 19-6-10 16:21
我大仔嗰年,全校夾埋先得9個插班生,但近呢兩年,試過小2定小3,一級都9個 ...
請問讀讀下轉走主要係咩原因?

小曳人 發表於 19-6-10 16:35
舊年消息,但唔知真唔真,所有自行25分落選嘅,應該一早已寄資料去學校
全部有得見,但最終有一個無收到, ...

多謝資訊

醒目開學勳章 貢獻勳章

hohoho888 發表於 19-6-10 16:38
請問讀讀下轉走主要係咩原因?

移民、轉去國際學校、覺得唔適合
學校唔會踢走,但試卷考深又鬥快,其他學校嘅2分題,LS係1分,所以P1還可,慢慢就出現:明明係識,但就係永遠做唔完份卷

你話咁樣情況,如果明知好辛苦都未必能夠上到college,走唔走好呢?定係俾返個合理d嘅童年小朋友?

關於考深,可以俾大家參考一下:有d仔發現小四測考一編閱讀理解,同升小六暑期作業一樣

恐龍家

小曳人 發表於 19-6-10 16:46
學校唔會踢走,但試卷考深又鬥快,其他學校嘅2分題,LS係1分,所以P1還可 ...
Icic怪唔知得喇沙永不敗...

小曳人 發表於 19-6-10 16:35
全部有得見,但最終有一個無收到, ...

咁其實收曬啲25分可能都已經冇位

回覆 小曳人 的帖子

明明有在讀EK家長話LS唔谷又輕鬆架, 點會教快考深?
不過可能佢地在讀小朋友都係績優生, 所以讀得輕鬆.

醒目開學勳章 貢獻勳章

Diversifyedu 發表於 19-6-10 17:16
回覆 小曳人 的帖子

明明有在讀EK家長話LS唔谷又輕鬆架, 點會教快考深?
我又有typo呀?sorry...令你誤會
係"考"深同鬥快,唔係"教"
教無快,跟書教,另外有校本野教,但唔算多

我有兩個仔,佢地對學校嘅感覺好唔同,旁人聽佢地講,會以為講緊兩間唔同嘅學校

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

fadgare 發表於 19-6-10 17:05
咁其實收曬啲25分可能都已經冇位
邊有咁多呀...
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

好多謝你分享, 考深真係好靠家長功力同小朋友能力
考深兩年過到馬路個個都係精英, 怪不得DSE可以保持高水平.

醒目開學勳章 貢獻勳章

但唔駛太擔心,叩門同插班收得嘅,唔會頂唔住

恐龍家

993rs 發表於 19-6-10 15:41
今年話唔係 required info 唔收,而我又好老實咁冇放額外資料添

表格上寫要交POA, 甘無POA果啲即係無得叩,甘會唔會少左一啲人

fred1920 發表於 19-6-10 19:51
表格上寫要交POA, 甘無POA果啲即係無得叩,甘會唔會少左一啲人

點解會無POA?

小曳人 發表於 19-6-10 16:46
學校唔會踢走,但試卷考深又鬥快,其他學校嘅2分題,LS係1分,所以P1還可 ...
中文定英文?

小曳人 發表於 19-6-10 17:20
我又有typo呀?sorry...令你誤會
係"考"深同鬥快,唔係"教"
教無快,跟書教,另外有校本野教,但唔算多

「考深」、「教快」都唔係我杯茶

醒目開學勳章 貢獻勳章

MICHAELLE.K 發表於 19-6-10 21:02
中文定英文?
英文
恐龍家