用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙叩門收到interview call報料區
go

喇沙叩門收到interview call報料區  

如題,收到call請報料
等收唔到call的可死心

回覆樓主

唔係寄信通知咩?

Lsm948 發表於 19-6-10 12:23
唔係寄信通知咩?

咩形式都好,總之報料啦

回覆樓主:

感覺喇沙只收old boys而自行不入嘅學生叩門⋯
唔知有無誤解呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

百畝林 發表於 19-6-10 13:44
感覺喇沙只收old boys而自行不入嘅學生叩門⋯
唔知有無誤解呢?
絕對肯定有無關係人士叩到,年年都有!
恐龍家

小曳人 發表於 19-6-10 13:44
Old Boys 都收唔哂, 仲未計識神父嗰堆........... 仲有位留比 N無 嗎? (000 可以係識人)

無關係人士係咪特異功能人多? 我反而好想知學校係咪真係會 scan 哂咁多份表

小曳人 發表於 19-6-10 13:44

請問扣到嘅係咩人? 有咩資歷?thanks  

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,點解一定要話無可能?入到嘅就一定係有關係?!

OK 想我出賣朋友
Case A,學校門口等校長甲,成功,音樂人
Case B,學校門口等校長乙,成功,小學生涯攞好多數學獎
Case C,由K2開始寫信,K2係校長甲,K3已轉校長乙,成功,運動人
Case D,附上極高分評估報告,奧數獎項,成功
Case E,應該仲係校長乙最後一年揀嘅,自行同甲一都無揀,非校友,佢地自己都好驚訝收佢仔 ,普通中產,兩公婆都有返工嘅,仔入到去成績班頭3名內,有攞過數學獎

Case ABCD 都係FTM,ABC有用41網抽,抽唔中,BC本身如果唔入LS,就會讀SFA,ABC 3個都係讀同一KGA同B成績一直都好好,D出過國玩奧數比賽攞過大獎

其實仲有d 個別case,但唔係我自己真係識嘅,只係EK網友,唔知有幾真,唔講喇...

不過,以上都唔係現任校長收嘅,有關係人士响現任校長之下,一樣可以面試failed,舊年~聽聞call in 嘅得一半一半有offer

MICHAELLE.K    發表於 19-6-10 20:54
hohoho888    發表於 19-6-10 15:34
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

為食公主 發表於 19-6-10 15:10
Everybody claims they're not connected persons, just depends on you believe it or not!
信,我當然信啦!我又無同佢地有利益衝突,佢地亦知我當年叩門失敗,我都已經插班入咗去,同佢地重遇,點解要講大話? 仲要夾埋講大話?

恐龍家

小曳人 發表於 19-6-10 15:30
其實,點解一定要話無可能?入到嘅就一定係有關係?!

OK 想我出賣朋友

今年話唔係 required info 唔收,而我又好老實咁冇放額外資料添

醒目開學勳章 貢獻勳章

怪,只怪位少,家長又未能突出孩子特點

的確好多關係人士,但技不如人的話,講下全部都係有關係先收,可能個心會安樂d...
可能上面幾位有部份係同我仔同屆,本身已相識幾年,佢地都知我仔咩料,大家都只有互相祝福
反而,有人响裡面嘅同學家長,就好好彩抽中,唔駛叩門,當年佢講到膠箱d信,只係職員揀咗d,俾校長睇...
但目前policy係點,我唔清楚
我都幾相信,有心讀LS嘅,孩子應該都唔係普通能力嘅人 (要經過唔少插班生加入之下,都仲keep到班中頭5名喎~),如果係咁~ 倒不如努力做好小一成績,試插班!插班係難,但唔再有關係呢回事,全實力的表現!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

993rs 發表於 19-6-10 15:41
今年話唔係 required info 唔收,而我又好老實咁冇放額外資料添
另有網友問相同問題,我都建議佢唔放
機會本身已經細,都係守規則好d
根本,叩門不應存有希望

PS我當年都有叩架!
恐龍家

小曳人 發表於 19-6-10 15:44
怪,只怪位少,家長又未能突出孩子特點

的確好多關係人士,但技不如人的話,講下全部都係有關係先收,可能 ...

請問知唔知插班有幾多位?thanks

小曳人 發表於 19-6-10 15:46
另有網友問相同問題,我都建議佢唔放
機會本身已經細,都係守規則好d
根本,叩門不應存有希望

但求系最後一次機會盡過力,日後應該唔會插班(冇排名、冇計分)

小曳人 發表於 19-6-10 15:33
信,我當然信啦!我又無同佢地有利益衝突,佢地亦知我當年叩門失敗,我都已經插班入咗去,同佢地重遇,點解 ...

我以為你仔仔係抽入去咁你仔仔好叻啊,考插班入

醒目開學勳章 貢獻勳章

fadgare 發表於 19-6-10 15:53
請問知唔知插班有幾多位?thanks

小一開學,會31人一班,所以叩門位會係
留班位+抽獎放棄+6

一般情況,會有10個左右
而事實係真係有人抽到唔讀嘅!
我細仔小一嗰班,就係#31,開學日no show

恐龍家

小曳人 發表於 19-6-10 16:13
小一開學,會31人一班,所以叩門位會係