用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs LHT
樓主: kiki0323
go

TSL vs LHT [複製鏈接]

HL1024 發表於 19-6-10 13:00
回覆 kiki0323 的帖子

你小朋友好犀利啊!我女都係讀happy School但係真正happy嗰隻😄想請教下你小 ...

- 我囡記性好, 在K2時讀letterland....
- 我們只是用填鴨式方法幫她串字 (不推薦), K2用有點讀筆的字典圈出常用字, 然後平日每天串20 mins, 現在則在讀story book發現有新字時(常用), 會寫在串字簿待串, 所有字會循環再串.
- 因我們家庭也是填鴨教育出來的, 所以有想TSL會否帶給阿囡另類的思維教學模式.

其實你女女都好叻。應該有其他offer哦!TKO另外兩家直資呢,優才,真道?

I will choose the one nearby.
You can save the travel time (at least 1 hour everyday)
which it is good to use for learning one more things, such as sports.

回覆樓主:

你囡囡好叻,你應該試下叩門St Mary, 天神,Marymount

kiki0323 發表於 19-6-10 10:43
啱啱收到TSL的call waiting, 請大家看看我的背景, 再給我意見, 謝謝.

- 家有1個妹, 住LHT附近, 步行幾分鐘 ...

如果你接受小朋友日後升讀羅氏,無必要諗TSL。

去TSL讀完6年唔保證入到一間有羅氏呢個水平既中學。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

LHT附近 揸車去 TSL至少半小時(未計塞車), 校車不知多久, 車程也要考慮值不值得

TSL, 有校車問題不大。

回覆樓主:

遇強越強 TSL, 有幾條校車, 將軍澳區開出, 六時 50分至7點上車, 40分鐘內回到學校 我覺得可接受

回覆樓主:

St. Mary 未in, 可能再有得vs 呢

啱啱收到TSL的call waiting, 請大家看看我的背景, 再給我意見, 謝謝.

你囡囡好叻呀!佢咁有鬥心選TSL啦!

LHT校舍真係麻麻地,要廣闊小朋友眼界,去TSL啦!

以你小朋友的基礎不應該選擇LHT,揀小學比揀中學重要,你小朋友值得認識更強同輩,除非你無條件支援小朋友,入讀TSL後成績大墮後,但根據你小朋友的往績,你唔似支援唔到!
不要太著眼LHT的中學,好好支援小朋友讀好TSL,六年後有權揀更好的band 1 中學。

為了要揀更好的band 1 中學,明明有步行距離的band 1  龍校唔揀, 辛苦孩子舟居勞頓,值得?
TSL亦要學多種外語,適合嗎?

揀了TSL, 亦要遇左高小忙忙碌碌地為呈分準備,為考中學操體/藝,值得?

LHT 校舍舊, 這些是硬件,學校的軟件有了解嗎?

更更重要的係,雖則現在小朋友頂瓜瓜,但難保將來都係一樣咁叻,如果將來入低過羅氏的中學,你會後悔嗎

如資深會員香港爸爸所講,你接受到羅氏嗎? 你要知道, 羅氏增值增中的學校呢!

hkpapa852 發表於 19-6-10 17:56
如果你接受小朋友日後升讀羅氏,無必要諗TSL。

去TSL讀完6年唔保證入到一間有羅氏呢個水平既中學。

Agree!太神化了TSL 。

回覆樓主:

LHT 近屋企, 好有利學習, 課外活動。

我都會揀TSL~~~

Felix223 發表於 19-6-11 08:34
Agree!太神化了TSL 。

same.

唔好意思,請問LHT即是那一間呢?

sandychan0707 發表於 19-6-11 22:40
唔好意思,請問LHT即是那一間呢?
保良局陸慶濤小學
PLK Luk Hing Too Primary School

選TSL啦!你女學術咁勁!如數唔夠好,起LHT會無咁好,始終陸小著重數、科研,如中學對數理無興趣,可能唔岩讀!
‹ 上一主題|下一主題