用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs LHT
go

TSL vs LHT

啱啱收到TSL的call waiting, 請大家看看我的背景, 再給我意見, 謝謝.

- 家有1個妹, 住LHT附近, 步行幾分鐘到校.
- 囡現讀學券happy school, 但成績在班約1-2名.
- 阿囡學術情況: 中文現可讀優讀本的橋樑書, 中文補充可應付小二上. 英文可讀ORT 7-8, Owl Diaries橋樑書, 試讀緊Princess Mirror Belle(要伴讀), 英文補充可應付一下, 每天有串字習慣, 能串超過1200字. 數學可背乘數表, 數學補充可應付一下.
- 阿囡自尊心強, 對自己要求高, 得不到第一名會唔開心同自責, 現在已常同她傾希望改善.
- 阿囡轉數唔快, 如數學應用要花較長時間理解, 但她很努力, 會多加練習令自己明白.
- 阿囡學術其實ok, 但同很多TSL小一生比一定不會是前列分子. 知道他們很多大半年前已讀緊橋樑書, 阿囡啱啱先開始讀. 擔心阿囡自己有比較, 讀TSL會唔開心.
- 喜歡TSL的語境, 阿囡過幾關才考到
- 喜歡LHT較近, 會有多些時間, 有1B中學, 我見TSL升中約一半左右較羅氏好, 有一半較差.

開心煩惱

我會揀LHT.

1。 就近入學的好處唔駛講
2. 有B1B 中學,呈分壓力少,可以唔駛狂谷體藝,操卷等等
3. 以學術能力黎講,小朋友在LHT應該會在前列,容易有滿足感。
4. LHT唔需要學外語,可以多些時間集中中英數或發展其他興趣(如果樓主對學外語冇興趣,將來會考DSE)
5. LHT學鋼琴當樂器
6. LHT 唔係坊間所講咁傳統,上課形式多小組討論,又有好多科學實驗,好好玩。7. 雖然兩間唔係必修弟妹,但LHT因為地點問題,應該會較次熱,妹妹入去的機會高d。 而且,通常姐姐讀得好,妹妹入的機會更大。
8. 心儀神校,可試插班,LHT進可攻,退可守。

阿媽咁谷讀邊間都無問題, 去TSL拼一拼

adriantai 發表於 19-6-10 10:57
阿媽咁谷讀邊間都無問題, 去TSL拼一拼
Agree

讀 happy school 都可以操到學術咁勁, 而且囡囡性格又鐘意第一, 呢份動力可以令佢遇強越強

至於妹妹跟尾, 或者已有教家姐經驗, 妹妹學術更好, 考到更好學校, 都唔洗等 TSL 收 sibling

回覆樓主:

Vote for Tsl

kiki0323 發表於 19-6-10 10:43
啱啱收到TSL的call waiting, 請大家看看我的背景, 再給我意見, 謝謝.

- 家有1個妹, 住LHT附近, 步行幾分鐘 ...

嘩,真係好勁!
選TSL喇⋯⋯

回覆 kiki0323 的帖子

any  叩門?

回覆樓主:

我覺得近家好重要,有什麼唔舒服都可以立即接放學。再者LHT有間band 1 中學喎, 有朋友想入都考唔入。

mapp2009 發表於 19-6-10 12:20

any  叩門?

已試叩協恩小 / 天神 / St. Mary...

回覆樓主:

其實是但一間啦,TSL都吾係真係傳聞讀左會飛,一半都係家長同小朋友自己叻,你自己如果係ftm, p2再插下神校

同埋, 好多TSL同學已考Flyer / KET證書 同參加奧數比賽, 以上這些我囡都無考或接觸過....

1162694sd 發表於 19-6-10 12:33
其實是但一間啦,TSL都吾係真係傳聞讀左會飛,一半都係家長同小朋友自己叻,你自己如果係ftm, p2再插下神校 ...

不是FTM呀...

kiki0323 發表於 19-6-10 12:35
同埋, 好多TSL同學已考Flyer / KET證書 同參加奧數比賽, 以上這些我囡都無考或接觸過....
...

k2已考ket?

kiki0323 發表於 19-6-10 12:35
...

可能吧,但多數可能係大b, 超大b, 但為數不會多個10%吧,如果真係咁神,p2果d都轉哂校啊,其實你囡囡都好叻啊,兩間我會睇校網同遠近,然後讀上去試下插神校

你小朋友好犀利啊!我女都係讀happy School但係真正happy嗰隻😄想請教下你小朋友有冇出去補phonics?她可以串到1200個字係因為記性好還是拼音幫到手呢? 如有,請問學咗幾耐呢?
請指教。謝謝!

回覆樓主

會揀TSL的語境
自強不息 厚德載物

既是好勝的, 讀TSL.

謝謝大家的意見, 今晚再開家庭會議相討, 謝謝.

kiki0323 發表於 19-6-10 10:43

- 家有1個妹, 住LHT附近, 步行幾分鐘 ...

For your case, TSL for sure

TSL 會好玩啲!