用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教各位除了Super kids學英文,九龍區還有其他學英文好 ...
樓主: hihisheep
go

請教各位除了Super kids學英文,九龍區還有其他學英文好介紹嗎  

回覆樓主:

當年大女升小一,老公同事珍而重之比張SK報名表我地。因為女兒係讀港島出名一條龍神校,所以有幸去面試。

但因為我地無特意同女溫書,加上阿女當日唔知點解好緊張,當場串唔到字。

佢地改完卷,個校長特意叫我地入去,奚落一番再話唔收到我女。

話你係個間讀點可能咁差云云,做定心理準備好快比學校踢走。

當日爸爸好唔失望,話做教育點解講野咁mean。其實阿女中英文從來都唔差,只是當日太緊張咩都寫唔出。佢本身一向language 都 above average, K3已經睇緊junior novel.

之後同事介紹我地去讀Kidzport, 話佢地都係SK 類型。加上佢地專補大女學校學生,所以佢地課程好夠用。

而家大女讀咗六年,英文不單跟到學校程度(佢地學校小六已英文大概係正常F. 3 level ),仲成功直升。讀咗咁多年,我女都讀得好開心。中心內上至校長兩夫婦,至老師同職員,對家長同小朋友都好友善。返學好開心,做習作無壓力。

hihicathk 發表於 19-8-3 18:51
當年大女升小一,老公同事珍而重之比張SK報名表我地。因為女兒係讀港島出名一條龍神校,所以有幸去面試。

...

謝謝分享!我也有朋友遇上類似被奚落的經歷。會唔會其實每個家長都會遇上差不多遭遇?

剛打去 super kids...留言話冇位, 唔好嘗試問課程.....

咁請問九龍仲有邊間補英文好?

hihicathk 發表於 19-8-3 18:51

當年大女升小一,老公同事珍而重之比張SK報名表我地。因為女 ...

請問中學打算繼續上Kidzport嗎?
那一位老師較好?如不方便呢度講可以pm我,thanks

思澄爸爸 發表於 19-8-12 01:43
請問中學打算繼續上Kidzport嗎?
那一位老師較好?如不方便呢度講可以pm我,thanks
...

我地會繼續喔!

其實讀咗咁多年,暫未遇到個老師係唔好嘅

我女個個老師都話好好,佢地都好錫小朋友。

hihicathk 發表於 19-8-12 21:21

Thanks!
有冇話係幫到oral 好啲,還是writing呢?

思澄爸爸 發表於 19-8-12 21:23
Thanks!
有冇話係幫到oral 好啲,還是writing呢?

其實Kidzport 個curriculum 係 all rounded, 有oral, grammars, vocab, comprehension, writing 同 presentation, 所學嘅野都好comprehensive.

但當然我都識得有人會quit, 當中最大原因係佢地想重點攻小朋友較弱方面, 通常好似comprehension or writing. 又無時間去上多樣,所以就quit 咗去第度試重點課程

hihicathk 發表於 19-8-12 21:29
其實Kidzport 個curriculum 係 all rounded, 有oral, grammars, vocab, comprehension, writing 同 presen ...

I see, thanks

sailormercury 發表於 19-8-9 12:47
謝謝分享!我也有朋友遇上類似被奚落的經歷。會唔會其實每個家長都會遇上差不多遭遇?
...

咁我就唔知啦!

不過我自己心態,小朋友去邊到上堂,教佢個位都係老師,我會要求小朋友專師重道。從來唔會覺得自己係客。

但我亦期望老師係有愛心,不要忘記教學嘅初心係作育英才,而唔係係當生意咁做。 幫到你就係好野,幫唔到佢提升名聲就棄之。