用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點先知係資優?
樓主: trastephen
go

點先知係資優?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

PTL_L 發表於 19-6-10 15:50
回覆 miriam 的帖子

所以數字只可作參考,根本唔能夠真實反映小朋友既情況。你小朋友有報資優學苑嗎? ...
佢唔係資優, 係某 d 野能力高, 又未去資優程度.
小學時 P.3 時既班主任推薦過去讀中大資優課程, 但佢唔係個九大範疇既資優, 變左無野岩佢讀, 做完個份卷應該都衰左喇
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

trastephen 發表於 19-6-9 23:14
我發覺我4歲半小朋友記憶力非常好,甚麼恐龍昆蟲小百科講一兩次就記得曬,中文名字,恐龍圖像甚至剪影都認 ...

我覺得只係記性好,但無其他特徵好難講

資優有分語文,數學,空間感 etc

我曾經都覺得自己小朋友好醒,3歲聽一次就識讀 pachycephalosaurus, 去博物館唔洗人地講已認到晒啲恐龍 , 總之一沉迷一個topic就會好快叻過我。但佢空間感一般,數學幾好,語文中上。除左學野快,我又唔覺得佢係邊一個category超班

中大評估應該都係玩的成份多,我小朋友果3個鐘做assessment 做得好開心。見到我第一句就話「好好玩呀,同平時既評估都唔同」因為呢一句,我俾佢參加中大既資優課程,勁貴,$4000/3日全日1日半日。但又唔見有咩得著,所以之後都冇再報。

醒目開學勳章 王國長老

PTL_L 發表於 19-6-11 15:02

中大評估應該都係玩的成份多,我小朋友果3個鐘做assessment 做得好開心。見到我第一句 ...
中大資優課程講係有份卷要做, 做成三個鐘, 我囡做到唔想做.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

小時了了,大未必佳,整體發展更重要

trastephen 發表於 19-6-9 23:14
我發覺我4歲半小朋友記憶力非常好,甚麼恐龍昆蟲小百科講一兩次就記得曬,中文名字,恐龍圖像甚至剪影都認 ...

其實也可以去評估,主要看有沒有Asperger, 因為需要六嵗前訓練,通常會固執,好記性,高度興趣專注

trastephen 發表於 19-6-10 13:34
細細個已經好難搞,試過叫一個小時都唔肯沖涼;咬爛左奶咀後三個月夜晚都唔肯瞓覺同晏覺。。。好暗黑的日 ...
以前母嬰健康院有3p 課程,教一些基本parenting techniques, 好似之後out src 左去協康,唔知e加仲有冇搞

pwhr 發表於 19-6-19 09:07
小時了了,大未必佳,整體發展更重要
絶對同意,女兒的同學是資優生,小學頭三,被挑選去中大參加資優課程,但中學開始滑落,可能資優的壓力太大,最後只勉強入到大學,但不是自己心儀的科目. 反而我女兒小學只是普普通通, 沒有重點栽培,中學時期開始發力,穩步上揚,去年有幸能考入醫學院。
回想起來,我當時取態也是整體發展

回覆樓主:

我識得幾個資優 小朋友 通常會伴隨自閉症,不如多啲睇下小朋友有冇一啲自閉症 傾向 。 如有, 越早醫越好。

annie133 發表於 19-6-22 06:42
其實也可以去評估,主要看有沒有Asperger, 因為需要六嵗前訓練,通常會固執,好記性,高度興趣專注
...

如是Asperger或自閉譜系,自幼社交能力已很弱甚至是沒有社交。樓主小朋友已四歲半,在正常幼稚園上學,如能適應的話,應可排除有關懷疑。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

lovenature 發表於 19-6-22 10:55
絶對同意,女兒的同學是資優生,小學頭三,被挑選去中大參加資優課程,但中學開始滑落,可能資優的壓力太大 ...

睇你之前reply, 你女是過了英國讀中學

會不會比較香港同英國,係英國讀書易啲入到醫科?

因為沈詩鈞爸爸都話佢小朋友繼續留香港讀上去predict到成績只能讀閒科/asso

純請教,不是challenge你個reply, 謝謝

karllambb 發表於 19-6-23 10:35
睇你之前reply, 你女是過了英國讀中學

會不會比較香港同英國,係英國讀書易啲入到醫科?
冇問題呀,大家交流下, 教育一向是高深的學問, 我女兒英國讀中六, 離開香港前是精英班頭十名, 有d科目是全級頭三, 我初中時跟她説, 如果成績好才可以出國, 成績唔好出國都冇意義, 香港都有好多路, 佢在香港時都未決定入醫科, 老師跟我們說在香港入大學不成問題, 當時我們只係想她放眼世界, 在英國學習另一種思維模式,其他家長和學校也不明白我們的決定,因為她在香港直資是全費獎學金的,
這十多年我見太多資優生走錯路,所以才跟大家分享

lovenature 發表於 19-6-23 14:22
冇問題呀,大家交流下, 教育一向是高深的學問, 我女兒英國讀中六, 離開香港前是精英班頭十名, 有d科目是全 ...

好多謝你分享!你女兒及同學嘅例子確實令我反思,不要太著緊小朋友小學時名次。但又怕入band 2/3中學,校風差...或者一條龍中小學(考到的話)真係最好嘅出路

請問介意講你小學點全人發展你女兒嗎?是讀一條龍嗎?謝謝!

karllambb 發表於 19-6-23 19:27
好多謝你分享!你女兒及同學嘅例子確實令我反思,不要太著緊小朋友小學時名次。但又怕入band 2/3中學,校 ...
我忘記了這一點,女兒的優勢是龍校,而中學也不錯,所以我才有這個本錢用自己的方法學習,小學的時候,好多同學補習,操卷多分數確實高一點,但我並沒有安排女兒補習,因為已經好多年之前,我只記得以下安排:
1. 沒有補習,除了上學和功課,其餘時間自己安排做喜歡的事
2. 大量課外閲讀, 當然大人也一起看
3. 每天閲報和收看新聞
4. 由她自行選擇課外活動,例如彈琴, 但沒有安排考試, 琴老師只教女兒喜歡的歌,彈左十多年她雖然是零級,但她依然喜歡彈琴
5. 星期日是休息日,這是我每星期要花盡腦汁安排的事,因為我㑹安排不同主題,例如有一年每星期會去一間不同的圖書館睇書,包括圖書車,小朋友會有新鮮感, 順便認識一下每一區。又試過參加親子故事比賽,一起作故事一起做道具,輸鸁都開心,因為過程中認識了很多新事物。還有參加了科學館的實驗班,只在聖誕節和暑假開班,當年只須五十元一日,但女兒説科學實驗好好玩,有一次參加人類文物館的香港文學班,教她們做老香港的小手工還學了獅子山下的歌詞,仲有飢餓六小時,奧比斯大使......等等,唔知係咪細個去得多呢類型活動,女兒之後無論文科理科也喜歡,由細到大,無論成績好與壞,她都十分喜歡學習的

以上所做的事情花費不多,所以可以儲到錢用作出國之用,女兒知道媽媽很辛苦儲錢供她,所以她十分珍惜
但中學十分重要,band 1 當然較好因為青春期朋輩影響太大,但我以上的方享只適用於龍校,因為如果要考呈方試,我女兒未必能升上band one 學校。

lovenature 發表於 19-6-23 21:23
我忘記了這一點,女兒的優勢是龍校,而中學也不錯,所以我才有這個本錢用自己的方法學習,小學的時候,好多 ...

好多謝你呀!非常詳盡!希望我都可以做到你咁!

回覆 lovenature 的帖子

我小朋友忡好細, 您女兒的道路可以作為小孩一個好好的參考, 現在小孩很幸福, 有父母幫手計劃, 當年我自己係選擇整體發展的道路, 學校雖不是龍校, 但最後於會考亦能拿到多於30分的成績, 希望媽媽同小朋友加油, 條條大路通羅馬

miriam 發表於 19-6-11 15:34
中大資優課程講係有份卷要做, 做成三個鐘, 我囡做到唔想做.

中大果個,個人睇法,除左收費係資優收費,又唔覺有乜特別~~~

回覆樓主:

樓主,恕我掃興,小朋友可能有d自閉傾向(高功能),建議check資優外都可以check下尼方面,及早訓練會易d改善。

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 19-6-24 14:55
中大果個,個人睇法,除左收費係資優收費,又唔覺有乜特別~~~
...
學校推薦名額有張, 老師推薦咪去試下

‹ 上一主題|下一主題