用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有000叩門成功的例子分享嗎?
樓主: puiyee61
go

有000叩門成功的例子分享嗎?  

回覆 LeeCC 的帖子

係呀, 我有醫生律師朋友, 9成朋友都大學畢業包括我自己......, 都唔會咁細個就鋪排到咁學術...........所以真心佩服佢K2教到個小朋友乘除數....要小朋友K1識加減數先得

回覆 puiyee61 的帖子

名幼 / PORTFOLIO 靚一定有D著數, 但我見張LIST都好長, 應該都SHORTLIST左好多人

puiyee61 發表於 19-6-10 12:59
回覆 LeeCC 的帖子

係呀, 我有醫生律師朋友, 9成朋友都大學畢業包括我自己......, 都唔會咁細個就鋪排到咁 ...

小朋友有甘天賦,咪可以順應住來教

我個二年級時學乘數,都教到我嘔血

chanti 發表於 19-6-10 12:08
名校揀實力多過111、你見聖家、st Mary’s 等要考中英數卷就知

傳統津校唔一定係考學術,教育局指引係P1,叩門試唔建議用筆,叩門試一樣可以考得好輕鬆。

個人經驗,小學教學模式視乎質數成效,教深教先去到P6唔一定有著數,適合程度已經夠用有餘。

mcl203 發表於 19-6-10 14:04
傳統津校唔一定係考學術,教育局指引係P1,叩門試唔建議用筆,叩門試一樣可以考得好輕鬆。

個人經驗,小 ...

Thanks for your sharing !
係谷到小孩學術好叩到聖家、頭一、二年成績好好、但到小三已經見真章、中文追得好辛苦。

chanti 發表於 19-6-10 14:10
Thanks for your sharing !
係谷到小孩學術好叩到聖家、頭一、二年成績好好、但到小三已經見真章、中文追 ...

當年小學階段,眼見多位求自各強校既插班生,除左一位讀左一年就再轉走外,其餘都係第一年個別科目係有表現,之後去到高小都不在前列位置。

又曾經以為自己小朋友學校係輕鬆類別,不教深不教快,程度一般,再加上佢本身又唔係操書型,以為升中必定要上bridging course,等左6個月先知唔使上。分Set試都算唔錯,比不少私直大部分學生還好,先開始令人體會,教先教快成效未必有真正作用。

回覆 mcl203 的帖子

thanks for your sharing!!!!!

其實咁細個, 要用學術定生死咁, 真心覺得香港教育制度好變態..............若果果間學校, 要叩門考乘除數先收, 咁就算吧啦.......

上當年000叩入聖家

happybbpig 發表於 19-6-10 03:18
學術很强啊,怎樣train到咁叻架?揀左邊間?

我女只係好彩,佢有出去學phonics,其他自己教,不過我唔算好谷,我諗最大嘅因素係佢鍾意閱讀

我見身邊9成都叩到,只係係咪最想入個間

puiyee61 發表於 19-6-10 14:30

其實咁細個, 要用學術定生死咁, 真心覺得香港教育制度好變態..............若果果間學 ...

我小朋友當年都係叩門入,0 - -,有運仔,考好簡單,詳細唔太清楚,好似聽故仔,問左少少問題。現實,佢KG亦係教得好淺,只係教到10-12內加減數,應該唔太識字~~~

回覆 阿里媽媽 的帖子

係, 十分認同, 閱讀係好好好重要, 我自己細個冇玩具玩, 都係去圖書館多, 希望我小朋友都愛閱讀, 好過死谷佢, 辛苦自己, 辛苦小朋友

puiyee61 發表於 19-6-10 14:30

其實咁細個, 要用學術定生死咁, 真心覺得香港教育制度好變態..............若果果間學 ...
一間好少少既學校都兩三百人去叩, 甘學校要點選果幾個出黎先叫公平又唔變態呢.

我小朋友都係KG好淺, 所以太學術神校我唔會考.........我自己有教, 但唔係好谷, 真係唔會教到乘除數, 係有提過下咩叫乘數, 我估唔到出面真係有唔少家長KG自己教到除數tim........其實唔止一次聽到

回覆 renewdanny 的帖子

5-6歲小朋友, 除左學術, 仲可以用其他野去評估, 唔通一個咁細既小朋友, 學晒小一至小三既野, 就岩間學校?我認同要考一些學術, 但唔係要考到小二小三的level, 咁返學來做咩呢? 我相信好多谷小朋友的家長, 也不是想真心谷到K3去學小二小三既野嘛??

係一間地區二線都有2-3百人了

我講緊係個教育制度, 唔係學校, 亦冇指明學校, 唔使咁緊張, 好少家長支持香港教育制度, 可能變態都唔可以講? 咁講香港政府變態得唔得呢?

mcl203 發表於 19-6-10 14:21
當年小學階段,眼見多位求自各強校既插班生,除左一位讀左一年就再轉走外,其餘都係第一年個別科目係有表 ...

多謝分享

puiyee61 發表於 19-6-10 15:05

我講緊係個教育制度, 唔係學校, 亦冇指明學校, 唔使咁緊張好少家長支持香港教育制 ...
首先我唔認為叩門會考小二小三的level, 絕大部份都係用小一既程度.
第二, 我完全唔支持香港教育制度. 升小係大抽獎, 升中係困獸鬥, 簡直係一個笑話, 體育精神, 公平競爭在香港已經係變成一個歪理.
第三, 點解DSE又要全港學生一齊考?? 牛津大學可唔可以大抽獎入去讀??

唔係想要爭辯D咩野, 只係想講, 呢個世界冇絕對既免費午餐