用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有000叩門成功的例子分享嗎?
樓主: puiyee61
go

有000叩門成功的例子分享嗎?  

stephyc 發表於 19-6-10 08:57
有沒有港島區學校成功案例可分享

有,愛官

stephyc 發表於 19-6-10 08:57
有沒有港島區學校成功案例可分享

丹循

有, La Salle 都識人 000 入到
(好驚比人打頭, 呢度好多 LS 專家 )

回覆 chanti 的帖子

原來都唔係間間收晒111.............我見好多冇111都冇得in 或者揀人in, 就算有得in, 000果D係咪都係陪跑多?

回覆 雲牛 的帖子

果個一係識人, 一係有特異功能

回覆 LeeCC 的帖子

仁立,仁紀 都有000叩入?? 係咪要係名幼SC, KV果D先收.........因為有朋友話1st in 有D學校完全冇考學術野, 唔知佢地用咩準則去揀入2nd round........

puiyee61 發表於 19-6-10 11:01

仁立,仁紀 都有000叩入?? 係咪要係名幼SC, KV果D先收.........因為有朋友話1st in 有D ...
叩門有唔考學術?

唔做卷都問下字咭/phonics

puiyee61 發表於 19-6-10 11:01

仁立,仁紀 都有000叩入?? 係咪要係名幼SC, KV果D先收.........因為有朋友話1st in 有D ...

仁立果位系學卷happy school的,但媽咪自己谷,英文有flyers,k 2已經背乘數表,家裡教乘除數,中文有朗誦獎

仁紀果位都係家裡自己谷的

K2 教乘數除數??? 咁強學術好多直私神校收啦?

puiyee61 發表於 19-6-10 11:52

K2 教乘數除數??? 咁強學術好多直私神校收啦?

有私校offer,但目標系官津,因為有弟妹跟尾

是否讀直私,還要考慮好多因素,唔係考到就讀

真係佩服, K2學除數, 個小朋友真係好聰明......不過之前都聽過有呢D家長.....其實上到官津小一, 佢會唔會好悶, K2 已識晒........官津小一唔會好似私校咁教快1年咁多架?

puiyee61 發表於 19-6-10 10:52

原來都唔係間間收晒111.............我見好多冇111都冇得in 或者揀人in, 就算有得in,  ...

名校揀實力多過111、你見聖家、st Mary’s 等要考中英數卷就知

咁呢D我叫神校, 唔係一般人考到............成日以為雙仁係地區一線, 但原來要神校level 先考到.....

puiyee61 發表於 19-6-10 12:07

真係佩服, K2學除數, 個小朋友真係好聰明......不過之前都聽過有呢D家長.....其實上到 ...

唔知佢悶唔悶,不過見佢媽咪繼續谷,應該無乜機會覺得悶

puiyee61 發表於 19-6-10 12:11

咁呢D我叫神校, 唔係一般人考到............成日以為雙仁係地區一線, 但原來要神校lev ...

瑪神非神校都要考卷。另外我見軒官都吾冼111。

咁媽咪都好勁, 唔係個個小朋友肯受媽咪谷.......我估阿媽都好高學歷先得

咁又係, 我果區官校都唔係神校, 都幾百人去考......

回覆 puiyee61 的帖子

我又唔覺得仁X要求咁高, 我都係000叩到, 感覺(相對上)唔係太重學術, 傾最多係家長點樣培育小朋友(包括學術/德育/體藝)。   

puiyee61 發表於 19-6-10 12:17

咁媽咪都好勁, 唔係個個小朋友肯受媽咪谷.......我估阿媽都好高學歷先得 ...

普通一個大學畢業生,唔算好高,呢一代小朋友的父母應該唔少都系,分別在識唔識培育小朋友

回覆 shevachevy 的帖子

佢000係揀人in.........唔知佢點揀....