用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀龍或有直屬中學的小學是否比較輕鬆? ...
go

讀龍或有直屬中學的小學是否比較輕鬆? [複製鏈接]

有冇家長可以分享一下
   2    0    0    0

回覆樓主:

龍校, 正常學習, 但絕對不是hea 讀, 不用特別去操琴棋書畫, 興趣學習。 學術科不用為呈分額外去操練小朋友。 但要先過小一入學面試果關。

直屬中學, 不同龍校, 要呈分, 有競爭, 同一般津小分別不大, 只是有部份學額留畀自己小學成績好的學生。

回覆 Kathyka 的帖子

輕鬆呀,音樂視藝0天份都冇有怕。

回覆樓主:

正常ㄧ定比無中學部的小學輕鬆. 但係無論直屬/龍都無人想做後面果三分ㄧ人. 所以龍尾吾會無壓力架

回覆樓主:

初小keep到5-6樣課外活動

adriantai 發表於 19-6-9 14:12
正常ㄧ定比無中學部的小學輕鬆. 但係無論直屬/龍都無人想做後面果三分ㄧ人. 所以龍尾吾會無壓力架
...

直資龍, 排尾1/3 問題不大, 有學校達標就可升F1.
直屬龍, 排尾1/3, 都難上到直屬中學。

兩者好大分别。

assado 發表於 19-6-9 14:38
直資龍, 排尾1/3 問題不大, 有學校達標就可升F1.
直屬龍, 排尾1/3, 都難上到直屬中學。

對我個人黎講分別吾大, 都係能力差.

ps: 升中只係ㄧ個關口

Kathyka 發表於 19-6-9 13:34
有冇家長可以分享一下

心理壓力細好多

因為有 龍中學, 不會因為 升中擔心考試成績 而作過份的操練 或補習,同學多參加不同 課外活動或團隊, 比賽成績卓越。 另外學校課程颇深,學生程度不弱。 壓力比一般學校小 ,學生看 課外書興趣濃厚, 所以中英程度也良好。

Sheep06 發表於 19-6-9 15:21
因為有 龍中學, 不會因為 升中擔心考試成績 而作過份的操練 或補習,同學多參加不同 課外活動或團隊, 比 ...

Exactly

Sheep06 發表於 19-6-9 15:21
因為有 龍中學, 不會因為 升中擔心考試成績 而作過份的操練 或補習,同學多參加不同 課外活動或團隊, 比 ...

同意。由於同學們勢均力敵,所以我覺得小朋友考到前40-49%已ok,未需過早發力。小朋友有多d時間玩和建立其他興趣。

回覆樓主:

當然比冇中學嘅小學輕鬆,但直屬未必等於輕鬆。唔少直屬都係收 50%- 60% 左右。考 50% 之後嗰批,都唔知點好。學校唔會公佈收幾多自己人,自行位會唔會收小學部。但起碼有中學,只要排得夠前就可以唔洗擔心冇學校接收。

龍校算係升中最輕鬆,但當中課程未必輕鬆。雖然話係有中學,你要 hea 一定有得 hea,但龍校都可以教快教深,要跟得上又排得前,可能要家長自己再發功。不過唔少直資龍校都要你 “合格” 先俾升。

1998Ruby1998 發表於 19-6-9 17:22
當然比冇中學嘅小學輕鬆,但直屬未必等於輕鬆。唔少直屬都係收 50%- 60% 左右。考 50% 之後嗰批,都唔知點 ...
好似教育局早幾年為直屬中學做微調,直屬中學一定要收足85%直屬小學學生。例如31網循中原本只係收50%循小生,因為新微調方案要從新提升比例至85%,無辦法下唯有脱龍。

se6b03 發表於 19-6-9 17:34
好似教育局早幾年為直屬中學做微調,直屬中學一定要收足85%直屬小學學生。例如31網循中原本只係收50%循小生 ...

之前睇帖見到家長分享話自己間直屬都係冇 8 成,過 7 成就應該有好多。
如果政府要求真係要收足的話,聖家聖心應該唔得,就算用埋自行。

高小時家長嘅心理壓力會細好多

簽名被屏蔽

1998Ruby1998 發表於 19-6-9 18:01
之前睇帖見到家長分享話自己間直屬都係冇 8 成,過 7 成就應該有好多。
如果政府要求真係要收足的話,聖家 ...

自行果部分應該唔計入直屬中學收生85%的比例入面。

微調後的直屬或聯繫學校政策,規定學校在總學額中扣除留級學額和自行分配學位後,在統一派位階段,採用剩餘中一學額固定的八成半或兩成半,取錄其直屬或聯繫小學的小六學生,改變以往較具彈性,最多八成半或兩成半的上限。

當局規定學校嚴格遵守取錄固定百分比的學生,卻令部分學校卻步。寶血小學及循道學校分別將與直屬學校寶血女子中學及循道中學,結束直屬關係。

‹ 上一主題|下一主題