用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 大家比些意見
go

大家比些意見 [複製鏈接]

我姨生仔有以下問題,我姐姐很擔心他有自閉他現2歳9個月,大家比d意見,是否有自閉

1.對新玩具會有興趣玩和新物件有興趣學如拼圖,穿串之類也會有興趣
2.玩具範圍乜都玩,不郟窄
3.飲食乜都食,暫時冇野唔鐘意食
4.成日模彷身邊的小朋友,例如人地説話,動作
5.有小朋友出現,多數主動望人
6.知識方面,1-30,A-Z,中文字很多日常生活的也讀出,教他新事物會好留心學
7.睡眠品質很好,午睡3小時,晚上一覺訓天光有8小時
8.見到小朋友眼神就好好,但見大人就不會次次望,有時更避眼神,但如果某大人同他玩佢鐘意既野就肯望人雙眼,例如躲迷藏之類
9.玩車會正確玩,不會轉車輪
10.沒有自轉自殘的行為
11.固執方面有時有,例如要自己做一些自己識的事不比人幫,但有野氹佢即時冇事
12.不會要指定同一條路回家
13肯同人說早晨bye bye.但要次次提醒
14.不會用咀錫人

14.樂意時常轉換杯,鞋,日常用品,還表現開心有新用品
15.有語言可說到句子,但未及同齡
16.近排成日驚d無謂野,例如地下圖案,商場天花(不是全部啇場)
**大家可否比些意見是否有自閉,最擔心眼神不慣望人,叫他做事會做的,但多數只是用耳聽,不會次次望住你

0    0    0    0

回覆樓主:

以上的行為都好正常。無去健康院?有問題D'醫生同姑娘會話比你知!

idak 發表於 19-6-13 19:04
以上的行為都好正常。無去健康院?有問題D'醫生同姑娘會話比你知!

他一直沒有返健康院,所以沒法知道,正常的小朋友會唔會眼神只會睇心惰才有架,我地上他家,佢會主動撩我地玩,但心情不好就不望

回覆樓主:

正常小朋友都會睇心情,睇教佢D大人反應,如叫極唔理你先似自閉!我女一歲後係0眼神接觸,以家好小小咋,佢係自閉譜系。驚就快D約期去健康院

idak 發表於 19-6-13 21:57
正常小朋友都會睇心情,睇教佢D大人反應,如叫極唔理你先似自閉!我女一歲後係0眼神接觸,以家好小小咋,佢 ...

你抱女女時,佢有冇望你㗎

babytwins01 發表於 19-6-8 17:25
我姨生仔有以下問題,我姐姐很擔心他有自閉他現2歳9個月,大家比d意見,是否有自閉

1.對新玩具會有興趣玩 ...

唔覺似有問題

babytwins01 發表於 19-6-13 23:11
你抱女女時,佢有冇望你㗎

我女現在9歲了!細時真係無乜望人,現在比較好,佢講嘢時都會望人,不過我同佢都上咗好多堂。你叫姐姐帶仔去健康院啦!自己擔心又唔行動,有鬼用咩!

idak 發表於 19-6-14 21:06
我女現在9歲了!細時真係無乜望人,現在比較好,佢講嘢時都會望人,不過我同佢都上咗好多堂。你叫姐姐帶仔 ...

唔係我仔,佢阿媽唔帶都冇辨法

其實你自己寫嘅全部都係自閉症人士做相反嘅嘢,還需要擔心嗎?(emoji)

其實自閉症仲可以從其他的發展中留意到,已PM,希望意見幫到手~

親親小寶 發表於 19-6-16 11:55
其實你自己寫嘅全部都係自閉症人士做相反嘅嘢,還需要擔心嗎?(emoji)

他會無故怕一d正常人唔怕的東西,呢點係家姐最擔心

就咁睇唔覺有問題
係咪就快返學?到返咗幾個月睇下老師有冇咩建議
‹ 上一主題|下一主題