用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教,非聯招本地生係指邊D學生?thx.thx. ...
樓主: YmOra
go

請教,非聯招本地生係指邊D學生?thx.thx.

小時了了 發表於 19-6-11 18:59
終於搵到 2018-19年度大學收生學額

2018 年度大學聯招學額分佈 https://www.schooland.hk/hi/jupas2018

先謝謝你的資料。

經整理後發現有些數據未能平衡完整。

2018年經聯招取錄
JS4801=83人(83人BandA)
JS4862=57人(55人BandA+2人BandB)
JS4886=36人(36人BandA)

非聯招   聯招
        學額   本地生   取錄
JS4801: 88人  11人   83
JS4862: 57人   7人   57
JS4886: 41人   8人   36

未能平衡之點為:為何?學額≠非聯招本地生+聯招取錄
JS4801:88≠11+83
JS4862:57≠ 7+57
JS4886:41≠ 8+36

YmOra 發表於 19-6-12 09:05
經整理後發現有些數據未能平衡完整。
2018年經聯招取錄
JS4801=83人(83人BandA)
JS4862=57人(55人BandA+2人BandB)
JS4886=36人(36人BandA)
             非聯招   聯招
        學額   本地生   取錄
JS4801: 88人  11人   83
JS4862: 57人   7人   57
JS4886: 41人   8人   36
未能平衡之點為:為何?學額≠非聯招本地生+聯招取錄
JS4801:88≠11+83
JS4862:57≠ 7+57
JS4886:41≠ 8+36
大家學術研究, 一齊計吓數, 我都唔知啱唔啱.

唔平衡完整, 會唔會關大學可以額外收非本地生 20%嗰條數呢??? 又會唔會關係出取錄信但又有學生唔註冊, 所以出取錄人數多過實際取錄人數?

小時了了 發表於 19-6-12 09:37

唔平衡完整, 會唔會關大學可以額外收非本地生 20%嗰條數呢??? ...

JUPAS 學額只係一個概念性數字, 只係話大概有幾多個位俾本地學生 (包括JUPAS和Non-JUPAS)
參考吓呢科既講法: https://www.admo.cityu.edu.hk/programme/JS1006

Indicative Intake Target (subject to change): 即係最終學額係可加可減

JUPAS and non-JUPAS government-funded places : 78 (local students)

即係話呢大約 78 個位係由本地 JUPAS 同 本地 Non-JUPAS 學生一齊爭

另外,所謂每年15000個UGC學額,其實好似係有少許調整空間。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 19-6-12 09:37

唔平衡完整, 會唔會關大學可以額外收非本地生 20%嗰條數呢??? ...

個人認為,這情況應該唔會。因為EDB講明經非聯招取錄的本地學生不會佔用於取錄非本地生的學額,反之亦然。所以,"(DSE聯招生)+(非聯招本地生)"應該不會超出該課程嘅""第1年學士學位資助學額總人數""。