用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利 SMC / 培僑書院 PKC
樓主: 舞娃娃
go

聖瑪加利 SMC / 培僑書院 PKC  

2849 發表於 19-6-25 12:12
我是PKC用家, 在PKC無見過南亞人士

利申: 小一時有考過SMC, 不過唔收, 不過印象深刻係學校內好大陣果D南亞 ...

請問係幾多年前呢?

利申: 小一時有考過SMC, 不過唔收, 不過印象深刻係學校內好大陣果D南亞 ...
我去咗幾次都唔覺!

73662710 發表於 19-6-28 06:43
我去咗幾次都唔覺!

Same here

Whypekkei 發表於 19-6-27 20:19
我囡囡讀緊小一, 佢果班反而德國,日本人多,冇南亞裔wor!

咁幾好 wor...
知唔知佢地整體學校多唔多南亞裔?

应关心系学生質素……
大家也不想有天貴小朋友到海外升学时,声到別人说这里好多亚洲人……
对吗?

回覆樓主:

南亞人士有乜問題?乜唔係都經過SMC既2次interview先入到既咩?不需擔心吧?

twhkleung 發表於 19-6-28 11:46
应关心系学生質素……
大家也不想有天貴小朋友到海外升学时,声到別人说这里好多亚洲人……
对吗?

agree no more..

其實讀PKC可能有人話驚多大6人,讀smc就驚南亞,tsl都多南亞又咁多人爭。。。
其實諗深一層,讀smc既南亞都經過3次interview先入到,加上學費咁貴,相信家底有返咁上下,唔係一般見到周街玩冇皇管個d(相信一般人話南亞曳都係見到呢類父母要搵食冇人照顧)我仔都有個南亞朋友,我覺得佢乖過我仔

回覆 ho_yan2406 的帖子

在 SMC 校內,NCS 主要是由 南亞,、美國、德國、日本小朋友組成。另外,有部份香港人家長可能從外國回流,他們的粵語不大流利,英文較好。

areyouangry 發表於 19-6-8 08:32
本身對pk已冇乜好感(唔係因為顏色),另外因為ek幾位pk家長嘅言論更令我對呢間學校反感!!
...
PK 係無 in 家長
係EK 的vs 主題裡面,PK係所向披靡!

回覆樓主

校風揀SMC

如想埋祖國堆揀PK.

回覆樓主:

Thanks all! 綜合了朋友、老師、其他網上意見,還是覺得PKC較適合我地。
主要考慮local students的學術水平、公開試成績、語文政策(英普兼擅)、課程設計、升學保障(國際 / 本地 / 國際 本地/ 實名推薦)、資源配套(大型圖書館、游池、宿舍、自家廚房、canteens)、學費(性價比)和地點(校車網絡)等原因。
PKC的理念 — 中西薈萃、富中華涵養,具國際視野,較符合我地對仔女的想像;SMC一定more international and caring(具宗教背景),更傾向IS,對我地好似外國左少少,留給有緣人:)

回覆 舞娃娃 的帖子

剛剛決定?已放位?thz

較早前已放了

回覆 舞娃娃 的帖子

可否透過大約幾時放位?想知call waiting 未...Thz

舞娃娃 發表於 19-6-28 19:16
Thanks all! 綜合了朋友、老師、其他網上意見,還是覺得PKC較適合我地。
主要考慮local students的學術水平 ...

Congrats, votes for 培僑 too