用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利 SMC / 培僑書院 PKC
go

聖瑪加利 SMC / 培僑書院 PKC  

Thanks all! 綜合了朋友、老師、其他網上意見,還是覺得PKC較適合我地。
主要考慮local students的學術水平、公開試成績、語文政策(英普兼擅)、課程設計、升學保障(國際 / 本地 / 國際+本地/ 實名推薦)、資源配套(大型圖書館、游池、宿舍、自家廚房、canteens)、學費(性價比)和地點(校車網絡)等原因。
PKC的理念 — 中西薈萃、富中華涵養,具國際視野,較符合我地對仔女的想像;SMC一定more international and caring(具宗教背景),更傾向IS,對我地好似外國左少少,留給有緣人:)

本身對pk已冇乜好感(唔係因為顏色),另外因為ek幾位pk家長嘅言論更令我對呢間學校反感!!

舞娃娃 發表於 19-6-8 06:33
很喜歡SMC的外語教育、國際化環境(20% NCS)、小班編制、外地交流計劃,感覺學校重視學生的家庭。惜對平日 ...

两間都喜歡。
學校硬件和校服就 PKC 靚D!
PKC 有埋學學器及活動多,中文程度有保障。
SMC  算低調及抵讀,麻雀雖小,五臟俱全。
揀近屋企果間應該冇錯!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

既然成績不是重點
選校風 SMC較優

回覆樓主:

留意, PKC DSE 成績一年比一年好。

回覆樓主:

smc 學費吾算平, pkc 性價比就好高。

請問是有call waiting?

virgokaren 發表於 19-6-8 10:15
两間都喜歡。
學校硬件和校服就 PKC 靚D!
PKC 有埋學學器及活動多,中文程度有保障。

校服就 PKC 靚D! <----呢樣都好緊要

很喜歡SMC的外語教育、國際化環境(20% NCS)、小班編制、外地交流計劃,感覺學校重視學生的家庭。惜對平日 ...
You may check below links for details.
SMC:https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=197

PKC:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=243

adriantai 發表於 19-6-8 13:15
校服就 PKC 靚D!

我覺得學校靚,同校服靚都好緊要!
學校靚,我會留耐D!
校服靚,我又吾介意著多幾日!
(哈哈!!!)
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 19-6-8 14:41
我覺得學校靚,同校服靚都好緊要!
學校靚,我會留耐D!
校服靚,我又吾介意著多幾日!

PKC校服靚過SMC?SMC靚好多吧(emoji)

回覆樓主:

背景好重要,真好多大6教師,有時不是政治問題,係佢地衞生及教導模式睇你習慣與否。
識人學校好多中文老師係大6人,佢地衛生常識麻麻,有次同佢話飯盒開咗都叫學生食,又話香港學生驕生惯養,結果佢唯有食咗,放學即嘔,病了兩星期。

李大人 發表於 19-6-8 16:42
無知非常可怕,內地中文老師會識繁體字?

吾好理佢啦, 亂噏一通。

培僑今日註冊交學費,最後你有無去到? 揀左邊間?

同我個女性格好似,又係(emoji)自我安慰型!我女讀SMC p1,老師好encouraging, 因為好多外國同學仔,大家也outgoing, 所以連我女也外向左,自信左!pkc也有朋友女讀緊,也開心,但詳情不太知道!

李大人 發表於 19-6-8 16:42
無知非常可怕,內地中文老師會識繁體字?

有D人唔知話人才無知!有D大6人係香港讀教大,所以識繁體亦唔奇!

兩間我都好鍾意,如果睇埋中學,pkc應該好d,記得校長話只要達到某種要求有幾間大學巳收。

Tracy411 發表於 19-6-8 12:58
請問是有call waiting?

我地係面試後直接取錄呀。PKC應就快call waiting, 因岩岩過左registration day. SMC相信應遲少少,末咁快交大訂
眼見直資學校嘅applicants come and go, 流動變化都幾大!如果waiting, 仍然樂觀的,繼續求位