用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局擬推中一新派位安排 提前於3月公布自行收生 ...
樓主: mypineapple
go

教育局擬推中一新派位安排 提前於3月公布自行收生  

lm251099 發表於 19-6-11 18:37
我睇吾到 EDB 現行嘅系統需要修改,佢地只係西出自行已取錄的學生,通知有關人士(學生,中,小學),其後 ...
唯一有分別係中學將自行正取名單放上網/貼係學校就係咁簡單

lm251099 發表於 19-6-11 18:37
我睇吾到 EDB 現行嘅系統需要修改,佢地只係西出自行已取錄的學生,通知有關人士(學生,中,小學),其後 ...

現行運作,係先篩走已在直資註冊既學生,再分配自行位,之後再到統一派位。

新安排下就算由EDB統籌既自行取錄學生名單,係包括埋部份已在直資中學註冊既學生。

收齊直資學校註冊學生名單後,EDB最終都係要按照現有機制,再運作一次。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

totorogo2009 發表於 19-6-11 18:44
唯一有分別係中學將自行正取名單放上網/貼係學校就係咁簡單

程序上中學金只需做多一步, 學生如已有offer, 就不用浪費紙張, 不用傷神去填大抽奬表格

hkpapa852 發表於 19-6-12 00:35
現行運作,係先篩走已在直資註冊既學生,再分配自行位,之後再到統一派位。

新安排下就算由EDB統籌既自行 ...

現行運作,係先
1.  篩走已在直資註冊既學生,
2. 再分配自行位,
3. 之後再到統一派位。
4. 七月通知 2及3學生

提前通知自行學生:
2. 再分配自行位,
3. 通知自行位由關人士
4. 之後再到統一派位。
5. 七月通知 統一學生

係系統上只是提早出一份通告,我睇吾到有咩難度囉。

lm251099 發表於 19-6-12 09:24
現行運作,係先
2. 再分配自行位,

你既理解係:

提前通知自行學生:
2. 再分配自行位,
3. 通知自行位由關人士
4. 之後再到統一派位。
5. 七月通知 統一學生

但按照目前既建議, 呢個運作係唔會成立

因為直資呈交註冊學生名單既deadline係4月中, 如要求中學係3月發出自行取錄通知, 即係根本連有咩學生已註冊咗直資, EDB都未知, 所以第一點已經做唔到

所以, EDB呢個建議, 對現行運作有實質大影響, 發佈出嚟既訊息, 亦往後既升中派位有極大影響.

到底最後係 "幫到忙" , 定係 "幫倒忙" 呢? 拭目以待

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-12 00:35

新安排下就算由EDB統籌既自行 ...
按現有機制,最好教統局啲人做咗咁耐,佢地實唔想轉

hkpapa852 發表於 19-6-12 09:29
你既理解係:

提前通知自行學生:
理論上新安排是德政, 但幫到定幫倒真係唔知。靠教育局不如實際D, 谷呈分試 + 報多幾間直資, 兩手準備。

IYY 發表於 19-6-12 12:56
理論上新安排是德政, 但幫到定幫倒真係唔知。靠教育局不如實際D, 谷呈分試 + 報多幾間直資, 兩手準備。
...
對唔報直資既係幫倒忙對於可以入直資但更想入官津既就幫到忙

回覆樓主:

究竟個新安排通過咗未,是不是明年就可以?

totorogo2009 發表於 19-6-12 15:28
對唔報直資既係幫倒忙對於可以入直資但更想入官津既就幫到忙

對於想入直資既waiting list,也是幫到忙。

我有些明白玩法了。
就是中學通知正選生。其他程序照舊。
學生知道自己中選,如兩間中學都中,學生當然知道自己第一志願是什麽。如果後悔,只可以做定叩門表。
自行備選生,沒有在這次受惠,照樣填大抽獎,但也仍會通過EDB的篩選系統,在自行階段已經取得學額。然後等到7月才知道結果。

200904 發表於 19-6-13 14:55
我有些明白玩法了。
就是中學通知正選生。其他程序照舊。
學生知道自己中選,如兩間中學都中,學生當然知道 ...

請問咩係「自行備選生」?

mypineapple 發表於 19-6-13 16:54
請問咩係「自行備選生」?
就是中學除了正選生之外的候補啊。

200904 發表於 19-6-13 16:56
就是中學除了正選生之外的候補啊。

即候補生雖然要大抽奬, 但其實並唔會去咗大抽奬pool? 如有錯, 請指點

mypineapple 發表於 19-6-13 20:57
即候補生雖然要大抽奬, 但其實並唔會去咗大抽奬pool? 如有錯, 請指點
...

我是這樣理解的。即除了正選生收到通知外,其他程序不變

bbhappy68 發表於 19-6-12 23:53
究竟個新安排通過咗未,是不是明年就可以?
其實係未落實架

200904 發表於 19-6-14 08:40
我是這樣理解的。即除了正選生收到通知外,其他程序不變
程序不變, 但結果會有唔同

https://www.info.gov.hk/gia/general/201906/07/P2019060700625.htm

教育局局長:我們有這項建議,是因爲在過去幾年我們一直聽到有家長反映,希望提早一點知道自行收生的結果,使他們可以有足夠的資訊去作決定,子女究竟應該到哪間學校讀書、是否應該到直資學校讀書。

局長講到明係想家長有足夠資訊決定自行定直資

Anyway 個會議應該因為遊行reschedule 咗?

mypineapple 發表於 19-6-13 20:57
...

每間中學正取生一定有學生放自二或入左直資,所以點都有部份備取生後補入去,如果入到當然唔會跌入大抽獎個pool,但當時人會好似之前不變要等到7月先知。(如果EDB冇協調,中學單方面出信自行取錄 )

totorogo2009 發表於 19-6-17 10:52
https://www.info.gov.hk/gia/general/201906/07/P2019060700625.htm

教育局局長:我們有這項建議,是因爲 ...
局長鍾意配合最高領導人, 做奴才星期五就緊急發個咁既聲明都唔去做正經嘢:

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190614/59714071

點知第日就俾老細一巴摑番轉頭, 叫人情何以堪呢?