用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局擬推中一新派位安排 提前於3月公布自行收生 ...
樓主: mypineapple
go

教育局擬推中一新派位安排 提前於3月公布自行收生  

kirstyau 發表於 19-6-11 08:02
咁咪好唔準確,攞住2個offer,即自二條數會後補頂上,即明明自行入咗都唔知道。
...
同意,如果這樣,自行候補入到的學生就沒有享受自行提早通知的優惠了,還是要再抽獎嗎?其實EDB這樣也會加重工作量吧?
應該和小學自行收生一樣,放一個月給這些自行收生的注冊完成,學校可以call候補位頂上。然後再抽獎。

200904 發表於 19-6-11 13:37
同意,如果這樣,自行候補入到的學生就沒有享受自行提早通知的優惠了,還是要再抽獎嗎?其實EDB這樣也會加 ...
升中自行和小一自行不同

小一自行每人只有一個選擇, 派咗俾個學生佢唔註冊先要call後補

升中自行有兩個選擇, 如果學生同時被自一和自二取錄, 機制上只會派自一俾學生, 自二個位自動由後補頂上

所以較合理既安排, 係要整理好所有自行被取錄既學生名單再通知學生.

不過呢樣嘢要EDB做, 佢地又肯唔肯呢? 目前睇, EDB唔似肯做額外嘢囉, 否則佢地既建議應該係:

3月底由EDB統一通知學生自行派位結果 (如果只係EDB自己要做既事, 仲駛唔駛諮詢學校呢?)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 19-6-11 12:40
現實係:方案唔太完善,但係有掌聲,更加需要快啲推出,等新問題出現,本官已經升咗去其他部門。 ...

國家教育部,再升去,聯合國教育部長, 以前呢啲職位係鬼呢嘅

新聞有以下一句:

對於有意見要求提早通知安排,擴大至備取生,當局指涉及自行分配學位的空缺,恐會造成不必要誤會及不確切期望,故新安排只限正取生

其實只要EDB篩選後公佈, 根本就唔會"造成不必要誤會及不確切期望".

所以, EDB 係咪真係想做好件事呢? 定係只想呃 Like?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

等官方配對完又拖慢左喇喎. 通知埋候補, 到時執雞唔成又怨天尤人, 肯定收嘅收到通知唔會產生咁大怨氣嘛.

boboT 發表於 19-6-11 14:01
等官方配對完又拖慢左喇喎. 通知埋候補, 到時執雞唔成又怨天尤人, 肯定收嘅收到通知唔會產生咁大怨氣嘛. ...
到時執雞唔成又怨天尤人

呢樣嘢又點會成立呢? 根本無人知邊個可以執到雞

問題係:

到底當局係真心想做一件好事, 定只係想做一件有人話好既事

hkpapa852 發表於 19-6-11 14:11
到時執雞唔成又怨天尤人

我都唔知有幾多人候補並成功,只係樓上的回應中有用到(後補頂上 ~即 自行入左都…)似乎已經對執雞成功率抱有頗大期望,因此覺得要收通知。

boboT 發表於 19-6-11 14:18
我都唔知有幾多人候補並成功,只係樓上的回應中有用到(後補頂上 ~即 自行入左都…)似乎已經對執雞成功率 ...

又如果候補名單人數係 50,成功執雞係 5,要通知頭幾多個?還是全張候補名單都要通知才算妥當?

hkpapa852 發表於 19-6-11 14:11
到時執雞唔成又怨天尤人

聽啲三線小學老師講 有啲名次後考到學校,反而名次前考唔到都搞到妒火中燒。
如果同班有幾個早就知道大家一齊候補同一間中學,結果一個入到 一個入唔到,好難不怨喎。

hkpapa852 發表於 19-6-11 13:10
仲有一點好重要,如果真係實行,EDB係無需要額外嘅嘢,只係人地(中學)要做嘢。 ...
我都想知道,係學校做多咗,定係EDB做多咗。
最終執行可能都會由EDB統一出OFFER,如果由學校自己出會好亂。如果係咁,學校無點做多咗野。

boboT 發表於 19-6-11 14:20
又如果候補名單人數係 50,成功執雞係 5,要通知頭幾多個?還是全張候補名單都要通知才算妥當?
...
按照現有機制, 至少要將同時因被自行一取錄已多出既自行位, 通知番相關因後補而取錄既學生(只需話佢知被取錄, 無需要話佢知係後補入), 才算合理吧!

呢一點EDB一直在做, 根本唔會有困難, 反而之前仲要篩走埋已在直資註冊既學生

不過咁樣做, 無論有否引起直資抽飛潮, 最後EDB都要做多一次嘢, 就係係名單中剔除已註冊直資中學既學生.

EDB會唔會去搵自己笨?

hkpapa852 發表於 19-6-11 13:59
新聞有以下一句:
無留意到呢句,意思係唔係啲OFFER(30%)會用唔晒

王家爸爸 發表於 19-6-11 14:31
無留意到呢句,意思係唔係啲OFFER(30%)會用唔晒
總有學生會有機會同時被自一和自二一齊取錄吧!

咁多出既學位機制上係本被自動填補家嘛, 不過呢點只有EDB知, 中學唔會知.

有冇俾錯期望人, 係睇EDB點做啫!

新玩法到底幾時先公佈呢?完全無任何消息!

hkpapa852 發表於 19-6-11 14:28
按照現有機制, 至少要將同時因被自行一取錄已多出既自行位, 通知番相關因後補而取錄既學生(只需話佢知被取 ...

即係
1.中學提交正取生和候補名單
2.正取生收通知
3.中學怎樣/何時得知有幾多正取生已被自一取錄?
4.若中學弄清楚自己要收幾多個備取生後再通知這幾個候補的正取生收,即是發出第二輪通知

大家是這個意思嗎?

boboT 發表於 19-6-11 14:39
即係
1.中學提交正取生和候補名單
2.正取生收通知
3. 中學怎樣/何時得知有幾多正取生已被自一取錄?

中學唔會知, 因為係EDB分析會所有自行結果後, 整理出嚟一份最終各官津中學係自行階段取錄既學生名單.

所以最合理係由EDB統一整理資料後發通知.

hkpapa852 發表於 19-6-11 14:44
3. 中學怎樣/何時得知有幾多正取生已被自一取錄?

中學唔會知, 因為係EDB分析會所有自行結果後, 整理出嚟 ...

咁即係等七月通知呀?
唔好意思,我無乜經驗

boboT 發表於 19-6-11 14:47
咁即係等七月通知呀?
唔好意思,我無乜經驗
真係要做呢D嘢, EDB收齊晒資料其實可以幾日就攪掂啦!

不過公務員效率呢......

hkpapa852 發表於 19-6-11 14:49
真係要做呢D嘢, EDB收齊晒資料其實可以幾日就攪掂啦!

不過公務員效率呢......

見到 *幾日*,我忍唔住笑左 XD

boboT 發表於 19-6-11 14:49
見到 *幾日*,我忍唔住笑左 XD
認真講, "幾日"其實已經係不合理地多了!

如果D資料係用統一格式入咗 IT system, 幾秒已攪掂啦!