用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局擬推中一新派位安排 提前於3月公布自行收生 ...
go

教育局擬推中一新派位安排 提前於3月公布自行收生   [複製鏈接]

好定唔好?

https://today.line.me/HK/article/M36MZV?utm_source=washare
   3    0    0    0

回覆樓主:

贊成!

回覆 mypineapple 的帖子

一定唔係壞事,3成家長早D知道學校收唔收仔女,不用擔心至7月,又或者有D家長怕派得差而早早接受直資offer(唔計神直)。另7成未能被收的學生,家長咪可重新部處過統派。
我囡雖未能享用(今年升中),但都樂見師妹可受惠

是否有機會收到自1自2的正取生通知嗎?

即到時可能有學生收到2所中學嘅正取生結果通知。

YmOra 發表於 19-6-8 07:54

即到時可能有學生收到2所中學嘅正取生結果通知。 ...

叻果班同學可能直資同津校都有offer。
咁band 2 / 3 既同學見到人地有offer, 自己咪好有心理壓力?

mypineapple 發表於 19-6-8 08:47
咁band 2 / 3 既同學見到人地有offer, 自己咪好有心理壓力?
...

年年咩banding都會有人有直資offer, 係要比自己壓力, 咩野都係壓力。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

...

band 2,3學生只要配對到適合學校,一樣可以有自行學位,唔一定band 1生才有

...

叻果班實係band1, 咁年年自行都係收band1先架啦,咁band2/3有乜壓力?都唔同banding.

LeeCC 發表於 19-6-8 08:57
band 2,3學生只要配對到適合學校,一樣可以有自行學位,唔一定band 1生才有
...
認同~

無可能,教署會跟你意願俾自一你,祗是提前通知,玩法應該無變掛

lm251099 發表於 19-6-8 17:26
無可能,教署會跟你意願俾自一你,祗是提前通知,玩法應該無變掛
...

唔明點解自一自二收咗後點解要等到七月先註冊

mypineapple 發表於 19-6-8 17:40
唔明點解自一自二收咗後點解要等到七月先註冊
因為EDB行政工作文書只想做一次。

應該同現有做法無唔同,只係提早通知自行結果。

贊成呀!
派到又可以心定d,派唔到又可以重新步署

LeeCC 發表於 19-6-8 08:57
...

對,配對得宜一樣可以三月報喜

lm251099 發表於 19-6-8 17:26
...
係會收到2個offer因為所有野都冇變
變既只係學校會先係三月公報自行既正取生

totorogo2009 發表於 19-6-9 07:32

我都諗緊, 因中學取錄信係中學自己出番, 中學本身唔知係自一還是自二, 學生有機會收到2封取錄信? 但七月只可到自一中學註冊?

mypineapple 發表於 19-6-9 09:13
我都諗緊, 因中學取錄信係中學自己出番, 中學本身唔知係自一還是自二, 學生有機會收到2封取錄信? 但七 ...
係,教統局講到明係行政安排我估如果要改rule,咁又要開大會傾...
一傾就個個有唔同意見,一定越攪越大
最後又攪到海外醫生咁

totorogo2009 發表於 19-6-9 07:32

教署係會收到有兩間學校俾offer 個學生,問題係教署祗會派自一間學校的offer 俾那位學生,所以最後去到學生手上只會收到一個 offer。
其實係我一直理解錯,還是你不明白遊戲規則?

lm251099 發表於 19-6-9 21:34
教署係會收到有兩間學校俾offer 個學生,問題係教署祗會派自一間學校的offer 俾那位學生,所以最後去到學 ...

我樓上咪答咗mypineapple lor,唔知你唔明啲乜

如果兩間自行都收,咁兩間自行中學係三月出個正取生人名表都會有嗰位學生既名
但7月教統局當然只會派自行1俾個學生

‹ 上一主題|下一主題