用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局擬推中一新派位安排 提前於3月公布自行收生 ...
樓主: mypineapple
go

教育局擬推中一新派位安排 提前於3月公布自行收生   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 19-6-17 11:20
每間中學正取生一定有學生放自二或入左直資,所以點都有部份備取生後補入去,如果入到當然唔會跌入大抽獎 ...

我諗第一年實施應該只會由中學發布,教育局應該睇到個成效再微調。收益者應該少於三成。

hkpapa852 發表於 19-6-17 11:33
局長鍾意配合最高領導人, 做奴才星期五就緊急發個咁既聲明都唔去做正經嘢:

https://hk.news.appledaily.co ...

佢率先有正經嘢唔做喎

boboT 發表於 19-6-17 17:49
佢率先有正經嘢唔做喎
你既句義辨識唔多得喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-18 08:03
你既句義辨識唔多得喎!

即係點,好難辨析。

kirstyau 發表於 19-6-17 11:20
每間中學正取生一定有學生放自二或入左直資,所以點都有部份備取生後補入去,如果入到當然唔會跌入大抽獎 ...

其實有無機會兩間津校同時出信通知學生已被取錄?

mypineapple 發表於 19-6-18 23:15
其實有無機會兩間津校同時出信通知學生已被取錄?

如果EDB唔協調,靠官津自己出信就一定會發生。

kirstyau 發表於 19-6-18 23:17
如果EDB唔協調,靠官津自己出信就一定會發生。
好多直資都係通知取錄後一兩日內要到校註冊, 否則當放棄學位
假設全港官津於同日公佈自行結果, 第一批學生 (正選), 兩日內到校註冊, 第三日如果再有剩餘學位, 就再通知第二批學生 (後補), 仲有位就再通知第三批.......直至收晒所有自行學額, 咁後補生應該唔駛等到七月

唔知咁樣可行嗎?

Siusiumy 發表於 19-6-19 14:55
好多直資都係通知取錄後一兩日內要到校註冊, 否則當放棄學位
假設全港官津於同日公佈自行結果, 第一批學生  ...

如果同學有“自一”同“自二”offer, 點監管佢一定註冊“自一”( 雖然正路自一應該係最想入, 但都試過有人後悔), 又或者“自二”收信先,註冊咗之後再收到“自一”又抽飛咁咪好混亂。
又可能同學仔“自一”唔收,“自二”收咗但又後悔想去大抽獎抽“自一”,佢唔去註冊,中學唔知道 以為“自一”收咗, 再畀後補註冊咁咪又係好混亂。

kirstyau 發表於 19-6-19 15:18

如果同學有“自一”同“自二”offer, 點監管佢一定註冊“ ...

如果全港同日公佈自行取錄名單 (正選), 而公佈方式可以係學校網頁, 電話, SMS等, 咁學生就會同日知道自己入咗自一 / 自二 / 兩間都入定兩間都唔入
假設自一自二都收, 就要兩日內到其中一間學校註冊, 如果唔註冊, 就代表放棄學位, 咁學校就可以call waiting, 直至填滿自行學位

假設學校收咗, 你又後悔, 可以唔去註冊, 再玩大抽獎

Siusiumy 發表於 19-6-19 15:34
如果全港同日公佈自行取錄名單 (正選), 而公佈方式可以係學校網頁, 電話, SMS等, 咁學生就會同日知道自己 ...

咁同之前個玩法唔同哂,之前自一收,唔收就睇自二,自二都唔收,去大抽獎,冇得比家長三心兩意。依家玩到自一,自二 原先個 priority已經唔存在,仲可以決定註唔註冊,再去大抽獎,咁多變數,我覺得脫離咗EDB原先想法,EDB唔會比甘發生。

kirstyau 發表於 19-6-19 15:45
咁同之前個玩法唔同哂,之前自一收,唔收就睇自二,自二都唔收,去大抽獎,冇得比家長三心兩意。依家玩到 ...

原本的玩法係自行要到七月先知, 如果自行有一間收或兩間都收, 中間唔會再confirm多次學生意願 (是否入讀? 讀邊間?), 所以選擇自行時必需有自一自二的先後次序, 方便派位

而家建議自行提早公佈, 假設全港官津同日公佈, 學生可以同一時間知道自己入邊一間 / 兩間都入 (兩間都唔入就叠埋心水大抽獎....) , 從而考慮去唔去註冊 / 去邊間註冊, 自一自二先後次序的影響力細咗, 學生選擇的彈性大咗, 又唔會令教育局做多咗嘢 (我估教育局最 concern係呢樣....) (總之學校交夠人名上去就得, 例如兩星期內交40個人名上去), 而全港三成學生 (即全港自行分配學額) 可以喺呢個階段知道自己唔駛玩大抽獎.....

唔知咁樣可唔可行呢?

Siusiumy 發表於 19-6-19 16:25
原本的玩法係自行要到七月先知, 如果自行有一間收或兩間都收, 中間唔會再confirm多次學生意願 (是否入讀?  ...
你應該去問吓局長肯做正經嘢未, 定係仲掛住每日打去學校點人數
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-19 17:11
你應該去問吓局長肯做正經嘢未, 定係仲掛住每日打去學校點人數
佢覺得點人數比較正經.....
‹ 上一主題|下一主題