用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 跑馬地寶血 vs 玫瑰岡
樓主: Charlotte1224
go

跑馬地寶血 vs 玫瑰岡

snakemonkey 發表於 19-6-11 09:52
玫瑰崗幼稚園、小學部除了注重學術, 對小朋友的紀律都有很高的要求, 特別是高小,高幼級的學生.

即係無論好定唔好都B?

一人統領哂幼稚園及小學咪就係問題所在, 我只見到一人獨大 ...

雲牛 發表於 19-6-11 13:16
一人統領哂幼稚園及小學咪就係問題所在, 我只見到一人獨大 ...

大部份唔敢講全港學校都係一人獨大,你估其他學校冇呢啲情況?有冇睇新聞?

當然會有小朋友的操行是A的 只是越高年級越少有A
學習成績 有功課 評估 測驗 考試 有客觀的事實證明

操行 可以是不同老師的感覺 同學的比較 家長和老師的關係 學生對學校的忠心等

慢慢地變成學校控制學生的小手段

之前我舉的4位學生例子就是真人真事改編只不過學生另有出路 家長也不想和校方去理論 忍多幾個月 好來好去。 只不過 手法有點太過明顯 下作了,令人氣頂。

Shellyxlk 發表於 19-6-11 13:30
大部份唔敢講全港學校都係一人獨大,你估其他學校冇呢啲情況?有冇睇新聞?
...
對啊。其實沒有什麼大問題 我家長如果認同校長的作風 手法 認同學校的辦學績效。絕對是一間適合你小朋友的學校。 可以一條龍 9-10年 甚至 16年的愉快學習生涯。 起碼在香港甚少機會 男仔可能只有 培正 民生 玫瑰崗了。

Shellyxlk 發表於 19-6-11 13:30
...
其他咪獨大一個小學階段、一個中學階段, 佢管理幼稚園 加小學部喎!

Virginia_Arare 發表於 19-6-11 08:43
回覆 snakemonkey 的帖子

Hi 可以講得詳細點嗎?因為我仔仔也有玫小 offer, 等緊其他津校結果,寶小是其中 ...

請問你玫小個offer 點keep? 係咪都係交留位費?大約幾錢? (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

本來想報來做backup
睇完呢個post有d卻步

unidise 發表於 19-6-11 17:34
請問你玫小個offer 點keep? 係咪都係交留位費?大約幾錢? (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...
我完全沒有報名玫小的
玫小的offer 應該是不同階段交不同數目的錢 有些可以退 有些就不可以退的了。大抽獎前 會要交大定 而且特別的是如果你要坐校車 就要一次過交一年的費用。所以不少家長 選擇不坐校車 之後如果真的入讀再補交。真是很特別。

picalo 發表於 19-6-11 17:48
本來想報來做backup
睇完呢個post有d卻步
不一定的 可能玫小真的很適合你的小朋友的。我有不少朋友真的很喜歡玫小 大抽獎不中st jo  mms 就是玫小了 門都不會去扣了。
自己考慮清楚 了解學校作風 挑一間適合自己小朋友的學校。

snakemonkey 發表於 19-6-11 17:56
我完全沒有報名玫小的
玫小的offer 應該是不同階段交不同數目的錢 有些可以退 有些就不可以退的了。大抽獎 ...

沒有要求交一年車費

Shellyxlk 發表於 19-6-11 18:04
沒有要求交一年車費
噢 那是我收錯風了。致歉 致歉

回覆 unidise 的帖子

我個仔係大抽獎唔得才去考,5/6 考完,6/6 打電話來收佢,今個星期四交錢。諗住唔做校服住,書簿費就看看點

Virginia_Arare 發表於 19-6-11 18:15
回覆 unidise 的帖子

我個仔係大抽獎唔得才去考,5/6 考完,6/6 打電話來收佢,今個星期四交錢。諗住唔做 ...

明白,今日我都收到電話叫星期四去註冊,都諗住去交錢留位(派位都係派得差)

snakemonkey 發表於 19-6-11 18:00
不一定的 可能玫小真的很適合你的小朋友的。我有不少朋友真的很喜歡玫小 大抽獎不中st jo  mms 就是玫小了  ...

咁可能出年抽得唔好先報

picalo 發表於 19-6-11 20:46
咁可能出年抽得唔好先報
祝你明年的抽中甲一

snakemonkey 發表於 19-6-11 21:21
祝你明年的抽中甲一

多謝
我會111同一間
希望中
(emoji)(emoji)