用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY有部份老師經常在堂上談政治?
樓主: 美美羊
go

CKY有部份老師經常在堂上談政治?   [複製鏈接]

生果報同太公文文報都係俾成人睇,大家應該能夠判斷內文真實性吧,例如太公報撐屯門阿伯搵娜娜,咁自行判斷啦。

小朋友咁細個好似唔好幫佢地分顏色好啲,其實到高小年紀,開始建立自我,咩都會討論一餐,除左政治,可能仲有更多話題,大人唔想佢地講,亦阻止唔到,始終香港到今日都仲有言論自由。而大人都冇理由將自己主觀思想加向佢地度。反而,其實正面討論更能有效提升辯論及溝通技巧!

樓主如果咁擔心,會唔會考慮轉校?

我覺得只要講的是事實,不要加自己意見就最好,老師都係人,當然可以有自己立場,但老師都要知道自己嘅責任係教導學生事實知識,那是一班腦囟未生埋的細路,學生對老師是仰慕的,對家長的感覺是完全不同,所以老師如果強加自己意見,對學生的影響很深遠。老師要清楚自己定位,老師在家裏或者在平時對着朋友可以高談闊論自己的立場,但在課室請保持自己中立只講事實,不要加自己意見,不能公器私用。這樣才是專業的教師。

學生當然可以喺學校表達自己的意見啦,因為學生都只不過係同朋友同學表達自己意見。老師也有自由表達自己意見,但不應該在課室對着同學,表達自己的立場。他可以跟她的朋友私底下討論。

amidreamer 發表於 19-7-18 10:38
生果報同太公文文報都係俾成人睇,大家應該能夠判斷內文真實性吧,例如太公報撐屯門阿伯搵娜娜,咁自行判斷 ...

你講得啱,所以真係轉校啦。而且唔單止今年很多學生轉校。亦都好多老師離職。而家高年級每班都係得20幾人,就知都收唔夠學生啦。嚟緊11年班得返20人添咋

jamhappybobo 發表於 19-7-18 10:53
我覺得只要講的是事實,不要加自己意見就最好,老師都係人,當然可以有自己立場,但老師都要知道自己嘅責任 ...
你啱,但有立場的人好多時候都覺得自己講緊事實,其實佢d講緊自己嘅觀點。唔知話64無人死果位老師是否能接受或尊重其他人認為64死咗好多人呢?

jamhappybobo 發表於 19-7-18 10:59
你講得啱,所以真係轉校啦。而且唔單止今年很多學生轉校。亦都好多老師離職。而家高年級每班都係得20幾人 ...
咁大獲?我覺得呢幾年好少有cky家長出聲講學校負面,除咗行政亂呢d唔緊要嘅嘢。我明一講負面就會引來其他鐘意學校的家長,所以大家都費事公開講。我知高年班每年都會少好多人,唔知而家發展趨勢係好定壞?可唔可以分享下轉校原因?cky學制都幾特別,除咗出國,喺香港會轉去邊?

jamhappybobo 發表於 19-7-18 10:53
我覺得只要講的是事實,不要加自己意見就最好,老師都係人,當然可以有自己立場,但老師都要知道自己嘅責任 ...
每個人有自己觀點角度和立場係好正常的,老師也是人,有立場係好合理,希望香港學校的個個老師都能做到你所講這般的專業。

deco99 發表於 19-7-18 11:05
咁大獲?我覺得呢幾年好少有cky家長出聲講學校負面,除咗行政亂呢d唔緊要嘅嘢。我明一講負面就 ...

講開CK Y嘅離譜野,真係火都嚟啦。好多家長都不滿。不過大家都知道家醜不出外傳,所以都費事在公開嘅地方講啦。不過很多學生和老師離校呢啲係事實,背後原因自己參詳啦

咁大獲?我覺得呢幾年好少有cky家長出聲講學校負面,除咗行政亂呢d唔緊要嘅嘢。我明一講負面就 ...

講真講政治呢啲都係小問題姐,香港的家長都很現實的。講下政治又唔影響學生前途,咪由佢囉,自己家長喺屋企同學生解釋返就可以啦。

但致命傷係學校的揀科安排,呢啲真係直接影響小朋友嘅前途。所以很多學生都被迫走

jamhappybobo 發表於 19-7-18 11:26
講真講政治呢啲都係小問題姐,香港的家長都很現實的。講下政治又唔影響學生前途,咪由佢囉,自己家長喺屋 ...
被逼走?因為冇科可揀?

已pm你

deco99 發表於 19-7-18 10:59
你啱,但有立場的人好多時候都覺得自己講緊事實,其實佢d講緊自己嘅觀點。唔知話64無人死果位老師是否能接 ...

呢個真係接受唔到,唔係立場問題,係刪改歷史既問題

回覆 jamhappybobo 的帖子

真心想知有咩火都黎?因為我地啱啱上中學自己班同以前小學班的家長都似孚甚滿意,無係家長群組提起過d咩激氣野。至於教師離職多數聽講都係被國際學校高薪挖角,因為保良局比唔起國際咁高人工,呢方面我反而有d擔心將來新黎的老師唔夠IB經驗。

jamhappybobo 發表於 19-7-17 19:38
蔡繼有的而且確係有一部份老師講政治,我覺得講政治不是問題,只要能教曉同學保持中立,分析各方面的意見, ...

咁差?

如果屬實真係令我對CKY大打折扣
‹ 上一主題|下一主題