用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY有部份老師經常在堂上談政治?
樓主: 美美羊
go

CKY有部份老師經常在堂上談政治?   [複製鏈接]

回覆樓主:

每個人也有不同的立場... 但是如果作為老師不能中立地描述正反兩方的論點... 以及披露全部的事實... 不如不要教算了... 好似下面條link咁, 教到啲小朋友咁...嚇死人咩

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22603904 ( 要登入才可看)

Diversifyedu 發表於 19-7-10 16:57
回覆 hk5566 的帖子

請問真的有老師只會闡述自己政治立場及取態, 但不會引導學生思考正反嗎? ...

如果你問我信唔信比人拉左既女拔通識科老師會客觀地分析正反兩方陳詞,唔會附加主觀個人意見去主導學生思考的話,我會話我唔信。

ps: 信唔信係主觀的,正如上街既人無論其他人點講都好,都係選擇唔信中央政府一樣

回覆 Diversifyedu 的帖子

我姪仔讀緊嘅學校嚟講,老師經常喺facebook發放暴力抗爭,港獨言論,學生點會唔受影響?

回覆 fadgare 的帖子

認同, 正如老師只教授升旗聽國歌要流淚, 五四運動只談愛國, 不談科學與民主, 一樣令人反感.

retriever 發表於 19-7-8 14:17
其實咩叫做政治?

說得很好。老師就係要教明辯是非。

DengCK 發表於 19-7-13 13:29
說得很好。老師就係要教明辯是非。

老師嘅所謂「明辯是非」可能含有個人立場,學校/老師應該用宏觀嘅角度去教導學生,俾佢地有獨立而又自主嘅思想空間。呢個世界,老師/學校都同政府一樣,唔係講乜都啱嘅。

有啲老師真係好恐怖,大家有看新聞嗎?上星期個通識老師鼓吹仇警,道歉都無補於事,佢啲學生在社交媒體已收哂他的價值觀及判斷。

學生始終有自由選擇的權利,就如上宗教堂,信不信由你~如果擔心,父母同孩子多溝通更重要吧!

回覆樓主:

家長口講反對,但用腳投票,依10-20年,名校如男女拔等,教育左好多所謂反中亂港既人物,但家長選校時,咪又係唔理依樣野

il5544    發表於 19-7-18 09:36

李大人 發表於 19-7-16 11:43
近年多左家長,選國際學校,係有原因

讀IB ,係可以避埋LS, 但係咪去外國讀書先,如果經NON-JUPAS入HKU,CU, 都係會受氣氛影響,依幾年勇武抗爭既,咪又係HKU,CU等既大學生

蔡繼有的而且確係有一部份老師講政治,我覺得講政治不是問題,只要能教曉同學保持中立,分析各方面的意見,培養批判性思考,都是好事。

可惜蔡繼有的老師不是這樣,而是灌輸自己的政治立場。例如10年班有老師在六四前,告訴同學六四事件是捏造的,從來沒有任何學生在六四事件中傷亡。所有關於六四的消息,都是外國勢力用來誣蔑中國的。

il5544    發表於 19-7-18 09:37

jamhappybobo 發表於 19-7-17 19:38
蔡繼有的而且確係有一部份老師講政治,我覺得講政治不是問題,只要能教曉同學保持中立,分析各方面的意見, ...

這個已經不是政治立場問題,是歷史事實問題

poonseelai 發表於 19-7-17 20:03
這個已經不是政治立場問題,是歷史事實問題

所以老師講緊歷史?

jamhappybobo 發表於 19-7-17 19:38
蔡繼有的而且確係有一部份老師講政治,我覺得講政治不是問題,只要能教曉同學保持中立,分析各方面的意見, ...

我女既老師六四果日只話比學生知曾經有六四呢件事發生,仲播左d video 我地係屋企已比阿女睇過,我問佢地其他老師有冇講政治野,阿女仲話老師邊會同我地講,「我地細路黎架嘛」 可能只有個別老師但唔可一概而論呢

嗰位係歷史科老師,喺歷史堂上面講,係對住全班同學講。因為佢係歷史科老師,所以同學都深信不疑。很多學生還因此是與家長激烈辯論

jamhappybobo 發表於 19-7-17 20:43
嗰位係歷史科老師,喺歷史堂上面講,係對住全班同學講。因為佢係歷史科老師,所以同學都深信不疑。很多學生 ...

歷史科老師老師上堂講「反清復明」,同學誤會咗咋啩

https://youtu.be/1VW2xEL4PmI

教師都係人,而每個獨立個體都有自己立場,邊個可以好肯定咁講,知道咩叫中立?there’s no such thing in the world.
而家資訊咁發達,青年人個個都識上網fact check 其實好難憑老師幾堂課,就改變到佢自己既思想。

只要教師有良心,擇善固執,我相信,一定會教得好學生。最後,家長配合都好重要。

老師持中立態度陳述歷史事件是最好的,但是不是個個老師都做得到?況且,不同人說都會有不同角度,'生果'和'文文報'對佔領事件的報導都唔一樣啦!

朋友兒子高小係藍,暑假前在學校俾一大堆同班黃同學圍,朋友講到一额汗咁。咩色都好啦,在學校,小數族裔被逼同大家坐埋一齊,無人支援都好慘。所以,我係擔心小朋友去討論敏感的時事題的。如果老師有自己的立場,會更令人擔心。

‹ 上一主題|下一主題