用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY有部份老師經常在堂上談政治?
樓主: 美美羊
go

CKY有部份老師經常在堂上談政治?  

回覆 retriever 的帖子

'老師是否又有負任教學生明辯是非?"

你肯定老師的大是大非跟家長的立場一樣? 老師明辯出來的是非,是不是家長想要的結果?

ch-cheung 發表於 19-7-9 00:41
培僑都係啦

這間,家長決定去interview時,應該很清楚,老師不會有其他的立場了。如果家長不認同,不要報,不要讀就是了。

ch-cheung 發表於 19-7-9 00:41
培僑都係啦
你的意思是立場親中? 還是避開沒有討論?

美美羊 發表於 19-7-9 10:36
回覆 retriever 的帖子

第一,揀立場相近既學校;第二,如老師講既立場唔岩我心水,我咪跟細路洗腦,講另一面既睇法囉。

重點係,什麼係政治呢?公共議題就會有相關政府政策既事,係咪又唔講?

Ocean419 發表於 19-7-9 10:09
可謂是非對錯?如果老師政治立場同你不同又不斷灌輸他的取向給你的子女,你又接受到嗎?
...

你講既涉及兩個根本問題,一係咩算政治,二係老師既負任係物。

而家很多家長話唔要講政治,我睇語境係涉及爭議,引起與政府相左既言論,怕子弟行為影響前途。

問題係任何涉及公共議題既事,都會涉及政府政策,無論本地或外國。如要有意義討論,很難不涉及公共及社會議題吧?

那老師立場又如何?

古人求學,係明事理,信既係老師。

老師說理,總有背後既價值觀,逝
世界觀吧?那很難沒有立場呢!

最後,係如果老師既立場家長唔LIKE,咪家長向細路洗腦囉。細路從小跟家長大,無理由家長果套價值觀影響少過外人。

除非家長教細路價值觀一套,實際想細路做既又另一套。

retriever 發表於 19-7-9 17:28
你講既涉及兩個根本問題,一係咩算政治,二係老師既負任係物。

而家很多家長話唔要講政治,我睇語境係涉 ...

其實講政策,可以對事不對人,例如討論明日大嶼都可以討論吓個計劃有咩好處有咩唔好處,對房屋環境影響之類,唔需要有政治立場㗎喎!基本上好多嘢都有正有反,通識教師亦應引導同學兩面都想,我反為想知老師教同學思考正反兩面時,點解要表露自己政治立場囉。

就算而家畀你成功避到染黃咗嘅小學,到中學根本避無可避,如果屋企係親中嘅,只能靠家長自己多多解釋.

whitepurin 發表於 19-7-9 22:09
其實講政策,可以對事不對人,例如討論明日大嶼都可以討論吓個計劃有咩好處有咩唔好處,對房屋環境影響之 ...

Exactly.政治當然可以講,但想客觀講係好難的。我話政治private,有家長唔理解。我住係美國時,俾人告誡,唔好問其人選邊個做總統,呢個係privacy。求同存異,尊重唔同觀點,包括唔談政治,呢d才係民主。

whitepurin 發表於 19-7-9 22:09
其實講政策,可以對事不對人,例如討論明日大嶼都可以討論吓個計劃有咩好處有咩唔好處,對房屋環境影響之 ...

當然應該係對事不對人...

就兩面好壞處都討論, 但為何老師不整體講一個看法? 特別是在事情一面倒的情況下, 仍然和浠泥是否有失為師之道?!

譬如, 有D 公共政策, 所有STAKEHOLDER 都反對, 仍然面面俱圓話大家有POINTS, 是否是非不分?

大家來來去去反對老師表達所謂 "政治" 立場, 咁其實咩係"政治" 先?

例如: 大家反不反對老師既"環保" 立場?

還是反對老師表達任何立場, 或見解?

留意, 任何立場或見解, 都基於某種價值觀....

還是大家希望老師好似辯論比賽評判咁, 只係指引技巧?

那古語所謂, 求學做人, 老師職份還有嗎?

deco99 發表於 19-7-9 22:39
Exactly.政治當然可以講,但想客觀講係好難的。我話政治private,有家長唔理解。我住係美國時,俾人告誡, ...

"求同存異,尊重唔同觀點,包括唔談政治,呢d才係民主。"

求同存異, 跟不談, 係兩個層次.

基於尊重, 談亦可以點到即止.

回覆樓主:

認識有家長是藍絲,其小朋友因看法相近在學校俾同學排擠。家長向老師反映,反被老師鬧身為家長竟然不支持黃陣營。小朋友在學校談政治其實都好敏感。

retriever 發表於 19-7-10 09:42
當然應該係對事不對人...

我想通識的原意是訓練思考,而非老師教授佢個人特別是政治理念。道德思想可能就絕對,但政策除非是有問題,不然怎可能所有stakeholders 都反對?完全無人支持嘅政策就根本無討論價值,少數人支持也可能有佢道理,老師即使提出佢基於某些理由支持A, 亦不代表佢不需提出支持B的原因。

sailormercury 發表於 19-7-10 10:20
認識有家長是藍絲,其小朋友因看法相近在學校俾同學排擠。家長向老師反映,反被老師鬧身為家長竟然不支持黃 ...

其實我覺得家長係藍C 多過黃C, 中間派都係偏藍, 因為普遍傾向細路安安穩穩唔好攪野.

特別係傳統名校既家長, 天生藍極多... 事實好簡單, 精英制本來就基於建制...

whitepurin 發表於 19-7-10 10:48
我想通識的原意是訓練思考,而非老師教授佢個人特別是政治理念。道德思想可能就絕對,但政策除非是有問題 ...

我想, 在此討論不下於通識科吧, 討論中文篇章, 論語, 中庸, 總還有價值觀背景...

重覆關鍵字 "政治" 很難談到問題所在...

還是果句, 什麼是"政治"?

你認為老師提"環保" 概念又如何? 留意環保其實涉及多國的公共政策.

其實你覺得現今老師還有無教學生做人的職份? 還是不信任老師, 不如自己教?

retriever 發表於 19-7-10 09:45
"求同存異,尊重唔同觀點,包括唔談政治,呢d才係民主。"

c, d,e是關於critical thinking, respect diversity 是教學目的一部分,political issues 只是教導學生develop multiple perspectives 的一小部分,確是點到即止就好了。

本來老師係藍係黃都冇乜大問題,最慘係而家啲黃老師開始灌輸暴力抗爭思想畀啲學生,呢下真係好難接受:donutangry:

yiyi222 發表於 19-7-8 16:55
真係好好笑,到而家仲有家長覺得少談政治比較好,其實生活上每一樣野都涉及政治,唔好咁天真啦
...

can't agree more

retriever 發表於 19-7-10 10:48
其實我覺得家長係藍C 多過黃C, 中間派都係偏藍, 因為普遍傾向細路安安穩穩唔好攪野.

既得利益者嘛

回覆 hk5566 的帖子

請問真的有老師只會闡述自己政治立場及取態, 但不會引導學生思考正反嗎?