用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY有部份老師經常在堂上談政治?
go

CKY有部份老師經常在堂上談政治?  

想請問CKY用家,據朋友説,CKY有部份老師有個人政治立場,亦會經常在堂上將自己立場灌輸給學生,是否真有這些事?我個人意願是,希望學校盡少談及政治,待孩子們長大,有自己的分析能力,才去選擇自己的立場,而不是在老師耳濡目染下選擇。

回覆 美美羊 的帖子

係左定右派??😂

美美羊 發表於 19-6-7 12:45
想請問CKY用家,據朋友説,CKY有部份老師有個人政治立場,亦會經常在堂上將自己立場灌輸給學生,是否真有這 ...

如果只係幾個老師,避都無用。
間間政治中立既學校都會有機會有老師有政治立場。
況且依十幾年教師流動性大,到你小朋友上到去,個老師都唔一定係度,除非你去讀左派學校既啫。

回覆樓主:

父母有無立場?在家会否討論?是否要等孩子長大了才可講?

想請問CKY用家,據朋友説,CKY有部份老師有個人政治立場,亦會經常在堂上將自己立場灌輸給學生,是否真有這 ...

我都想知係某一派定係乜派都有?我都覺得政治係好private,最好少講,但好似無得避。

政治係好private? 唔明

So far 從未聽過老師有什麼政治立場

上次佔中,老師完全沒有提及;
學校同老師只提,無論什麼時候,都要注意人身安全;這點我十分欣賞。

反而有些天主教學校的老師,徧頗到家長要投訴

回覆樓主:

是堂上討論politics的議題還是發表其個人意見?有向校方反映嗎?

ph_acc 發表於 19-6-7 13:30
回覆 美美羊 的帖子

係左定右派??😂

PLK老師敢喺學校公開高談闊論嘅, 一定係親建制意見啦  
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

poonseelai 發表於 19-6-7 14:56
父母有無立場?在家会否討論?是否要等孩子長大了才可講?

GOOD QUESTION!

deco99 發表於 19-6-7 20:11
我都想知係某一派定係乜派都有?我都覺得政治係好private,最好少講,但好似無得避。
...

其實咩叫做政治?

有D 野大是大非, 老師係咪都唔講?

如果避談, 係咪等於另一種政治取態?

老師是否又有負任教學生明辯是非?

如果小朋友有睇新聞,點會唔知道哩件事
所有議題無論政治定其他,其實都值得思考
去教導小朋友分辨是非比避開大事大非重要

回覆樓主:

我都覺得最好唔好講政治,每個人個人經歷不同,必定有自己的意見。你係講cky中學定小學?小學最好唔好啦。政治冇對錯,是很private的個人觀感。所有意見都機於觀感上

真係好好笑,到而家仲有家長覺得少談政治比較好,其實生活上每一樣野都涉及政治,唔好咁天真啦

Felix223    發表於 19-7-18 11:26
Michelle24    發表於 19-7-15 17:39
il5544    發表於 19-7-10 10:30

我小朋友三年級,學校已有剪報的活動,平常老師也會請小朋分享對時事新聞的看法。但今次反送中事件,老師叫同學們不要討論這題目,因為老師覺得他們還沒有獨立思考能力,如果老師對他們說了自己的看法,會影響小朋友的看法,所以請小朋友長大後後去思考這個題目喎。
我都唔聽見其他班家長有提及老師有向小朋友講政治話題啊。

yiyi222 發表於 19-7-8 16:55
真係好好笑,到而家仲有家長覺得少談政治比較好,其實生活上每一樣野都涉及政治,唔好咁天真啦
...

政治係一樣難分對錯既野,大家企系唔同既立場爭拗。

選擇少談政治,係家長既權利,係「自由」既體現,唔係天真。不左不右,唔代表逃避,亦不等同「中立」。可能正正覺得左同右都用唔同方式踐踏自己心中既核心價值,一d都唔好笑

apple1990    發表於 19-7-9 10:05

retriever 發表於 19-7-8 14:17
其實咩叫做政治?

可謂是非對錯?如果老師政治立場同你不同又不斷灌輸他的取向給你的子女,你又接受到嗎?

993rs 發表於 19-7-9 09:52
政治係一樣難分對錯既野,大家企系唔同既立場爭拗。

選擇少談政治,係家長既權利,係「自由」既體現,唔 ...

完全同意

Ocean419 發表於 19-7-9 10:09
可謂是非對錯?如果老師政治立場同你不同又不斷灌輸他的取向給你的子女,你又接受到嗎?
...
同意