用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局倡中一派位新安排 自行收生結果3月通知 ...
樓主: elbar
go

教局倡中一派位新安排 自行收生結果3月通知   [複製鏈接]

其實我想問預先通知自行收左,有無相應措施放止佢地呈三成績可能會出現遍差(例如hea考)而影響到其他要大抽獎既學生?

紫翹 發表於 19-6-10 09:25
認同, 我覺得呢個安排好D.  但係咪下學年開始, 定係討論緊咋
今個星期五討論,想下年開始
正常都冇乜阻力架啦
幾十萬人上街都阻唔到...呢個小小既升中安排實上到....

小黃豆B 發表於 19-6-10 09:33
其實我想問預先通知自行收左,有無相應措施放止佢地呈三成績可能會出現遍差(例如hea考)而影響到其他要大抽 ...
三月先出自行結果,一般都係三月考呈三;應該冇得hea考

王家爸爸    發表於 19-6-10 17:20

totorogo2009 發表於 19-6-10 10:03
今個星期五討論,想下年開始
正常都冇乜阻力架啦
幾十萬人上街都阻唔到...呢個小小既升中安排實上到....
又好難講, 宜家D議員似爛仔多D.  唔係做實事, 係搞事多

其實我想問預先通知自行收左,有無相應措施放止佢地呈三成績可能會出現遍差(例如hea考)而影響到其他要大抽 ...
Hea考的話,不是其他學生的banding可以上去?

自行結果起碼3月底先通知, 應該9成以上小學都考完呈三了吧?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

紫翹 發表於 19-6-10 10:41
又好難講, 宜家D議員似爛仔多D.  唔係做實事, 係搞事多
打個比喻有三男兩女流浪火星,得三套太空衣,正常應該婦孺先用
但三個大男人夾埋話投票決定邊個可以用
最後三個男人都有得著太空衣
兩個女不停抗議,嘈,什至出手

你會唔會話個兩個女仔唔做實事,係搞事多?

應該難發生,因為呈三遲考極都3月尾,自行多數發生係3月,有d仲要2nd in,見得黎出得結果,呈三乜都考完。

kirstyau 發表於 19-6-10 08:58

其實都係,現在4女直最少坐低咗3百幾個叻女, 變相1A女官 ...

出年多咗直資A vs 津校A 嘅 post

IYY    發表於 19-6-10 18:27
王家爸爸    發表於 19-6-10 17:23

紫翹 發表於 19-6-10 09:25
認同, 我覺得呢個安排好D.  但係咪下學年開始, 定係討論緊咋
係呀, 下年開始.

totorogo2009 發表於 19-6-10 12:01
打個比喻有三男兩女流浪火星,得三套太空衣,正常應該婦孺先用
但三個大男人夾埋話投票決定邊個可以用
最後 ...
雖然知你想表達甚麼,但為何用咁刁鑽的比喻?

kirstyau 發表於 19-6-10 12:40

應該難發生,因為呈三遲考極都3月尾,自行多數發生係3月, ...

主要是有些小學是一年四次評估,未知是否都將呈三放在下學期第一次評估(通常3-4月)。

醒目開學勳章 王國長老

ilmsc 發表於 19-6-9 21:20
我認同這說法,直資收生會有改變,會多參考小五甚至小四的校內表現,及面試表現,而因為要更早收生(跟自行 ...

咁我又悲觀d,如果你講嘅成真,咪又進一步將升中壓力提前,小四已經要跑定數?

nillnill 發表於 19-6-10 13:22
主要是有些小學是一年四次評估,未知是否都將呈三放在下學期第一次評估(通常3-4月)。

...

EDB有deadline叫學校交呈三成績,通常4月中前一定要交
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

只要改一改,將呈三既截止時間提前到自行預先通知前,問題就解決。

hkpapa852 發表於 19-6-10 00:29
直資龍小學生自行成功放棄龍中人數可能大幅增加。
英華林校長果然有遠見,一早堵塞咗呢個漏洞。
...

佢有乜野措施呢?

王家爸爸 發表於 19-6-10 17:22
只要改一改,將呈三既截止時間提前到自行預先通知前,問題就解決。

將直資中學遞交註冊名單死線推前,如改為3月底。
自行結果改係4月第一/二星期先公佈,又唔影響直資收生(因為已無得抽飛),又可幫學生係大抽獎有更好策略。

gigiyyc 發表於 19-6-10 18:08
佢有乜野措施呢?
只有放棄直升1中學部,先會派學生資料表同自行表格俾你。
即係選咗直升就無得報自行,咁自然唔驚官津校搶人。

hkpapa852 發表於 19-6-10 18:13
只有放棄直升1中學部,先會派學生資料表同自行表格俾你。
即係選咗直升就無得報自行,咁自然唔驚官津校搶人 ...
果然高明

hkpapa852 發表於 19-6-10 18:11
將直資中學遞交註冊名單死線推前,如改為3月底。
自行結果改係4月第一/二星期先公佈,又唔影響直資收生( ...
唓,咁改嚟做乜? 去到呢個地步還要繼續不公平競争?
‹ 上一主題|下一主題