用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局倡中一派位新安排 自行收生結果3月通知 ...
樓主: elbar
go

教局倡中一派位新安排 自行收生結果3月通知   [複製鏈接]

chanti 發表於 19-6-8 21:09
我在想、三月官津放榜衰左的話、派位會保守一點、特別是邊緣人

其實應該冇分別,統一派位本來就係為自行唔成功嘅學生而設!以前填表時要假設自行衰咗,之後係知道自行衰咗!

Band5 發表於 19-6-9 10:15
其實應該冇分別,統一派位本來就係為自行唔成功嘅學生而設!以前填表時要假設自行衰咗,之後係知道自行衰 ...

我指成績係1c-2A , 我自一及二揀1c 失敗、派位或會考慮乙一2a 。

Jessy 發表於 19-6-7 23:34
沒有自行學位的學生, 係咪會好大壓力呢? 我都想像唔到個影響.

提早公布,自行收左的就會無晒壓力,自行無份個d學生就一如往常的抽獎,壓力同往時係一樣,抽獎反正都係睇運氣,又點會‘好大壓力’呢?對整個過程其實係減少左部分人的壓力。

唔知可否自行成功都唔去?
例如1C/B 同學,因為比較小心,自行揀1C/2A學校,入咗。不過又想進取D,抽獎搏1A,舊機制就唯有叩門,新機制是否可以提早放棄自行?

b3410 發表於 19-6-9 12:04
唔知可否自行成功都唔去?
例如1C/B 同學,因為比較小心,自行揀1C/2A學校,入咗。不過又想進取D,抽獎搏1A ...

聞說自行成功咗, 只可以扣門

chanti 發表於 19-6-9 10:45
我指成績係1c-2A , 我自一及二揀1c 失敗、派位或會考慮乙一2a 。

無論乜嘢banding,統一派位選擇只會在自行派唔到位時才會有效,所以填表時永遠要假設自行唔成功。

如果自行成功咗,派位乙一揀2a都唔會影響你自行入到嘅1C。

我覺得直資校為了保證學生質素,很有可能會將註冊時間提前到3月前,這樣做雖會減少直資校對學生在6年級各方面的觀察期,但影響應不大。教育局應無法阻止直資校提前註冊,因過去已有直資學校提前錄取(好像有在1月份左右註冊的)。對於想在官津資助校和直資間做選擇與過去區別不大,若在直資校註冊,一定會失去自行位。提前公佈自行,對於只考官津資助校的學生還是有好處的,如果知道自行被錄取,若不想爭取學業獎或獎學金(只是少數學生),大部分學生完全可以放鬆,做自己喜歡的事。

Arabellahk 發表於 19-6-9 14:14
我覺得直資校為了保證學生質素,很有可能會將註冊時間提前到3月前,這樣做雖會減少直資校對學生在6年級各方 ...
無用的, 註冊完直資, 未到4月中仍可以向直資"抽飛".  一日未解決"抽飛"問題, 直資提早收生和提早註冊都留不住叻人 (spcc和dgs那些級數除外).

jaycee_mami 發表於 19-6-9 14:43
無用的, 註冊完直資, 未到4月中仍可以向直資"抽飛".  一日未解決"抽飛"問題, 直資提早收生和提早註冊都留不 ...

講明註咗冊無得抽飛就解決問題。

因為只要學校有俾學位學生,唔俾學生抽飛係沒有違反任何規例/法例,EDB亦唔會理。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jaycee_mami 發表於 19-6-9 14:43
無用的, 註冊完直資, 未到4月中仍可以向直資"抽飛".  一日未解決"抽飛"問題, 直資提早收生和提早註冊都留不 ...

但現時是註冊直資就不會參加自行(自行面試只係想扣門機會高點)。

若下年直資早收生,而接受直資同學也跟現在一樣是不可參與自行,其實都沒有抽飛的問題,因為現在放榜前的抽飛,大部份是直資之間的選擇而抽飛。

當然7月正式出結果還是可以抽飛,但這階段只是扣門成功者才會選擇抽飛。

回覆樓主:

下年度參與自行而成功者在三月會知結果,該批成功者應該都未有接受任何直資offer,因為若已接受直資就代表不會參與自行,所以若以上情況正確,是不存在抽飛問題。

ilmsc 發表於 19-6-9 19:19
但現時是註冊直資就不會參加自行(自行面試只係想扣門機會高點)。

若下年直資早收生,而接受直資同學也跟 ...
自行七月先出結果,就算直資中學小五已經收咗個小朋友個小朋友都可以繼續報自行,玩晒面試後,直到小六下學期
自行中學係三月出結果後再去直資抽飛

ilmsc 發表於 19-6-9 19:19

若下年直資早收生,而接受直資同學也跟 ...

即今年小五生就會行新制, 三月公佈津校自行收生?

totorogo2009 發表於 19-6-9 19:38
自行七月先出結果,就算直資中學小五已經收咗個小朋友個小朋友都可以繼續報自行,玩晒面試後,直到小六下學 ...

在現時機制或來年度開始提早公佈自行結果的新做法下,直資收生與自行派位的關係都應該不會改變。

即當有直資收你,你會簽不參與自行/派位信,表示不會參與自行,這樣又怎會有人手持直資但因自行出成功結果而去抽飛?是不會有這情況存在。

以上也可能是本人因錯誤理解機制而講錯,有錯請指出。

Band5 發表於 19-6-9 14:03
無論乜嘢banding,統一派位選擇只會在自行派唔到位時才會有效,所以填表時永遠要假設自行唔成功。

如果自 ...

但如果早點知道2 間自行1c 都吾成功,咁派位乙一就吾揀1c而是保守一點㨂2a. 如果吾知自行1c中吾中、或許乙一仍會搏1c, 乙二才2a.

Arabellahk 發表於 19-6-9 14:14
我覺得直資校為了保證學生質素,很有可能會將註冊時間提前到3月前,這樣做雖會減少直資校對學生在6年級各方 ...

我認同這說法,直資收生會有改變,會多參考小五甚至小四的校內表現,及面試表現,而因為要更早收生(跟自行學校爭學生),不能再等全港呈分等第去作為收生準則。

hkpapa852 發表於 19-6-9 15:56
講明註咗冊無得抽飛就解決問題。

因為只要學校有俾學位學生,唔俾學生抽飛係沒有違反任何規例/法例,EDB ...

講明註咗冊無得抽飛就解決問題, 咁到時米連大抽獎後手直資去津校叩門都吾得了

ilmsc 發表於 19-6-9 21:11
在現時機制或來年度開始提早公佈自行結果的新做法下,直資收生與自行派位的關係都應該不會改變。

即當有 ...

會有手持直資但因自行出成功結果而去抽飛,就係等到直資waiting 位個班。

回覆樓主:

今年朋友話,佢個仔註冊咗直資學位,但如果想 withdraw, 只需4月中前通知學校,取回文件,即抽飛啦。
出年自行3月尾出結果,如果4月 deadline 變,咁知道自行 取錄是有人會抽飛的。

chanti 發表於 19-6-9 21:23

講明註咗冊無得抽飛就解決問題, 咁到時米連大抽獎後手直資去 ...
完全唔明點解唔可以抽飛
我啱啱破咗產,交唔到學費,你唔俾我抽飛即係點呀?
‹ 上一主題|下一主題