用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局倡中一派位新安排 自行收生結果3月通知 ...
樓主: elbar
go

教局倡中一派位新安排 自行收生結果3月通知  

2jkidsfather 發表於 19-6-7 22:14
你還不明白機制?
今年機制就明, 但請問明年係咩機制?
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 19-6-7 23:34
沒有自行學位的學生, 係咪會好大壓力呢? 我都想像唔到個影響.

其實多數都無架啦,真係會大壓力?

hkpapa852 發表於 19-6-7 23:56
我有興趣想知,到底會唔會引發直資中學抽飛潮,同埋直資中學會點應對呢?

萬一引發直資抽飛潮,統一派位情 ...
預咗都得啦,個個去返派位機制,大抽獎恐怕要再保守番

我有興趣想知,到底會唔會引發直資中學抽飛潮,同埋直資中學會點應對呢?

派船?到時D資助就用得哂啦

絕對好事

Jessy 發表於 19-6-7 21:34
咁如果自一自二兩間都收,咁會收到兩間學校通知?

如果自一、自二都收,即係兩間學校都會通知你已獲取錄。當然你最後係會入咗自一校,唔會入自二,而正式派位結果都係等到七月先由教育局通知你。

2jkidsfather    發表於 19-6-8 08:31

小一分配學位,自行計分先行。咁有一半人可以早於十一月就安安樂樂等開學。以小朋友實力得學位嘅叩門,就大抽獎後六七月進行。而叩門位就應該得一成或不足一成。

到中一分配學位,個遊戲就先以實力先行。三成學位自行解決。

咁如果自行成功咗,但就因為各單位自己嘅利益問題(怕有學生跳船離校、怕被標籤為二三流學校⋯),而要學生同家長費神,填大抽獎表?!

讚成新建議!

mannewliv 發表於 19-6-8 00:18
預咗都得啦,個個去返派位機制,大抽獎恐怕要再保守番

如果有自行學位的才會抽飛,無自行學位的反而會留直資

結果系,自行名單內的後補人選唔會似以前甘易可以補上,因為以前有人由於唔知自行結果而買保險留直資,多出的自行學位由後補人選補上,但新制度下,呢批後補人選要參加統一派位,統一派位就多人,競爭就會大左。但同時,直資果邊有位多出,自然會再收生,所以應該有一批學生提早離場唔參加統一派位。學位的總數系無變,只係d 數咩階段填滿,尤其直資,我相信唔會留返一批自行抽飛學位等叩門先放出來,應該自行公佈後有人抽飛就收生

回覆樓主:

明年3至4月音樂椅會好繁忙,3月出自行,有些人抽飛直資,直資要在4月呈名畀教育局前再call 後補。

直資一定在收生安排上遇上困難,抽飛一定有,肯定亂到不得了。
但這些直資校可能影響相對較細
1. 神直資校
2. 有連繫或直屬小學
3. 傳統名校

至於不高不低的直資影響最大
1. 有些1A/B 生會選名津因不用比錢
2. 如程度分別不大而津校可提前通知,家長會考慮同區就讀

直資可能要提前收生,但最重要是提升學生整體成績、校園生活體驗和學校設施!

Jessy 發表於 19-6-8 00:04
今年機制就明, 但請問明年係咩機制?
See #26
只是提早通知吧。

回覆樓主:

請問咩係抽飛,吾熟中學玩法?

1162694sd 發表於 19-6-8 08:42
請問咩係抽飛,吾熟中學玩法?

直資收左又接受offer, 註冊時要交一張小六學生証明文件, 係一張教育局派嘅文件, 白色長條形。

如果註冊A直資中學後, 有B直資offer或出年新玩法知道自行官津有offer, 決定放棄A校學位, 就務必通知A校退學及取回張長條形文件, 抽番張學生飛, 簡稱抽飛, 去番最終自己最心儀中學註冊。

gracelam 發表於 19-6-8 09:02

直資收左又接受offer, 註冊時要交一張小六學生証明文件, 係 ...

謝謝解答,我仲以為要抽簽等等,而即是好似小學拎番註冊証,明白了

醒目開學勳章

Jessy 發表於 19-6-7 23:42
咁即係無三成學生有自行學位喎, 應該得兩成幾咋喎!! 梗有部份人兩間都收架喎!  ...
如果教署肯出信就免咗呢個問題,再唔係收集所有學校結果整合過再交返俾學校都得;但政府官本著少做少錯,應該會將個波交俾學校,等佢哋自己執生

bobbob 發表於 19-6-8 09:29
如果教署肯出信就免咗呢個問題,再唔係收集所有學校結果整合過再交返俾學校都得;但政府官本著少做少錯,應 ...

可能收唔到張證即係收唔到那學生?學校仲可以call埋waiting添,多D人受惠

如果教署肯出信就免咗呢個問題,再唔係收集所有學校結果整合過再交返俾學校都得;但政府官本著少做少錯,應 ...

應該要做埋呢歩啦

醒目開學勳章

cafeva 發表於 19-6-8 09:58
可能收唔到張證即係收唔到那學生?學校仲可以call埋waiting添,多D人受惠
除非教局批准學校提早收證,但所有學生7月先註冊,中間難免有變卦,如果call多咗人就煩

教局做野咁慢,如果要收集所有中學整合再出結果,三月尾一定做唔切。
希望每天開心渡過 ;-)

咁有offer果班學生,理論上係唔係應該唔洗呈三呢?